Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ενεργειακοί Ολλανδοί

Ένα πείραμα με τη συμμετοχή 25 νοικοκυριών σε συνοικία του Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία, έδειξε κατά τους εμπνευστές του, ότι είναι εφικτή η δημιουργία ενός «έξυπνου δικτύου» με το αντίστοιχο μοντέλο αγοράς, αλλά με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος PowerMatching City και υπό την καθοδήγηση του ομίλου KEMA, τα σπίτια συνδέθηκαν μεταξύ τους, ενώ παράλληλα εξοπλίστηκαν με ηλιακούς συλλέκτες, λέβητες υψηλής απόδοσης για τη συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού, υβριδικές αντλίες θερμότητας, «έξυπνες» συσκευές, ακόμη και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Φυσικά, στα νοικοκυριά τοποθετήθηκαν «έξυπνοι» μετρητές, προκειμένου να παρακολουθείται η ακριβής κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και οι χρεώσεις να γίνονται ανάλογα με τη χρήση.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας των δοκιμών, διαπιστώθηκε βελτιστοποίηση στην παροχή ενέργειας, μείωση του φόρτου, αλλά και των διαταραχών στο δίκτυο, χάρη σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του λογισμικού, το οποίο λειτουργεί ως άξονας του «ευφυούς δικτύου».

Επόμενο στάδιο είναι η επέκταση του προγράμματος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά και υπό κανονικές συνθήκες. Για παράδειγμα, οι ένοικοι θα λαμβάνουν πραγματικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, το δίκτυο φόρτισης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα επεκταθεί κ.ο.κ.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι έχουμε απτά αποτελέσματα από ένα σχέδιο που, για πρώτη φορά, ενσωμάτωσε όλες αυτές τις τεχνολογίες σε ένα έξυπνο δίκτυο μέσω ενός και μοναδικού μοντέλου αγοράς», σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου ΚΕΜΑ Θέις Ααρτεν. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και έχουν τεράστια βαρύτητα για τη μετάβαση στην παροχή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο».

Κατά την ΚΕΜΑ, παρότι το πείραμα πραγματοποιήθηκε υπό ελεγχόμενες, ιδανικές συνθήκες, τα αποτελέσματά του εμπνέουν αισιοδοξία ότι μια μέρα, σπίτια που βρίσκονται στην ίδια συνοικία θα μπορούν να «συνεργάζονται» ώστε να επωφελούνται των πλεονεκτημάτων των «έξυπνων δικτύων».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου