Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Στις αγορές του εξωτερικού στρέφονται οι Έλληνες παραγωγοί

 
Η πρώτη ελληνική ενεργειακή εταιρεία που θα διαβεί διεθνή χρηματιστηριακή αγορά φιλοδοξεί να είναι η Ενεργειακή Αιγαίου, που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κ» έχει ήδη δρομολογήσει την είσοδο της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή του Τορόντο.

Η Ενεργειακή Αιγαίου, η μοναδική αμιγώς upstream ελληνική πετρελαϊκή εταιρεία, έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες, ενώ οι οριστικές αποφάσεις και η δρομολόγηση της δημόσιας προσφοράς μετοχών θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις 18 Οκτωβρίου η εταιρεία απέκτησε τη διεθνή ονομασία Energean, η οποία και θα χρησιμοποιηθεί για το listing σε αγορά του εξωτερικού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι σύμβουλοι της Energean έχουν προτείνει και την εναλλακτική του ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς η εταιρεία «αποτελεί ένα αμιγώς ελληνικό story», που όμως αντιμετωπίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικά εξαιτίας των ιδιαίτερων ελληνικών συνθηκών. Το ύψος της IPO (Initial Public Offer) αναμένεται να καθοριστεί από μια σειρά εξελίξεων που βρίσκονται προ των πυλών για την εταιρεία, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα (λεκάνη Καβάλας-Πρίνου), την Αίγυπτο, ενώ βρίσκεται σε επαφές και εξετάζει την απόκτηση δικαιωμάτων στο Μαρόκο.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Energean, η εταιρεία θα αναζητήσει κεφάλαια από τις αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκταση του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο θα βασίζεται στη φιλοσοφία του «διπλού χτυπήματος»: Για κάθε παραχώρηση χαμηλού ρίσκου και διασφαλισμένης απόδοσης, η Energean θα κινείται ταυτόχρονα για την απόκτηση δικαιωμάτων σε ανεξερεύνητες περιοχές, όπου πιθανή ανακάλυψη θα δώσει νέα ώθηση στις προοπτικές της εταιρείας.

Ήδη, η πολιτική αυτή εφαρμόζεται στις δύο παραχωρήσεις που έχει η Energean στην Αίγυπτο, το East Mega Wish και το West Com Ombo. Η πρώτη υπεράκτια παραχώρηση έχει μεγάλες πιθανότητες για την εύρεση παραγωγικού κοιτάσματος, καθώς περιστοιχίζεται στην ευρύτερη περιοχή από ενεργές εκμεταλλεύσεις.

Συνεπάγεται ωστόσο και μεγάλο επενδυτικό κόστος, καθώς για να μπει σε παραγωγή το πιθανό κοίτασμα θα απαιτηθούν 15 εκατ. δολάρια. Η δεύτερη χερσαία παραχώρηση, με μικρότερο κόστος (6 εκατ. δολάρια), αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Energean που καλείται να εντοπίσει σε μια έκταση 31.520 km2 τους ερευνητικούς της στόχους, με υψηλό ρίσκο αλλά και μεγαλύτερες αποδόσεις.

Η ίδια στρατηγική ανάπτυξης θα ακολουθηθεί και στο Μαρόκο, ενώ, εκτός από τις διεθνείς δραστηριότητες, η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων με τη σύσταση του φορέα που θα κάνει διαγωνισμούς παραχωρήσεων για την Ελλάδα. Η εταιρεία δεν κρύβει το ενδιαφέρον της και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Κατάκολου.

Mάλιστα, η Energean εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εγκατάσταση υπεράκτιας εξέδρας που στο παρελθόν είχε προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων στον τουρισμό της περιοχής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την πραγματοποίηση οριζόντιας γεώτρησης από τη στεριά, σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων (ανάλογη και πιο σύνθετη υποθαλάσσια γεώτρηση μήκους 5 χιλιομέτρων έγινε στο κοίτασμα Ε). Η συγκεκριμένη γεώτρηση εξασφαλίζει απόλυτη περιβαλλοντική ασφάλεια και μηδενική οπτική όχληση, αν και ανεβάζει το κόστος παραγωγής.


Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για επίσπευση των νέων διαγωνισμών παραχώρησης εντός του ελλαδικού χώρου, η Energean δηλώνει παρούσα...


Οι σύμβουλοι της Energean έχουν προτείνει και την εναλλακτική του ΧΑ. καθώς η εταιρεία «αποτελεί ένα αμιγώς ελληνικό story», που όμως αντιμετωπίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικά


Πού ψάχνουν για πετρέλαιο στο εξωτερικό
Οι περιοχές που εκμεταλλεύονται Vegas Oil & Gas και Ελληνικά Πετρέλαια.

Εκτός από την Energean, η Vegas Oil & Gas πιο ενεργά και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, σε μικρότερη ένταση, δραστηριοποιούνται διεθνώς στον τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου. Η εταιρεία συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη Vegas O&G διατηρεί δικαιώματα και είναι διαχειρίστρια σε τρεις παραχωρήσεις στη βορειοαφρικανική χώρα, και ειδικότερα:

* Στο κοίτασμα Alam El Shawish, το οποίο φέρεται να αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Βρίσκεται στη ΔυτικήΈρημο στην Αίγυπτο και εκτός από τη Vegas O&G συμμετέχει και η Shell ως διαχειρίστρια.

* Στο κοίτασμα North West Gemsa στην ΑνατολικήΈρημο, όπου η παραγωγή ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο, βρίσκεται στα 9,5 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως και έχει συνολικά ξεπεράσει τα 3,3 εκατ. βαρέλια. Η Vegas O&G είναι διαχειριστής και κάτοχος του 50%, ενώ μέτοχοι είναι οι Circle Oil με 40% και Sea Dragon με 10%.

* Στο κοίτασμα East Ghazalat στη ΔυτικήΈρημο, όπου η Vegas O&G διατηρεί ποσοστό 50% και είναι διαχειριστής. Το υπόλοιπο 50% ανήκει στην καναδική Transglobe Energy. Στο συγκεκριμένο κοίτασμα διενεργούνται ερευνητικές γεωτρήσεις σε μια έκταση 212 χιλ. εκταρίων.

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να αποσυρθεί σταδιακά από τη δραστηριότητα του upstream, διατηρεί ωστόσο τα δικαιώματα δύο παραχωρήσεων στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, τα ΕΛ.ΠΕ. διαθέτουν τα δικαιώματα στο West Obayed στα βορειοδυτικά της χώρας και τη Mesaha στα νοτιοδυτικά κοντά στα σύνορα με το Σουδάν. Στο πρόσφατο παρελθόν ο όμιλος δραστηριοποιήθηκε και στη Λιβύη, ενώ αποσύρθηκε επιτυχώς πουλώντας τα δικαιώματά που είχε σε έξι περιοχές στη λεκάνη της Σύρτης και στο Μουρτζούκ.


* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 11ης Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου