Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Φωτοβολταϊκά thin film υψηλής απόδοσης

Στην κατασκευή φωτοβολταϊκών λεπτού υμένα (thin film) υψηλής ενεργειακής απόδοσης έχει εστιάσει την προσοχή της ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου, ενώ τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά, όπως δηλώνουν τα ίδια τα μέλη της ομάδας.

Αυτό που επιδιώκει η συγκεκριμένη ομάδα είναι να «εκμεταλλευτεί» το χαμηλό κόστος που προσφέρουν τα φωτοβολταϊκά λεπτού υμένα (thin film) και ταυτόχρονα να αυξήσει τη γενικά μειωμένη τους απόδοση, η οποία είναι και το βασικό μειονέκτημά τους.

Αιτία για τη μειωμένη απόδοση των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με πολλά εργαστήρια, είναι η απώλεια κασσιτέρου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Σημειώνεται ότι ο κασσίτερος είναι ένα από τα βασικά συστατικά των φωτοβολταϊκών λεπτού υμένα, μαζί με το χαλκό και τον ψευδάργυρο. Αυτό που έχει καταφέρει η ερευνητική ομάδα είναι να αναπτύξει μία μέθοδο η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της απώλειας του κασσίτερου ενώ ο πρώτος πειραματικός έλεγχος της μεθόδου οδήγησε σε ρεκόρ απόδοσης των φωτοβολταϊκών.

«Με αυτή την πρώτη επιτυχία είμαστε τώρα σε θέση να κατανοήσουμε και άλλους περιορισμούς που θέτουν τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά κύτταρα (λεπτού υμένα). Αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά τους», λέει η Susanne Siebentritt, επικεφαλής της ομάδας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα ανήκει στο προσωπικό του ειδικού Εργαστηρίου για τα Φωτοβολταϊκά που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2007 στο Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, το οποίο χρηματοδοτείται από τη γνωστή αμερικανική εταιρία ηλεκτρονικών TDK καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου. Το προσωπικό του εργαστηρίου ασχολείται αποκλειστικά με τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και ειδικότερα με την ανάπτυξη νέων υλικών και διεργασιών για τα φωτοβολταϊκά καθώς και με τη φυσική κατανόηση των υλικών κατασκευής των φωτοβολταϊκών κυττάρων και των διασυνδέσεών τους.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου