Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Απαλλαγή πρώτης κατοικίας



Μόνο η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από την υψηλή φορολογία των μετεβιβάσεων των ακινήτων. Μάλιστα η κυβέρνηση «πάγωσε» για δύο χρόνια το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας προκειμένου να ελαφρύνει τα νέα ζευγάρια, τα νοικοκυριά και τα παιδιά τους να αγοράσουν ιδιόκτητη κατοικία μέσα στις συνθήκες της κρίσης αλλά και για να αναθερμανθεί η κτηματαγορά.

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη κατοικία προστατεύεται μέσα σε συγκεκριμένα όρια που καθορίζει το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές.

Με το άρθρο 1 του Ν. 1078/1980 θεσπίστηκε για πρώτη φορά η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης όταν αγοράζεται πρώτη κατοικία. Με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε το τεκμήριο αγοράς ακινήτων και ανέγερσης οικοδομών οποιουδήποτε εμβαδού. Ο σκοπός της ρύθμισης αυτής ήταν διττός: η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας που αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ακόμη η διευκόλυνση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας χωρίς την καταβολή φόρου ή την καταβολή μειωμένου φόρου. Η ρύθμιση αυτή είχε τότε ευμενείς συνέπειες στην οικονομία. Μεταγενέστερα το τεκμήριο αγοράς ακινήτων και ανέγερσης οικοδομών επαναφέρθηκε με ορισμένες εξαιρέσεις.

Απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιών παρασχέθηκε με το άρθρο 17 του 1591/1986 όταν αποκτάται πρώτη κατοικία αιτία θανάτου. Σήμερα η απαλλαγή προβλέπεται από το άρθρο 26 του Ν. 2961/2001, με τον οποίο κωδικοποιήθηκαν οι διατάξεις για τη φορολογία κληρονομιών- δωρεών- γονικών παροχών. Απαλλαγή εξάλλου προβλέπεται και στην περίπτωση που αποκτάται πρώτη κατοικία με γονική παροχή. Οι διατάξεις για την απαλλαγή από τον φόρο όταν αποκτάται πρώτη κατοικία τροποποιήθηκαν πρόσφατα με τον Ν. 3842/2010. Ολες οι μεταβολές που έγιναν ισχύουν από 23.4.2010.


VIMA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου