Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

SOS από τις Κατασκευαστικές


        
Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί πλέον στην ομαλή εκτέλεση των έργων και την κατασκευή των οδικών αξόνων της χώρας οι σοβαρές απώλειες εσόδων από το κίνημα "δεν πληρώνω" που απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση.

Τα έσοδα από τα διόδια των αυτοκινητοδρόμων μειώνονται, λόγω του περιορισμού της διέλευσης οχημάτων που συνδέεται με την οικονομική κρίση, αλλά και λόγω των απωλειών από τη μη καταβολή διοδίων από μεγάλη ομάδα πολιτών και αυτοκινητιστών. Έτσι, οι αρχικοί προυπολογισμοί, βάσει των οποίων συγκροτήθηκαν τα χρηματοδοτικά προγράμματα των μεγάλων έργων, έχουν ανατραπεί οριστικά.

Πλέον ο κίνδυνος να σταματήσει η κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων που έχουν ανατεθεί σε κοινοπραξίες κατασκευαστικών εταιριών με συμβάσεις παραχώρησης είναι ορατός. Οι δανείστριες τράπεζες, που «αιμοδοτούν» με κεφάλαια τους κατασκευαστές, έχοντας διαπιστώσει ότι το δημόσιο δεν ανταποκρίνεται παρά ελάχιστα στις συμβατικές του υποχρεώσεις, σταμάτησαν να χρηματοδοτούν πολλά έργα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ρευστότητα των εταιριών.

Οι τράπεζες που χρηματοδότησαν τις κοινοπραξίες των κατασκευαστικών εταιριών με επιστολή τους επισήμαναν τους κινδύνους ανατροπής των σχεδίων και δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρευστότητα προειδοποιώντας ακόμη και για διακοπή της χρηματοδότησης.

Οπως σημειώνουν πηγές των κοινοπραξιών, ο κίνδυνος κατάρρευσης των συμβάσεων παραχώρησης και, ως εκ τούτου, μίας συνολικής επένδυσης 8,5 δισ. ευρώ είναι ορατός.

Ποια έργα αφορά

- Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο (Ράχες - Κλειδί Ημαθίας)

- Κεντρική Οδός Ε65 (Λαμία - Εγνατία)

- Ιόνια Οδός (Αντίρριο - Ιωάννινα])

- Ολυμπία Οδός (Κόρινθος - Πάτρα - Τσακώνα)

- Μορέας (Κόρινθος - Σπάρτη/Καλαμάτα)

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου