Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Οι αδειοδοτήσεις στην Ενέργεια

Εντονη ανησυχία για την πρόοδο των αδειοδοτήσεων στον τομέα της Ενέργειας εξέφρασαν τα στελέχη της τρόικας κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΑΑ, η ευθύνη για την καθυστέρηση στις αδειοδοτήσεις εντοπίζεται κυρίως στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην υπουργό κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και δευτερευόντως στο υπουργείο Μεταφορών και στον αρμόδιο υπουργό κ. Δ. Ρέππα, καθώς οι ενέργειες του ΥΠΑΑ για το θέμα έχουν ολοκληρωθεί.

«Οι τιμές είναι άδικες, το πρώτο βήμα έγινε, θα ακολουθήσουν νέες συμφωνίες για να υποχωρήσουν κι άλλο» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης για το φλέγον ζήτημα του πληθωρισμού στη διάρκεια της συνάντησης.

Η τρόικα ζήτησε την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ αλλά αναγνώρισε τα βήματα που έχουν γίνει. «Εχετε καταφέρει να επιταχύνετε πολλές δράσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Σερβάς Ντερούζ , εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κύκλοι του ΥΠΑΑ ανέφεραν χθες το απόγευμα ότι στη διάρκεια της συνάντησης καταγράφηκαν οκτώ επιτεύγματα και τρεις εκκρεμότητες.

Συγκεκριμένα, παραμένουν οι παρακάτω εκκρεμότητες:

Αδειοδότηση και απλοποίηση διαδικασιών για την Ενέργεια. «Το δικό μας κομμάτι ολοκληρώθηκε, εκκρεμούν τα κομμάτια του ΥΠΕΚΑ και του Μεταφορών. Η μεγάλη υστέρηση εντοπίζεται στο ΥΠΕΚΑ» ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΑΑ.

Γενικό Επιχειρηματικό Μητρώο, one stop shop και διαφάνεια στις προμήθειες. Οι δανειστές ζήτησαν να είναι έτοιμες οι δράσεις τον Απρίλιο, το υπουργείο απάντησε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Ενιαία Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων: Είναι στην Επιτροπή της Βουλής σε διαβούλευση και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑ καταγράφηκαν τα παρακάτω επιτεύγματαυλοποιήσεις:

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έφθασε το 18% το 2010 έναντι στόχου 15%. Το 2011 η απορροφητικότητα θα ανέλθει στο 36% ή 5,2 δισ. ευρώ - θα δημιουργηθεί fast force ανά περιφέρεια.

Ενταξη στο ΕΣΠΑ 11 μεγάλων έργων, αντί για 10 που ήταν ο στόχος, συνολικού ύψους 4,65 δισ. ευρώ.

Επενδυτικός νόμος. Στις 15 Μαρτίου τα πρώτα προγράμματα ύψους 2,15 δισ. ευρώ: 650 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,5 δισ. ευρώ καθαρές φοροαπαλλαγές.

ΕΤΕΑΝ: Προκήρυξη για επιλογή τραπεζών πιθανότατα την Πέμπτη για το Ταμείο Επιχειρηματικότητα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Αύξηση εξαγωγών: Ομάδα εργασίας από ΕΟΤ, ΟΠΕ, Ιnvest in Greece για ένα κοινό εθνικό μπραντ και συμμετοχή σε εκθέσεις παγκοσμίως.

Εγινε παρουσίαση του action plan για την άρση των εμποδίων ανάπτυξης επιχειρηματικότητας (γραφειοκρατικά).

Στη Βουλή εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για τον ανταγωνισμό. Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις και λύθηκε η διένεξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενημέρωση για μείωση τιμών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανάφερε ότι υπάρχουν ολιγοπώλια, ότι οι τιμές είναι άδικες και γίνονται προσπάθειες για να πέσουν κι άλλο.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου