Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Παρέμβαση ΡΑΕ για τις αυξήσεις

Mε αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και 57% επιβαρύνονται κάποιες κατηγορίες βιομηχανικών τιμολογίων μέσης τάσης έναντι των μεσοσταθμικών αυξήσεων 10% που ανακοινώθηκαν από τη ΔEH. Στο θέμα παρεμβαίνει η Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (ΡΑΕ) με νέα γνωμοδότηση την οποία χαρακτηρίζει «διορθωρική κίνηση» ώστε οι αυξήσεις να περιοριστούν στα αρχικά επίπεδα. H παρέμβαση της PAE ήρθε μετά καταγγελία της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία διαπίστωσε εγκαίρως ότι πολλά μέλη της, κυρίως βιομηχανίες και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, θα επιβαρύνονταν με υπέρογκα ποσά. H PAE αναγνώρισε το πρόβλημα έπειτα από σχετική μελέτη που πραγματοποίησε και προχώρησε στην έκδοση γνωμοδότησης προς την υπουργό Ενέργειας, Tίνα Mπιρμπίλη, για την έκδοση στη συνέχεια της απαιτούμενης από τον νόμο υπουργικής απόφασης για την εξομάλυνση των τιμολογίων στις συγκεκριμένες καταναλώσεις.

Tο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατηγορία τιμολογίων Β2Β δηλαδή τους πελάτες με προφίλ κατανάλωσης με συντελεστή χρησιμοποίησης μικρότερο του 30%. Με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια προβλεπόταν γι’ αυτούς τους πελάτες μέση αναμενόμενη τιμή για το ανταγωνιστικό σκέλος 76,7 ευρώ / MWH (αύξηση 10% στους μικρους καταναλωτες). Ωστόσο, στην πραγματικότητα η εφαρμογή στην πράξη των τιμολογίων Β2Β έδειξε διαφορετικά πράγματα, καθώς π. χ. σε πελάτες Β2Β, ανάλογα με τον συντελεστή χρησιμοποίησης, οι αυξήσεις μπορούν να φτάσουν έως και το 57% (μέση ετήσια αύξηση)

Αυτό συμβαίνει γιατί στα τιμολόγια Β2Β πριν από τις αλλαγές δεν υπήρχε επιβάρυνση για τους πελάτες με χαμηλό συντελεστή χρησιμοποίησης, παρά μόνο έκπτωση για τους πελάτες που ξεπερνούσαν τον συντελεστή χρησιμοποίησης 30%. Πλέον με τα νέα τιμολόγια η έκπτωση ξεκινά στον συντελεστή χρησιμοποίησης 47%, ενώ αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της χρεωστέας ισχύος, με έναν συγκεκριμένο τύπο. Ετσι, υπάρχουν βιομηχανίες που καλούνται να πληρώσουν αύξηση 30 ή ακόμη και 57,5%.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου