Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Φυσικό Αέριο στην Κύπρο


Οι γεωτρήσεις στην περιοχή 12 της Κύπρου για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου θα αρχίσουν στο τέλος του 2011 ή τις αρχές του 2012 δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.

Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση του Κύπριου υπουργού με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός «πρόθεση είναι σε συνεργασία με την εταιρεία Noble Energy, με την οποία είχε υπογραφεί συμφωνία συνεκμετάλλευσης του οικοπέδου 12 από τον Οκτώβριο του 2008, να προχωρήσει η εξόρυξη του φυσικού αερίου τέλος του χρόνου ή αρχές του 2012».

Σε τρεις μήνες, αφότου ξεκινήσει δουλειά το τρυπάνι «θα γνωρίζουμε αν υπάρχει φυσικό αέριο και σε ποιες ποσότητες» εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι αργότερα «θα συνεχιστεί η εξόρυξη για να διαφανούν και οι ποσότητες πετρελαίου»

Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και στοιχεία το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι πολύ καλό , αλλά απέφυγε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο διευθυντής αμερικανικής εταιρείας Κρις Κένταλ δήλωσε ότι η Noble Energy θα επεκτείνει τα γραφεία της και στην Κύπρο με στόχο να προωθήσει τάχιστα τις εργασίες.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα ενημερωθεί από τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες για τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή, και ειδικά για το οικόπεδο 12, και ακολούθως, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα έφτασε στα ανοιχτά της Λεμεσού η πλατφόρμα διατρήσεων κοιτασμάτων, η οποία θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Ισραήλ για εξόρυξη στο κοίτασμα «Λεβιάθαν».

Στην Κύπρο η πλατφόρμα θα παραμείνει ως το τέλος Φεβρουαρίο για αλλαγή προσωπικού και συντήρηση.

Στη συνέχεια θα λειτουργήσει για λογαριασμό της Noble Energy για την εξόρυξη του κοιτάσματος του ισραηλινού «Λεβιάθαν», που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο, την τελευταία δεκαετία.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου