Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Όχι εισπρακτική λογική για τα αυθαίρετα

Δεν θα υπάρξει πολεοδομικός και περιβαλλοντικός μανδύας σε μία ρύθμιση για τα αυθαίρετα που θα έχει μόνο μια εισπρακτική λογική, ξεκαθάρισε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση, είναι αντισυνταγματική κάθε μορφή νομιμοποίησης της αυθαίρετης δόμησης στη χώρα.


Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

«Εάν και όταν το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάσει μια ρύθμιση για να εισπράξει τα πρόστιμα, βεβαιωμένα ή μη, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα τοποθετηθεί όπως όλοι οι υπουργοί στα θεσμικά όργανα», ανέφερε σε συνέντευξή της στον Βήμα FM, η κ. Μπιρμπίλη, για να σημειώσει στη συνέχεια πως η όποια ρύθμιση «δεν έχει να κάνει με τη βούληση ή μη ενός υπουργού ή της κυβέρνησης να λύσει ένα πρόβλημα υπαρκτό και ένα πρόβλημα με πολλές κοινωνικές διαστάσεις», αλλά «με τη συνταγματικότητα ή μη». «Είναι αντισυνταγματικό να πας και να νομιμοποιήσεις με τον Α ή Β τρόπο την αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας ... Δεν μπορεί η Πολιτεία να αντιμετωπίζει τελικά με τον ίδιο τρόπο έναν που είναι νόμιμος, έχει ένα νόμιμο σπίτι ή κτίριο, και έναν που έχει ένα παράνομο», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Κληθείσα να σχολιάσει τη σχετική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, η υπουργός δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου είπε κάτι αυτονόητο, «ότι πρέπει να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης, που είναι μια γάγγραινα στη χώρα μας. Πρέπει να γίνει μια καταγραφή πόσα αυθαίρετα έχουμε».

«Είμαστε από τις λίγες χώρες που έχει ένα απίστευτα όμορφο φυσικό τοπίο, το οποίο καταστρέφεται με τη διάσπαρτη δόμηση, τη γραμμική δόμηση που βλέπετε στα νησιά. Αυτό πρέπει να ρυθμιστεί. Πρέπει να περιοριστεί», ξεκαθάρισε η κ. Μπιρμπίλη και διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει κάτι που ετοιμάζει σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση. «Η πρώτη απόπειρα έγινε με το νόμο για τη βιοποικιλότητα», κατέληξε στις δηλώσεις για το θέμα, εκτιμώντας ότι «παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν (σ.σ. αντιδράσεις βουλευτών κτλ), το θετικό είναι ότι άνοιξε ένας διάλογος για την εκτός σχεδίου δόμηση στη χώρα».

naftemporiki.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου