Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Αντικειμενικές με προσοχή...

«Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε μία «νεκρή» από συναλλαγές κτηματαγορά θα γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή και χωρίς βιασύνη». Αυτό αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενώ το αρχικό σενάριο αναφέρει για αύξηση των τιμών ζώνης στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2011, τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η ημερομηνία ανακοίνωσης των νέων τιμών ζώνης ενδέχεται να μετατεθεί προς τα τέλη του τρέχοντος έτους. Πάντως, το «χτύπημα» του υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του Ψυχικού στα μέσα της περασμένης εβδομάδας θορύβησε 4.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων βλέποντας τις τιμές ζώνης να ανεβαίνουν μέσα σε 4 χρόνια από 23% έως 60%.

Οπως δηλώνει στο «tovima.gr» ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς, «οι όποιες αναπροσαρμογές αποφασιστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2011 για τις τιμές ζώνης των ακινήτων θα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά με τις ιδιομορφίες κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου είναι εντελώς «παγωμένες» οι τιμές τα τελευταία χρόνια δεν θ αυξηθούν οι τιμές». Σύμφωνα με τον ίδιο η ανάγκη για αύξηση των εσόδων δεν περνάει από μία «νεκρή» κτηματαγορά, ενώ για την περιοχή του Ψυχικού, οι προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής ήταν από 500 ευρώ έως 800 υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που τελικά αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει. Δείγμα γραφής των προθέσεων της κυβέρνησης για τις επικείμενες αναπροσαρμογές στις τιμές ζώνης των ακινήτων ήταν για τον κ. Κουσελά οι νέες τιμές που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά σε περιοχές 25 νομών της χώρας.

Ωστόσο, αν ρίξει κανείς μία ματιά στον πίνακα που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα» θα διαπιστώσει σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών τιμών, δηλαδή των τιμών της εφορίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις αρμόδιες επιτροπές να προτείνουν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανάλογες αυξήσεις στις τιμές ζώνης. Ομως, όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η κτηματαγορά ψυχοραγεί και μία γενναία αύξηση των αντικειμενικών αξιών ίσως να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στην πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, η νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο σύνολο της επικράτειας θεωρείται δεδομένη καθώς το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πρόσθετα έσοδα 200 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011 ενώ από το επόμενο έτος οι εισπράξεις θα είναι ακόμη περισσότερες καθώς θα υπολογιστεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας με τις νέες αυξημένες τιμές. Αλλωστε, την αναπροσαρμογή-αύξηση των αντικειμενικών αξιών την προβλέπει και το Μνημόνιο τόσο για το 2011 όσο και για το επόμενο έτος.

Η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θα επιβαρύνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), το νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), τις μεταβιβάσεις αιτία αγοράς, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές. Ακόμη, κάποιοι θα βρεθούν με υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης καθώς με τις νέες τιμές ζώνης θα βρεθούν σε άλλο κλιμάκιο υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος βάσεων των περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, το ποσό του τεκμηρίου διαβίωσης κατοικίας προσαυξάνεται κατά ποσοστό 40% και για περιοχές με τιμή άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό 70%.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων αλλά και όσοι σκοπεύουν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ακίνητα με γονική παροχή θα πρέπει να σπεύσουν στα συμβολαιογραφεία για να προλάβουν τη «γενναία» αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Αυτο εκτιμάται ότι μπορεί έστω και προσωρινά να δώσει μία «ανάσα» στην κτηματαγορά που βρίσκεται στο «ναδίρ» αλλά και σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι μία νέα αύξηση των τιμών της εφορίας σε μία περίδο μεγάλης ύφεσης και παγώματος αγοραπωλησιών που πλήττει την κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια θα αποτελέσει τη «χαριστική» βολή σε έναν από του πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ υπάρχει κρίση οι τιμές δεν λένε να πέσουν και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαφορές που υπάρχουν σήμερα μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών τιμών φθάνουν έως και το 186%. Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο οι τιμές πώλησης νεόδμητων ακινήτων να εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «φθηνές», ενώ αντίθετα στις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές οι τιμές ζώνης είναι πιο κοντά στις αγοραίες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όπου στην περιοχή του Ζεφυρίου η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο νεόδμητου ακινήτου στο καλύτερο σημείο της συγκεκριμένης περιοχής διαμορφώνεται σε 700 ευρώ όταν η τιμή πώλησης μπορεί να φθάσει έως και 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή παρατηρείται διαφορά 186! Ανίθετα, στην Κηφισιά η ανώτατη τιμή ζώνης της εφορίας είναι 4.000 ευρώ και η τιμή πώλησης 4.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή απόκλιση μόλις 14%. Στις περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ούτε ακριβές αλλά ούτε και φθηνές οι αποκλίσεις μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών τιμών κυμαίνεται περίπου στο 50%.

Το Ψυχικό η πιο ακριβή περιοχή στην Ελλάδα
Με τη διαμόρφωση της ανώτατης τιμής ζώνης στο Ψυχικό στα 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 6.250 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2007, το υπουργείο Οικονομικών κρίνει ότι οι τιμές στη συγκεκριμένη περιοχή αυξήθηκαν την τελευταία 4ετία κατά 60%, κατατάσσοντας τη συγκεκριμένη περιοχή στην πρώτη θέση μεταξύ των ακριβότερων της επικράτειας.

Σύμφωνα με μεσίτες αστικών συμβάσεων, πλέον στο Ψυχικό οι τιμές ζώνης της εφορίας σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο δεν υπολείπονται των πραγματικών τιμών αλλά τις ξεπερνούν κιόλας αφού τα δύο τελευταία χρόνια η κρίση της κτηματαγορά έχει πλήξει κυρίως τις λεγόμενες ακριβές περιοχές – προάστια.

Γιατί όμως αποφάσισε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό;
Μετά την τελευταία αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2007, υπήρξε προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας από κατοίκους της περιοχής ότι η τιμή της Β΄ζώνης του Ψυχικού που είχε διαμορφωθεί και ανήρχετο σε 5.150 ήταν υψηλή. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του κατήργησε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (έτους 2009) που καθόριζε την τιμή Β΄ ζώνης του Ψυχικού, με αποτέλεσμα για τις υπόλοιπες Ζώνες της ίδιας περιοχές να ισχύουν οι καθορισθείσες τιμές του 2007, ενώ για την Β΄ Ζώνη να ισχύει τιμή του 2006. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών να μην είναι ενιαία η αντιμετώπιση όλων των περιοχών του Ψυχικού και να διαταραχθεί η ορθή κλιμάκωσης των τιμών από Ζώνη σε Ζώνη. Έρχεται λοιπόν τώρα και για να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση αυξάνει σημαντικά τις τιμές ζώνης σε όλες ζώνης της περιοχής του Ψυχικού από 23,3% έως 60%.


vima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου