Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Στρατηγική Συνεργασία Rosneft και Exxon

Δυο από τις σημαντικότερες εταιρίες του τομέα του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, η ρωσική Rosneft και η αμερικανική Exxon Mobil, υπέγραψαν την Πέμπτη στο Νταβός συμφωνία για την εξερεύνηση και συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια ζώνη 11.200 τετραγωνικών χλμ. στη Μαύρη Θάλασσα, μερικές ημέρες έπειτα από συμφωνία των δύο εταιρειών για τη συνεργασία τους στην Αρκτική.

Στελέχη των δύο εταιρειών ανέφεραν ότι η Eχxon θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια και το εγχείρημα θα είναι μοιρασμένο 50/50 στο στάδιο της εξερεύνησης και μετά 66/33 υπέρ της Rosneft στο στάδιο της ανάπτυξης.

Την συμφωνία υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν και πρόεδρος της Rosneft, ο Έντουαρντ Χουνταϊνάτοφ, ανώτατο στέλεχος της Ρόσνεφτ, και από την πλευρά της Exxon Mobil ο διευθύνων σύμβουλος Ρεξ Τίλερσον και ο πρόεδρος Νιλ Ντάφιν, πρόεδρος της εταιρίας, στο περιθώριο του 41ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί την πλήρη αντιστροφή της κατάστασης όσον αφορά τις σχέσεις της Exxon με τη Ρωσία, που τα τελευταία χρόνια είχαν σημαδευτεί από εντάσεις.

Ο Σέτσιν είπε ότι η συμφωνία αποτελεί «απόδειξη πως η Ρωσία γίνεται ανοικτή σε επενδύσεις», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταφέραμε να πείσουμε ακόμα και την Exxon για αυτό».

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου