Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ενεργειακές Εξελίξεις

Στις 11 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση του ΙΕΝΕ, με τίτλο «Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη», η οποία παρουσίασε στα μέλη του, αλλά και σε ένα ευρύτερο επαγγελματικά κοινό με ενδιαφέροντα στον ενεργειακό τομέα, τις τρέχουσες και μελλοντικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, αλλά και μία συνολική εικόνα για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συμβολή του ΙΕΝΕ ως προς την προώθηση της ενεργειακής ατζέντας στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης, στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες της εφετινής εκδήλωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στη σημασία της επίτευξης του στόχου για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20 % στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας. Επισήμανε, μάλιστα, ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι΄ αυτό αποτελεί η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, που θα επιτρέψει την απορρόφηση της ενέργειας από ΑΠΕ που θα παράγεται στα νησιά, αλλά και την αντικατάσταση των πετρελαϊκών σταθμών από τους οποίους τροφοδοτούνται σήμερα.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ως κύριος ομιλητής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον ενεργειακό κλάδο στη χώρα μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Υφυπουργός στην σημασία της έρευνας υδρογονανθράκων στην χώρα μας, αναφέροντας ότι δεν βρίσκεται καθόλου εκτός πραγματικότητας η εκτίμηση ότι, σε εύλογο βάθος χρόνου, μπορούμε να καλύψουμε το 1/5 έως 1/3 των εθνικών μας αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μανιάτης, με ρεαλιστικές εκτιμήσεις τα επόμενα 15-20 χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην Ελλάδα ποσότητες 350.000.000-500.000.000 βαρελιών πετρελαίου.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ προανήγγειλε την προκήρυξη, εντός των επομένων ημερών, του διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ που θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ενώ σε βάθος πενταετίας αναμένονται επενδύσεις της τάξης 4 - 5 δισ. ευρώ για διασύνδεση νησιών του Αιγαίου.

Σχετικά με τις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις που προωθεί η χώρα μας, ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τη συμφωνία κατανόησης ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στο Αζερμπαϊτζάν, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως το πρώτο καθοριστικό βήμα για την απευθείας αγορά φυσικού αερίου της Κασπίας. Αναφερόμενος, εξάλλου, στους σχεδιαζόμενους αγωγούς στην περιοχή, υπογράμμισε ότι, παρά την απαράδεκτη μεροληψία ορισμένων κύκλων των Βρυξελλών υπέρ του αγωγού Nabucco, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας υπερέχει με βάση κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας.

Τέλος, τόνισε ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ακόμα ζωντανός, παρά τα εμπόδια της Βουλγαρίας, ενώ επισήμανε ότι το θέμα έχει ενταχθεί στην πολιτική ατζέντα των Βρυξελών, με ότι συνεπάγεται αυτό για το έργο.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν μια σειρά τοποθετήσεων από εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού ενεργειακού και ευρύτερου επιχειρηματικού τομέα, ενώ συντονιστής της φετινής ετήσιας ενημερωτικής εκδήλωσης του ΙΕΝΕ ήταν ο κ. Θωμάς Λαμνίδης, Δικηγόρος (KLC Law Firm) και μέλος της Δ.Ε. του ΙΕΝΕ.

Στην ομιλία του, με τίτλο: «Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη», ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., κ. Χάρης Σαχίνης, υπογράμμισε, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, τους διεθνείς παράγοντες που τις επηρεάζουν αυτή τη στιγμή, ενώ χαρακτήρισε βασική την επίδραση της ανάπτυξης του μη συμβατικού αερίου (shale gas) στην Κίνα. Σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, ο κ. Σαχίνης υποστήριξε ότι οι διμερείς συμφωνίες με το Μπακού για άμεση εισαγωγή αερίου, θέτουν την Τουρκία στο σωστό της ρόλο ως διαμετακομιστή, δίχως να την απομακρύνουν ολοκληρωτικά.

Ο κ. Σαχίνης εκτίμησε ότι ο Nabucco δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή τις προοπτικές, πολιτικά και οικονομικά, για να υλοποιηθεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Σαχίνη στην προοπτική επέκτασης της ΔΕΠΑ στην αεριοκίνηση, δηλαδή στη χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο των αυτοκινήτων, πιθανώς σε συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, στην ομιλία του για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα και την Οικολογική Τραπεζική, μίλησε για τις προοπτικές που ανοίγονται για την εξαγωγή των «πράσινων» τραπεζικών προϊόντων των ελληνικών τραπεζών και σε άλλες γειτονικές χώρες. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για τον σκοπό αυτό, αφού έχει αναπτύξει ήδη το δίκτυό της, μέσω κινήσεων όπως η απόκτηση της Finansbank στην Τουρκία.

Ο κ. Κώστας Κουκλέλης, Πρόεδρος, της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) αναφέρθηκε στο πώς επηρεάζεται η βιομηχανία από τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και το ισχύον τιμολογιακό καθεστώς. Τόνισε ότι η χώρα μας χάνει, ημέρα με την ημέρα, το όποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μέχρι πρόσφατα διέθετε στον τομέα της ενέργειας, ενώ σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται άμεσα μακροχρόνιος σχεδιασμός που να αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες λύσεις. Υπογράμμισε ότι η απλή προσήλωση σε συμβατικές δεσμεύσεις, πχ 20-20-20, δε συνιστά στρατηγική, καθώς και ότι η πολιτική βούληση και συναίνεση είναι προϋπόθεση για τη χάραξη ενεργειακής στρατηγικής.

Ο Διευθυντής Ε3Μ-Lab, ΕΜΠ, μέλος της Δ.Ε. του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, καθηγητής Παντελής Κάπρος χαρακτήρισε στην ομιλία του σχετικά με τις κρίσιμες επιλογές στην πορεία για το 2020 ως «στρεβλή» την αγορά χονδρεμπορικής ενέργειας όπως έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του τρόπου διαμόρφωσης της τιμής, ενώ χαρακτήρισε την επιλογή του μοντέλου ΙΤΟ ως οπισθοδρόμηση για τον κλάδο της ενέργειας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι απαραίτητες και αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη των δικτύων, ιδιαίτερα στις διασυνδέσεις με τον νησιωτικό χώρο.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΑΗ, κ. Δ. Γεωργαντώνης, ο οποίος μίλησε στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου, καθηγητή κ. Κακαρά, υπογράμμισε τη σημασία των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου για το ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι ιδιώτες παραγωγοί τα τελευταία χρόνια για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ, και κατέθεσε τις απόψεις του για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό. Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΕΣΑΗ ζητά έναν αναβαθμισμένο ρόλο για τη ΡΑΕ. Τέλος, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου αναφέρθηκε με επικριτικά σχόλια για την διαμόρφωση των τιμών, αναλύοντας τον τρόπο που η ex ante και ex post τιμή χρησιμοποιούνται.

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής παρουσίασε τα συμπεράσματα από την μεγάλη μελέτη του ΙΕΝΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με τίτλο «SE Europe Energy Outlook» και η οποία δίνει μία αναλυτική και σφαιρική εικόνα, τόσο για το ενεργειακό τοπίο στην ΝΑ Ευρώπη, αλλά και για το επενδυτικό περιβάλλον στον χώρο της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή. Την εκδήλωση έκλεισε με σχόλια του ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, Γενικός Γραμματέας του ΙΕΝΕ.

Χορηγοί της φετινής Ετήσιας Ανοικτής Ενημερωτικής Εκδήλωσης του ΙΕΝΕ ήταν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και ο Όμιλος Μυτιληναίος, ενώ υποστηρικτές ήταν οι εταιρείες Alstom, Siemens και Έλικα Α.Ε
ΙΕΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου