Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

«Doing Business 2011»

Δώδεκα θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη του «Doing Business 2011», που καταρτίζει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας (βλ. αναλυτικά http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/greece ). Η χώρα μας κατατάσσεται στην 109η θέση, από την 97η την προηγούμενη χρονιά, ανάμεσα στις 183 χώρες που αξιολογούνται. Αξιοσημείωτο είναι η πτώση της Ελλάδας στους έξι από τους εννέα επιμέρους τομείς της αξιόλογησης (στους δύο έχει παραμείνει αμετάβλητη).

Ωστόσο, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του με αφορμή την εν λόγω αξιολόγηση, υποστηρίζει πως η δυσμενής καταταξη της Ελλάδας στην έκθεση Doing Business (...) σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Μάλιστα υπογραμμίζει δήλωση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Neil Gregory World Bank - IFC), σύμφωνα με την οποία «η ομάδα του Doing Business έχει υπόψη της τα διάφορα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου που δρομολογούνται στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δεδομένα για τη χώρα στην ετήσια έκθεσή μας». «Ανυπομονούμε να τα ενσωματώσουμε στις μελλοντικές εκδόσεις του Doing Business καθώς θα υλοποιούνται», ανέφερε ο κ. Neil Gregory, με το υπουργείο να εκτιμά πως με τη δήλωση αυτή, «οι συντάκτες της έγκυρης ετήσιας έκθεσης για το επιχειρηματικό περιβάλλον αναγνωρίζουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και επισημαίνουν πως οι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα».

Σύμφωνα με το «Doing Business 2011» η Ελλάδα χάνει 46 θέσεις εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας στη μεταβίβαση ακινήτων, κατρακυλώντας στην 153η θέση από την 107η πέρυσι, ενώ αξιοσημείωτο είναι επίσης πως υποχωρεί στην εν λόγω κατάταξη ακόμα και όσον αφορά τις διαδικασίες παύσης μίας επιχείρησης (49η θέση από 43η πέρυσι). Δύο θέσεις τέλος, υποχωρεί η χώρα μας σε ό,τι αφορά τον δείκτη δανειοδότησης μιας επιχείρησης, από την 87η στην 89η.
Πρώτη στη σχετική κατάταξη για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας κατατάσσεται η Σιγκαπούρη και τελευταίο το Τσαντ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίησή της, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί στο μισό ή και ακόμη περισσότερο, ο αριθμός των 204 αδειών που απαιτούνται σήμερα. Εντός του Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί ο σχετικός νόμος στο υπουργικό συμβούλιο και τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα, σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει και η σύνταξη σχεδίου νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης της βιομηχανίας. Ήδη επίσης, έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί άμεσα, η υλοποίηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του Ν. 3853/2010. Συνεπώς, υπογραμμίζει το υπουργείο, τόσο το ΓΕΜΗ όσο και οι υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2011.

Στόχος, διευκρινίζει το υπουργείο, είναι η προώθηση αλλαγών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την έναρξη και την αδειοδότηση μιας επιχείρησης μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας της και εκτίμησή του είναι ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί και με όσες θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα επιτύχει η χώρα μας «στην επόμενη έκθεση Doing Business, όπως και στην αξιολόγηση των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων, να βελτιώσει αισθητά τη θέση της».

Ναυτεμπορική

ΜΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου