Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ακίνητα και Ιδιωτικοποιήσεις για άντληση κεφαλαίων

Την ερχόμενη Τετάρτη, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για τον καθορισμό του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του 2011, αλλά και τον σχεδιασμό για την άντληση 7 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2013. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη βάσει του Μνημονίου να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων του 2011 εντός του Δεκεμβρίου. Πέραν, όμως, της συμβατικής υποχρέωσης θα πρέπει να τεθούν και οι προτεραιότητες για τις ιδιωτικοποιήσεις των επόμενων ετών. Ο νέος στόχος κάθε άλλο παρά εύκολος κρίνεται και στην κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν τα έσοδα αυτά, χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις - «φιλέτα« του Δημοσίου (π.χ. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ).

Η διυπουργική επιτροπή θα ορίσει σε όσες περιπτώσεις είναι ώριμες συμβούλους (π.χ. στην περίπτωση της πώλησης του 30% της ΔΕΠΑ) και θα δώσει τις κατευθύνσεις για τις επόμενες κινήσεις. Προτεραιότητα έχει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας -από την οποία αναμένεται και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων- αλλά και των υποδομών της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια). Για τα project αυτά θα αποφασιστεί το πότε θα τοποθετηθούν οι σύμβουλοι. Αλλωστε, η τρόικα έχει ζητήσει το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2011 να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλα, θα δοθεί και η έγκριση για τις παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα. Να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο προβλέπει την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Τράπεζας Αττικής στον κατάλληλο χρόνο. Μέχρι τον Μάρτιο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο για τον λειτουργικό διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), ενώ στους δύο πρώτους μήνες του 2011 θα «τρέξει» και η αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας.

Αυτή τη στιγμή γίνονται έλεγχοι στα οικονομικά της ΑΤΕ, έτσι ώστε να αποφασιστεί ποιο θα είναι το τελικό μέγεθος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η συνεισφορά του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η κυβέρνηση θα προσλάβει όσους συμβούλους χρειάζεται για να ολοκληρώσουν το έργο της καταγραφής της εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011. Σε πρώτη φάση, οι σύμβουλοι θα αναλάβουν να εντοπίσουν τα εμπορικά ακίνητα των υπουργείων και των δημόσιων φορέων. Σχετικά με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ομαδοποίησή τους σε εταιρείες και τη μετέπειτα παραχώρηση ποσοστών, αλλά και του μάνατζμεντ. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος τόσο των ακινήτων όσο και των υποδομών της χώρας θα παραμείνει στο Δημόσιο. Στα σχέδια που θα τρέξουν άμεσα περιλαμβάνεται η χρονική επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» για 20-30 έτη που θα αποφέρει έσοδα 250 εκατ. ευρώ.
Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου