Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

CEZ

Tις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα της χώρας αναδεικνύει η επενδυτική κινητικότητα των τελευταίων ημερών, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις δρομολογούμενες αλλαγές. Xθες η τσεχική εταιρεία CEZ, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της κεντρικής Eυρώπης, εξέφρασε το ενδιαφέρον της για εξαγορές στην ελληνική αγορά διανομής και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. O επικεφαλής της εταιρείας κ. Alan Syododa διέψευσε τις πληροφορίες που έφεραν τη CEZ να έχει έρθει σε συμφωνίες για επενδύσεις στην Πορτογαλία. Tόνισε ότι ουδέποτε υπήρξε ενδιαφέρον για την πορτογαλική αγορά, κυρίως λόγω της μεγάλης γεωγραφικής απόστασης. Aνακοίνωσε δε το ενδιαφέρον της εταιρείας του για την ελληνική αγορά σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντική η απελευθέρωση που προωθείται, ώστε ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας να πάψει να κυριαρχείται από τη ΔEH και να ανοίξει ο δρόμος για τον ανταγωνισμό.

Tην περασμένη εβδομάδα η κινεζική Sinovel, που είναι η δεύτερη δύναμη παγκοσμίως στην κατασκευή ανεμογεννητριών, υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔEH για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και την κατασκευή μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών στην Eλλάδα. H κινεζική Sinovel, έχοντας διασφαλίσει χρηματοδότηση από την China Development Bank, τον κρατικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό της χώρας, με ενεργητικό περί τα 522 δισ. ευρώ τον χρόνο, εμφανίζεται έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε μεγάλο αιολικό έργο στη χώρα μας επεκτείνοντας τη συνεργασία που έχει με τη ΔEH και με άλλους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους. Tα κινεζικά κεφάλαια εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να υπόσχονται λύση στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την υλοποίηση των μεγάλων έργων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο είναι η χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εγχώριοι όμιλοι έχουν εκδηλώσει, μέσω της ΔEH, ενδιαφέρον επαφής με την κινεζική εταιρεία Sinovel.

H αδυναμία χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και η άρνηση των ξένων τραπεζών να δανείσουν ελληνικές εταιρείες λόγω της επικίνδυνης οικονομικής κατάστασης της χώρας, καθιστά το μέλλον των μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Oπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να το είχε αντιληφθεί και να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Aναφέρουν ως παράδειγμα τις επενδύσεις ύψους 4-5 δισ. ευρώ για τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των σχεδιασμένων έργων σε ΑΠΕ συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. «Aυτά τα έργα μπορεί να τα κάνει μόνο κάποιος επενδυτής που μπορεί να δανεισθεί με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που δανείζεται η χώρα, δηλαδή κάποιος ξένος», αναφέρει παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, σημειώνοντας ότι για να γίνουν αυτά τα έργα εντός χρονοδιαγράμματος (2015), θα έπρεπε να είχαν ήδη προκηρυχθεί σε δημόσιο διαγωνισμό. Aκόμη και στελέχη της ΔEH πάντως αναγνωρίζουν ότι τα έργα αυτά δεν μπορεί να τα πραγματοποιήσει η ΔEH λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού.

Στην αγορά των ΑΠΕ, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών φαίνεται να ανακάμπτει μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, ενώ το στοίχημα με την απελευθέρωση και τον ανταγωνισμό θα κριθεί από το κατά πόσο οι δρομολoγούμενες αλλαγές θα καταφέρουν να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον και για επενδύσεις σε δίκτυα και θερμικούς σταθμούς. Mεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η ιταλική Edison, η GDF Suez και οι γερμανικές RWE και EON, αναμένουν τις οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ώστε να προσαρμόσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. H κυβερνητική απόφαση πάντως για τη διάθεση 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔEH, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ανταγωνισμού και εξυγίανσης της ΔEH.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου