Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ποιές εταιρίες θα αντέξουν την κρίση...

Ένα από τα πιο κρίσιμα έτη για την ελληνική κτηματαγορά χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το 2011, καθώς μέσα στο έτος αυτό θα διαπιστωθεί ποιες εταιρείες του κλάδου θα αντέξουν την παρατεταμένη ύφεση και, το βασικότερο, αν θα υπάρξει αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των ενδιαφερόμενων αγοραστών-επενδυτών. Σύμφωνα με στοιχεία κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις ακινήτων έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση πανελλαδικά σε ποσοστό άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ όσοι τα τελευταία χρόνια είχαν προχωρήσει σε έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι στιγμής δεν τις έχουν ενεργοποιήσει. Η κτηματαγορά τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών όσον αφορά τη ζήτηση και την προσφορά. Από την άλλη, οι τιμές δείχνουν να κρατούν μέρος των μεγάλων αυξήσεων που είχαν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια, αν και το τελευταίο διάστημα οι κατασκευαστές φαίνεται να «βάζουν πολύ νερό στο κρασί τους» και να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις ώστε να πωλήσουν τα αδιάθετα διαμερίσματα και τις μεζονέτες που έχουν αναπτύξει την τελευταία τριετία.

Πάντως οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αγορά ενός ακινήτου είναι μια πολύ καλή αμυντική επένδυση και τέτοιες πρέπει να είναι οι επενδύσεις σήμερα, επειδή σε περίπτωση που τα πράγματα στην οικονομία πάνε χειρότερα απ΄ ό,τι σχεδιάζεται οι απώλειες σε άλλες μορφές επενδύσεων θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες. Παράλληλα, στελέχη εταιρειών real estate το τελευταίο διάστημα απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με επαναδιαπραγματεύσεις υφιστάμενων ενοικίων (κυρίως επαγγελματικών) και όχι με νέες αναπτύξεις που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη της κτηματαγοράς και γενικότερα την ελληνική οικονομία. Ολα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή κατάσταση στον χώρο της αγοράς ακινήτων, στην οποία παρατηρείται υπερπροσφορά νεόδμητων ακινήτων, περιορισμένη ζήτηση και πτώση των τιμών σε ποσοστό άνω του 15% από την αρχή του έτους σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία κτηματομεσιτικών γραφείων, τα απούλητα διαμερίσματα πανελλαδικά ξεπερνούν σε αριθμό τις 120.000, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τουριστικές περιοχές που δέχθηκαν αλόγιστη ανάπτυξη.

Σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει και στα μισθωτήρια μεγάλων κατοικιών, Μάλιστα, στα ενοίκια διαμερισμάτων άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων καταγράφεται πτώση που ξεπερνά το 30%.

«Αγκάθι» για τις συναλλαγές και τη βελτίωση του κλίματος στην κτηματαγορά αποτελεί η φορολογία η οποία ταλαιπωρεί και επιβαρύνει τις περισσότερες φορές τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον κατήργησε διάταξη που είχε θεσπίσει τον Απρίλιο του 2010 και αφορούσε την εφαρμογή του ελέγχου «πόθεν έσχες» για την αγορά κατοικίας από το πρώτο ευρώ αξίας και από το πρώτο τετραγωνικό εμβαδού. Πλέον, και για μία διετία, ο ενδιαφερόμενος δεν θα ελέγχεται για το «πόθεν έσχες», δηλαδή για το πού βρήκε τα χρήματα να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο ακίνητο, στην περίπτωση που αυτό προορίζεται για πρώτη κατοικία και δεν ξεπερνά σε εμβαδόν τα 120 τετραγωνικά μέτρα ή σε αξία τις 200.000 ευρώ.

Οι αντικειμενικές τιμές θα προσεγγίσουν τις αγοραίες

Για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2011, και αυτό διότι το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα με το οποίο οι αντικειμενικές αξίες θα προσεγγίζουν κατά περίπτωση τις αγοραίες. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται μεγάλη έρευνα αγοράς και συνεργασία τοπικών παραγόντων, επαγγελματιών και εφοριακών. Αν τελικά επιτευχθεί ο στόχος της προσέγγισης των αγοραίων τιμών από τις αντικειμενικές, τότε σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση που θα σημειωθεί θα ξεπεράσει το 50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και το 80%.

Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου