Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Σε ένα χρόνο θα ξέρουμε για το Φυσικό Αέριο της Κύπρου

Σε ένα χρόνο θα υπάρχει εικόνα για τις ποσότητες φυσικού αερίου στο κυπριακό οικόπεδο 12, δηλώνει ο διευθυντής Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου.

Απόλυτα βέβαιος ότι εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου υπάρχει φυσικό αέριο δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, ο οποίος εκτιμά ότι θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για τις ποσότητες που διαθέτει η κυπριακή «θέση 12» μέχρι το Μάρτιο του 2012.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου της κυπριακής Βουλής ο κ. Κασίνης είπε ότι η Noble Energy, η αμερικανική εταιρεία που διενεργεί έρευνες για λογαριασμό του Ισραήλ και είναι η ίδια και για την Κύπρο, προχώρησε σε έρευνες και εντόπισε τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου σε γειτονικές «θέσεις», που ανήκουν στο Ισραήλ.

Η συμβατική δέσμευση της Noble, είπε, είναι να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στα κυπριακά κοιτάσματα τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013. Η ημερομηνία της έναρξης των γεωτρήσεων θα καθοριστεί τον Φεβρουάριο, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τις εταιρείες που θα επιδείξουν ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή ερευνών και στις υπόλοιπες «θέσεις» της ΑΟΖ, ο κ. Κασίνης είπε ότι θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων στη «θέση 12».

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα μπορέσει να προχωρήσει σε άντληση φυσικού αερίου σε 7 χρόνια, ενώ ανέφερε ότι σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί και το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου είπε ότι δεν πρόκειται η Αρχή να προχωρήσει στην αγορά φυσικού αερίου, σε τιμή ψηλότερη από τα υφιστάμενα καύσιμα.

Ο κ. Θράσου παρουσίασε τον κλειστό φάκελο με τις εκτιμήσεις για την καλύτερη τιμή του φυσικού αερίου και κάλεσε τους βουλευτές, αν επιθυμούν, να τον ανοίξουν.

Τελικά, συμφωνήθηκε να μην ανοίξει ο φάκελος για να μην προκληθεί ζημιά στη διαπραγμάτευση.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου