Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η έκθεση MIPIM δείχνει ανάκαμψη των επαγγελματικών ακινήτων

Πλήρη ταύτιση απόψεων σχετικά με τη δυναμικότερη ανάκαμψη της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων φέτος, συγκριτικά με το 2010, εμφάνισαν οι εταιρείες συμβούλων και παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE, Jones Lang LaSalle και Cushman & Wakefield, οι οποίες, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση ακινήτων MIPIM στις Κάννες της Γαλλίας, δημοσιοποίησαν νέες έρευνές τους.

Eτσι, έπειτα από έρευνα μεταξύ 350 Ευρωπαίων επενδυτών ακινήτων, προέκυψε μια σαφής στροφή των τελευταίων προς τις αγορές της Γερμανίας και των χωρών της Kεντρικής και Aνατολικής Ευρώπης, τις οποίες πλέον προκρίνουν ως τις πλέον ελκυστικές για την πραγματοποίηση επενδύσεων κατά το τρέχον έτος. Σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες απάντησε ότι στοχεύει στην αγορά ακινήτων στη Γερμανία, έναντι ποσοστού 18% κατά το 2010, ενώ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχει στραμμένο φέτος το βλέμμα του σχεδόν το 25% των επενδυτών (από 16% τον προηγούμενο χρόνο).

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή της CBRE για την ευρωπαϊκή αγορά, Πίτερ Ντάμεσικ, αν και το μεγαλύτερο μέρος της επενδυτικής ζήτησης αφορά ακίνητα πρώτης γραμμής (σύγχρονων προδιαγραφών σε σημεία προβολής), εντούτοις από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, πολλοί επενδυτές θα στραφούν και σε δευτερεύουσες επιλογές, ως αποτέλεσμα του έντονου ανταγωνισμού για τα καλύτερα ακίνητα.

Ωστόσο, δεδομένου του μεγαλύτερου επενδυτικού ρίσκου που ενέχουν τα ακίνητα χαμηλότερων προδιαγραφών, εκφράζεται η άποψη ότι θα είναι δυσκολότερο να βρεθεί χρηματοδότηση για τέτοιες αγορές, κάτι που σημαίνει ότι για να καταστούν ελκυστικά τέτοια ακίνητα, θα απαιτηθεί να μειωθούν κι άλλο οι τιμές τους.

Στον «Διεθνή Επενδυτικό Aτλαντα» που επιμελήθηκε αντίστοιχα η Cushman & Wakefield, προκύπτει ότι η παγκόσμια επενδυτική δραστηριότητα θα αυξηθεί από 5% έως και 10% φέτος σε 485 δισ. ευρώ, με τις επενδύσεις σε Λατινική Αμερική και Ανατολική Ευρώπη να αυξάνονται κατά 40%.

Ωστόσο, η Ασία θα είναι αυτή που θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί, με τους επενδυτές να στοχεύουν σε πόλεις όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, η Σαγκάη και το Σίδνεϊ.

Κατά το 2010, τοποθετήθηκαν συνολικά 294 δισ. ευρώ στις αγορές ακινήτων της Ασίας, δηλαδή σχεδόν το 50% της συνολικής επενδυτικής δραστηριότητας.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου