Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Έκρηξη κατασχέσεων από την αύξηση των επιτοκίων


Ο οίκος Fitch προβλέπει μείωση 15% στις τιμές κατοικιών τη 2ετία
Περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα κατά 15% τα προσεχή δύο χρόνια προβλέπει με έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, καθώς θεωρεί ότι η άνοδος των επιτοκίων θα οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατά συνέπεια και των κατασχέσεων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, τα χαμηλά επιτόκια έχουν διευκολύνει τους δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους. Γι’ αυτό άλλωστε, οι τιμές έχουν «αντέξει» στις πιέσεις της τελευταίας διετίας, υποχωρώντας μόλις κατά 4,3% από το 2008.

Ωστόσο, η επικείμενη άνοδος του Euribor, βάσει του οποίου έχουν χορηγηθεί τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια (η πλειονότητα των οποίων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου) θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στους δανειολήπτες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που δεν θα μπορούν να είναι συνεπείς. Ηδη, τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων (για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών) εκτινάχθηκε στο 2,7%, συγκριτικά με ποσοστό 0,9% πριν από ένα χρόνο.

Επιπλέον αρνητική επίδραση στην ομαλή εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων, αναμένεται να έχει και η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τα έξοδα του Δημοσίου, αρχής γενομένης από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών είναι δημόσιοι υπάλληλοι, εκτιμάται ότι μέρος αυτών θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην καταβολή των δόσεων των δανείων τους.

Εν τω μεταξύ, η τελευταία έκθεση συγκυρίας στην ελληνική κτηματαγορά, την οποία επιμελείται το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συμμετοχή ειδικών της αγοράς ακινήτων, καταγράφει υπερπροσφορά νεόδμητων κατοικιών, υψηλές τιμές και κατακόρυφη πτώση των χορηγούμενων δανείων, τη στιγμή που η ζήτηση εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά 50%-70% σε σχέση με την περίοδο 2005-2007. Σύμφωνα με την έρευνα, όπου καταγράφονται οι προσδοκίες των ειδικών για το πρώτο εξάμηνο του 2011, τα «χρυσά χρόνια» για την ελληνική κτηματαγορά έχουν πλέον λήξει. Ο μεγάλος αριθμός αδιάθετων-απούλητων κατοικιών που διαμορφώνεται τουλάχιστον σε 200.000 πανελλαδικά, είναι μια εξέλιξη που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην κρίση και εμποδίζει την έξοδο από αυτήν, παρά τη σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης έχουν προκαλέσει και οι τράπεζες, οι οποίες μείωσαν δραστικά τον δανεισμό, με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων να διαμορφωθεί σε 4% πέρσι, έναντι 35% πριν από πέντε χρόνια.

Η συγκυρία διαπιστώνει επίσης ότι οι κατοικίες είναι υπερτιμημένες σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 30% συγκριτικά με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Ετσι, μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι οι ειδικοί εκτιμούν σε ποσοστό 41,4% ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας θα διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια, ενώ ένα επιπλέον 32,9% κάνει λόγο για διάρκεια δύο ετών. Ταυτόχρονα, θεωρούν σε ποσοστό 90% ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν ως αποτέλεσμα της εν λόγω αρνητικής συγκυρίας και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό έναντι του πρόσφατου παρελθόντος.

Αλλωστε, η σημερινή υπερπροσφορά οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη ο παράγοντας της δημογραφίας. Συγκεκριμένα, η συνεχής αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων ατόμων και η μείωση της αναλογίας των παιδιών στο σύνολο του πληθυσμού, επηρεάζουν τόσο τη ζήτηση, όσο και τον τύπο των κατοικιών που ενοικιάζονται ή αγοράζονται. Τη στιγμή λοιπόν που προκύπτει ότι τα νέα νοικοκυριά είναι λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο αριθμός των προσφερόμενων κατοικιών είναι μεγαλύτερος των πραγματικών αναγκών, γεγονός που έχει αναμφίβολα συντελέσει στη σημερινή κρίση της αγοράς κατοικίας.

Kathimerini.Gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου