Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ενέργεια στο Βραδεμβούργο

Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 78MW εγκαίνιασε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, λίγο έξω από τη γερμανική πόλη Ζένφτεμπεργκ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για νέο τμήμα υπάρχοντος φωτοβολταϊκού πάρκου, η ισχύς του οποίου αυξάνεται με αυτήν την προσθήκη στα 166MW, γεγονός που - όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι- καθιστά τις ηλιακές εγκαταστάσεις τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.

330.000 ηλιακοί συλλέκτες και 62 κεντρικοί αντιστροφείς τοποθετήθηκαν σε άγονη έκταση, όπου κάποτε βρισκόταν ανθρακωρυχείο. Το έργο, που φέρει τη σφραγίδα του βερολινέζικου ομίλου Unlimited Energy, ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις τρεις μήνες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής. «Διατηρήσαμε μεγάλες εκτάσεις γης μεταξύ των εγκαταστάσεων, ώστε να αναπτυχθούν περιοχές για την αναπαραγωγή πτηνών και άλλων ζώων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τόρστεν Κες.

Λίγες εβδομάδες μετά από την οριστικοποίηση της απόφασης για σταδιακό κλείσιμο όλων των πυρηνικών σταθμών στη Γερμανία έως το 2022, οι επιχειρήσεις του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της ενεργειακής πίτας.

Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2011, εκτιμώντας ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ξεπεράσει τα 7GW.

Κινδυνεύει η ηγετική της θέση

Παρότι κατά μέσο όρο έχει μόλις 1.500 ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο, η Γερμανία διατηρεί επί σειρά ετών ηγετική θέση στον κλάδο των φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, με την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν. Αυτό αποδίδεται συχνά στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της γερμανικής κυβέρνησης για όσους διοχετεύουν ενέργεια στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Όλα αυτά ωστόσο κινδυνεύουν να ανατραπούν, όπως αποκαλύπτουν νέα στοιχεία γύρω από τις πωλήσεις ηλιακών συλλεκτών. Με λίγες εξαιρέσεις, οι μεγαλύτεροι όμιλοι του κλάδου καταγράφουν απώλειες, ενώ εκφράζονται φόβοι για απολύσεις και αιτήσεις πτώχευσης.

Πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες... στην Κίνα: παρέχοντας δάνεια με ευνοϊκούς όρους στις κινεζικές επιχειρήσεις, το Πεκίνο έχει καταφέρει να ρίξει τις τιμές 30% κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως σημειώνει σε συνέντευξή του ο Φρανκ Aσμπεκ, πρόεδρος γερμανικής εταιρίας φωτοβολταϊκών.

Παρά τον πανικό πάντως, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι αισιόδοξες. Όπως λέει ο Ντάβιντ Βέντεπολ της Γερμανικής Ένωσης Ηλιακής Βιομηχανίας, ακόμη και εάν το μερίδιο των γερμανικών εταιριών στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών μειωθεί, τα κέρδη τους θα ενισχυθούν - υπό την προϋπόθεση ότι οι Γερμανοί θα κάνουν αποφασιστικότερες κινήσεις να κατακτήσουν και άλλες αγορές με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, εγκαταλείποντας την ασφάλεια των κυβερνητικών επιδοτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου