Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η Deloitte για την Ενέργεια

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση αρχίζει να αμβλύνεται, ο τομέας της ενέργειας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προκλήσεις με το ξεκίνημα του 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deloitte για τον κλάδο Ενέργειας το επόμενο έτος.
 
«Η ενέργεια διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας», υποστηρίζει ο κ. Peter Bommel, Global Energy & Resources Industry Leader της Deloitte Touche Tohmatsu Limited. Όπως επισημαίνει, «Η πορεία του κλάδου ενέργειας και φυσικών πόρων τους επόμενους 12 μήνες δεν θα είναι εύκολη. Αλλά η αναφορά της Deloitte στοχεύει στο να προκαλέσει δημιουργική αντιπαράθεση πάνω στο θέμα, να ενημερώσει για τις πιθανές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο κλάδος και να βοηθήσει στον εντοπισμό ενδεχόμενων ευκαιριών και τρόπων δράσης».
 
Μεταξύ άλλων, η Deloitte εκτιμά πως οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
 
Για την ηλιακή ενέργεια, η Deloitte σημειώνει πως οι προσδοκίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται, ενώ θεωρεί επιβεβλημένη την εκπαίδευση στις «πράσινες» θέσεις εργασίας.
 
Εκτιμά πως η σύνδεση υδάτινων πόρων-ενέργειας κερδίζει έδαφος και πως οι επιχειρήσεις Έρευνας και Εξόρυξης εξελίσσονται, χάρη στην τεχνολογία.
 
 Σε ό,τι αφορά τον τομέα της διύλισης, σημειώνει πως αυτός «κινείται Ανατολικά», ενώ «βλέπει» τάσεις αναγέννησης της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, θεωρεί πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίνουν ώθηση στην αγορά οχημάτων.
 
Ο κ. Άκης Γεωργόπουλος, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε., δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική αγορά, δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου ανάλογες με εκείνες των ετών 2008 και 2009. Συνεπώς, θα πρέπει να αναπτυχθούν τέτοιες δικλείδες ασφαλείας από όλους τους φορείς (διεθνείς και τοπικούς), που θα αποτρέψουν τέτοιου είδους αυξομειώσεις, οι οποίες μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επιζήμιες για πολλές εταιρείες, ειδικά σε μια εποχή που η αγορά ταλαιπωρείται από έλλειψη ρευστότητας».
 
Ο κ. Γεωργόπουλος συμπεραίνοντας ανέφερε: «Όπως φαίνεται, τα μηνύματα για το 2011 σχετικά με τον κλάδο της Ενέργειας είναι δισυπόστατα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το γενικότερο περιβάλλον δεν ευνοεί ιδιαίτερα θετικά σενάρια, το άνοιγμα των αναδυόμενων και ιδιαίτερα ‘διψασμένων’ –για καύσιμα- αγορών της Ασίας, καθώς και το γεγονός ότι οι διοικήσεις των εταιρειών του κλάδου έχουν συνειδητοποιήσει ότι η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι επιβεβλημένη, δίνουν το έναυσμα για μια νότα αισιοδοξίας».
 
euro2day.gr
 
M.K
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου