Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Το Χονγκ Κονγκ in Offices...

Στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται τα ακριβότερα γραφεία παγκοσμίως, με το ετήσιο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο να διαμορφώνεται σε 1.351 ευρώ/τ.μ., με βάση τα όσα ίσχυαν στα τέλη του 2010. Ετσι, σχετική έρευνα της Colliers τοποθετεί το Χονγκ Κονγκ στη θέση αυτή, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου που κατέγραψαν τα ενοίκια, μια και ένα χρόνο νωρίτερα το ετήσιο κόστος δεν ξεπερνούσε τα 1.030 ευρώ/τ.μ.

Το Γουέστ Εντ του Λονδίνου βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση με ετήσιο ενοίκιο 966 ευρώ/τ.μ., τη στιγμή που η περιοχή Σίτι της βρετανικής πρωτεύουσας κατέλαβε την πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με το μέσο ενοίκιο να διαμορφώνεται σε 725 ευρώ/τ.μ. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από το Τόκιο και το Παρίσι, που βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, με ενοίκια της τάξεως των 763 και 742 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των 20 πόλεων που καλύπτει η έρευνα της Colliers, τα ενοίκια ήταν υψηλότερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2010. Οσον αφορά την κατασκευή νέων γραφείων, οι χώρες της Ασίας και ιδίως η Κίνα, η Ινδονησία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες ξεχωρίζουν, καθώς εκεί συγκεντρώνεται το 42% της παγκόσμιας ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2011 αναμένεται να χαρακτηριστεί από περαιτέρω ανάπτυξη των αγορών γραφείων, ωστόσο επισημαίνεται ότι η αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου κατά 30% τους τελευταίους έξι μήνες, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, συνιστά λόγο ανησυχίας για την αγορά. Αναφορικά με τις αγοραπωλησίες γραφείων κατά το 2010, η Colliers ανέφερε ότι το Λονδίνο πρωταγωνίστησε, καθώς εκεί η αξία των ακινήτων που άλλαξαν χέρια διαμορφώθηκε σε 10,33 δισ. ευρώ. Ακολούθησε το Τόκιο με πωλήσεις γραφείων ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Νέα Υόρκη, με πωλήσεις 5,75 δισ. ευρώ. Το μέγεθος των συναλλαγών είναι αισθητά αυξημένο, ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

kathimerini.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου