Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Βουλγαρία και Αζερμπαιτζάν στο Αέριο

Στην επαναβεβαίωση του ενδιαφέροντος της Βουλγαρίας και του Αζερμπαϊτζάν για τη συνεργασία τους στο φυσικό αέριο, κατέληξαν ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφκαι ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Νάτικ Αλίεφ.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και συζήτησαν όλους τους πιθανούς τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της μεταφοράς του αζέρικου φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης.

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Αλίεφ επανέλαβε τη δέσμευση του Αζερμπαϊτζάν να διαθέσει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή των υποδομών που είναι αναγκαίες για τη λήψη των ποσοτήτων του φυσικού αερίου.

Ο κ. Τράικοφ κατέστησε σαφές πως με την επιλογή του Αζερμπαϊτζάν ως προμηθευτή φυσικού αερίου, η Βουλγαρία δεν προχωρά σε ολοκληρωτική αλλαγή των προμηθευτών της με ενεργειακές ύλες, αλλά προσθέτει και άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου.

«Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Βουλγαρίας με τη διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θέλουμε να αλλάξουμε τους προμηθευτές μας. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να προμηθευόμαστε φυσικό αέριο από πολλούς προμηθευτές», είπε ο κ. Τράικοφ.

Στο μεταξύ, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας μετέδωσαν ότι ο κ. Τράικοφ ανακοίνωσε πως το Αζερμπαϊτζάν είναι σε θέση να προμηθεύσει με φυσικό αέριο τη Βουλγαρία από το 2014.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας, την οποία επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης, το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία - περίπου ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ανά έτος - μέσω της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ωστόσο, προϋπόθεση για τη λήψη φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν είναι η ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών του δικτύου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, προστίθεται.

ΙΕΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου