Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Το Harvard εγκαινιάζει πρόγραμμα xρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις

 
Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει είναι μια μικρή ώθηση. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα ενός νέου προγράμματος του Harvard Business School που έχει σχεδιαστεί για να δώσει στους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες τα οικονομικά μέσα για την έναρξη νέων επιχειρήσεων πριν την αποφοίτησή τους. Το πρόγραμμα  -που ξεκίνησε με τη βοήθεια φοιτητών του Χάρβαρντ και ονομάστηκε Ταμείο Ελάχιστου Βιώσιμου Προϊόντος, ή Ταμείο MVP- θα χρηματοδοτεί φοιτητές MBA με πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές ιδέες.

«Ήμασταν πολλοί αυτοί που ενδιαφερόμασταν να ιδρύσουμε μια δική μας επιχείρηση, που θέλαμε να μπούμε στον επιχειρηματικό κόσμο ενώσω ακόμα σπουδάζαμε, αλλά οι δυνατότητες για τον εκκολαπτόμενο επιχειρηματία ήταν πολύ περιορισμένες», δηλώνει ο Daniel Rumennik, ένας πρωτοετής φοιτητής στο Χάρβαρντ που είχε πρώτος την ιδέα και την παρουσίασε με τη βοήθεια των συμφοιτητών Jessica Bloomgarden και Andrew J. Rosenthal.

Όταν οι καθηγητές έμαθαν για την ιδέα αυτή έσπευσαν να την παρουσιάσουν στον πρύτανη, του οποίου η ανταπόκριση ήταν άμεση. Τώρα, το  Arthur Rock Centre για την Επιχειρηματικότητα του HBS θα δώσει 50.000 δολάρια για τη χρηματοδότηση διάφορων νέων εγχειρημάτων φοιτητών που βασίζονται σε μία εφικτή αλλά και ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ιδέα, δήλωσε ο Rumennik. Κάθε νέα ιδέα που έχει επιλεγεί για χρηματοδότηση θα λαμβάνει 5.000 δολάρια με δικαίωμα να λάβει μεγαλύτερο ποσό που δεν θα ξεπερνά όμως τα 10.000 δολάρια, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της σχολής. Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, οι ιδρυτές του Ταμείου θα ζητήσουν την ψήφο των φοιτητών στην εκλογή τριών μελών από το διδακτικό προσωπικό και τριών φοιτητών που θα αποτελέσουν την επιτροπή που θα εξετάζει τις αιτήσεις και θα αποφασίζει πώς θα κατανείμει τα διαθέσιμα κεφάλαια.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε ο Rumennik, ο οποίος έχει ως στόχο να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία πριν την αποφοίτησή του. «Ελπίζουμε να γίνει μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος εκκόλαψης νέων επιχειρηματιών».

Το Ταμείο MVP βασίζεται στην αρχή της μεθοδολογίας Lean Startup, η οποία επικεντρώνεται στην ταχεία πρωτοτυποποίηση, μια διαδικασία που εισάγει τα προϊόντα στην αγορά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και ανήκει στον Eric Ries, έναν επιχειρηματία από το HBS, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

Μετά τη χορήγηση της χρηματοδότησης από τη σχολή, οι φοιτητές επιχειρηματίες θα συμμετέχουν σε μηνιαίες συναντήσεις για να μοιραστούν ιδέες μεταξύ τους και συναντήσεις με σύμβουλο της σχολής.

Ήδη υπάρχει μια βασική ομάδα φοιτητών που συναντώνται για να συζητήσουν επιχειρηματικά θέματα, κοινά συμφέροντα και ιδέες. Η νέα εταιρεία Tribe, όπως ονομάζεται, φέρνει τους φοιτητές πρόσωπο με πρόσωπο με τους αποφοίτους που έχουν ιδρύσει δικές τους επιχειρήσεις και πιθανούς χρηματοδότες, δήλωσε ο Rosenthal, επικεφαλής της Tribe. Συν-ιδρυτής του πλέον ανενεργού Happier.com, του οποίου οι επισκέπτες αγόραζαν πρόσβαση σε τρόπους βοήθειας για το πώς – σωστά το μαντέψατε – θα γίνονταν πιο ευτυχισμένοι, ο Rosenthal είπε ότι υπάρχει μία αναζωογόνηση του επιχειρηματικού πνεύματος στο HBS, όπου, όπως πρόσθεσε, υπήρχαν πάντα ορισμένοι φοιτητές που ενδιαφέρονταν για τη σύσταση μίας νέας επιχείρησης.

Οι νεοσύστατες Tribe και MVP, λέει, «είναι η κινητήριος δύναμη για αυτή τη συναρπαστική νέα ανάσα στην επιχειρηματικότητα».

Πράγματι, οι Rumennik και Rosenthal δήλωσαν ότι ελπίζουν οι προσπάθειες αυτές να είναι μόνο η αρχή. Ο Rumennik ελπίζει ότι τα κεφάλαια που διατίθεται για τη χρηματοδότηση των φοιτητών να αυξηθούν, και βλέπει στο μέλλον κι άλλους επενδυτές ή χορηγούς εταιρειών να μπαίνουν στο παιχνίδι.

Περίπου το 50 τοις εκατό των αποφοίτων του HBS δηλώνουν επιχειρηματίες 10 με 15 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της σχολής. Ένας από τους λόγος που το Ταμείο MVP αποτελεί τόσο ελκυστική ιδέα, είναι ότι οι μαθητές μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή τις επιχειρηματικές τους ιδέες ενώ ακόμα σπουδάζουν αντί να πρέπει να περιμένουν λίγα χρόνια μετά την αποφοίτηση, λέει ο Rumennik. Για μας προτεραιότητα και βασική επιθυμία είναι το επιχειρηματικό πνεύμα να αποτελέσει σημαντικότερο μέρος της κουλτούρας του campus, πρόσθεσε ο Rosenthal.

«Η προσέλκυση περισσότερων επιχειρηματιών στο HBS θα είναι μια ένδειξη της πραγματικής επιτυχίας μας», δήλωσε ο Rosenthal.

-Της Francesca Di Meglio 
capital.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου