Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Φωτοβολταικά στην Κοζάνη από τη ΔΕΗ

H ΔΕΗ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κατά 100% θυγατρική της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, Ηλιακό Βέλος I, κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αίτηση έκδοσης άδειας Παραγωγής Φωτοβολταϊκού Σταθμού συνολικής ισχύος 200 MW, σε εκτάσεις της Επιχείρησης, στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, στο Reuters, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» κ. Γιάννης Τσιπουρίδης είχε πει ότι η εταιρεία σκοπεύει να επταπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων της στα 1.200 MW έως το 2015, συμπεριλαμβάνοντας και τα σχέδια για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο νομό Κοζάνης.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ για να αυξήσει το δυναμικό της, κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το 2010σε συνολικά 160 μεγαβάτ.

Η ΔΕΗ εγκατέστησε το 1982 το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη, στο νησί της Κύθνου. Αλλά στη συνέχεια απώλεσε τον ρόλο πρωτοπόρου και το μερίδιό της στην ελληνική αγορά ΑΠΕ έχει υποχωρήσει στο 8%.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 713 ΜW από αιολικά και 245 ΜW από φωτοβολταϊκά έως το 2015, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας.

Η εταιρεία αναζητεί εταίρους για περίπου 660 MW από ΑΠΕ. Στον στόχο αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα σχέδια για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις 200 ΜW στο νομό Κοζάνης.

Σημαντικό ρόλο στα σχέδια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναμένεται να παίξει η συνεργασία με τη γαλλική EDF Energies Nouvelles, με την οποία έχει συναφθεί συμφωνία-πλαίσιο.

«Η EDF έχει ώριμα, υποψήφια έργα της τάξεως των 2.000 ΜW στην Ελλάδα και θέλει να τα κάνει όλα μαζί μας», είχε πει ο κ. Τσιπουρίδης. «Το πόσα από αυτά θα εκτελεστούν θα φανεί στην πορεία», είχε προσθέσει.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου