Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ενεργειακή Κύπρος

Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θάλασσα του Ισραήλ αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της χώρας, πράγμα που πρόκειται να συμβεί και στην περίπτωση της Κύπρου, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, αλλά και η εταιρεία Noble που έχει αναλάβει την ανάπτυξη αρκετών από τα κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής.

Η εφημερίδα Houston Chronicle αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο της ότι «οι ανακαλύψεις μπορούν να καταστήσουν την Κύπρο έναν κεντρικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο».

Ο Τέρι Γκέρχαρτ, αντιπρόεδρος της αμερικανικής Noble συμφωνεί με τις απόψεις αυτές: «Η Κύπρος ενδέχεται να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επανάστασης στο φυσικό αέριο. Το Αέριο θα ενδυναμώσει την κυπριακή οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες. Η Κύπρος θα γίνει ο ενεργειακός κόμβος της Μεσογείου».

Η ανακάλυψη των νέων κοιτασμάτων εν μέσω μιας περιόδου με αυξημένες τιμές στα ορυκτά καύσιμα έρχεται σαν σωτηρία για μια Ευρώπη και έναν κόσμο που κινδυνεύει να παραμείνει στην ύφεση επ αόριστον εξαιτίας και αυτών των παραγόντων. Επίσης, η Κύπρος και το Ισραήλ, δύο χώρες που διέθεταν μέχρι σήμερα ελάχιστες πρώτες ύλες, ξαφνικά γίνονται ισχυρές δυνάμεις στις εξαγωγές αερίου, αλλάζοντας τα δεδομένα.

Τέλος, σημασία έχει η θετική επίδραση των εξαγωγών αερίου για τον προϋπολογισμό της Κύπρου, ο οποίος δεν βρίσκεται και στα καλύτερά του τα τελευταία χρόνια.

energeia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου