Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ηλιακή Ιαπωνία

"Η πρωτοβουλία αντλεί ουσιαστικά στοιχεία από άλλα σχέδια για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας, όπως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 12.000 σχολεία".

Αντιμέτωπη με τη συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση, οι συνέπειες της οποίας έχουν γίνει αισθητές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, η Ιαπωνία ετοιμάζεται να ανακοινώσει αλλαγές στις ενεργειακές προδιαγραφές των νέων κτηρίων.

Στα τέλη της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνόδου των G8 στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ναότο Καν, αναμένεται να παρουσιάσει και επίσημα το «Σχέδιο Ανατολή», που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα νέα κτήρια - σπίτια, γραφεία κ.λπ.- έως το 2030.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιαπωνία εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Κάθε άλλο. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο Ναότο Καν αναμένεται να πει στους υπόλοιπους ηγέτες ότι η χώρα του θα συνεχίσει να καλύπτει μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της από τους πυρηνικούς σταθμούς, κατόπιν βελτιώσεων των προδιαγραφών ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, απολογούμενος στο λαό του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να επαναξιολογήσει την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του, αυξάνοντας την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Παρότι η κυβέρνηση διερευνά το ενδεχόμενο επενδύσεων στη γεωθερμική και στην αιολική ενέργεια καθώς και στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, το βάρος θα πέσει στα φωτοβολταϊκά που είναι ήδη διαδεδομένα στην Ιαπωνία. Ο Καν φέρεται να ελπίζει ότι χάρη στο «Σχέδιο Ανατολή», το κόστος παραγωγής της θα μειωθεί μακροπρόθεσμα.

Η πρωτοβουλία αντλεί ουσιαστικά στοιχεία από άλλα σχέδια για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας, όπως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 12.000 σχολεία. Ο όμιλος Kyocera έχει ήδη εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στο εν δέκατο των σχολείων αυτών. Επίσης, η κυβέρνηση έχει επενδύσει τεράστια ποσά ώστε να ενθαρρύνει τη χρήση ηλιακής ενέργειας στο σπίτι. Στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού πρέπει να αγοράζουν την επιπλέον ηλιακή ενέργεια από σπίτια ή εταιρίες για ποσά υψηλότερα από αυτά που χρεώνουν οι ίδιες για τις αντίστοιχες ποσότητες.

10 μεγάλα ηλιακά πάρκα

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως, φαίνεται πως κινούνται και κάποιοι μεγάλοι ιαπωνικοί όμιλοι, όπως η Softbank Corp., που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρός της, ο πλουσιότερος Ιάπωνας Μασαγιόσι Σον, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στην κατασκευή 10 μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην επονομαζόμενη «Ηλιακή Ζώνη της Ανατολικής Ιαπωνίας».

Η πρότασή του, ύψους 97 εκατομμυρίων δολαρίων, που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τη Softbank, αποσκοπεί ταυτόχρονα και στην οικονομική αναζωογόνηση περιοχών που επλήγησαν από το τσουνάμι.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου