Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Νέο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο της Παρευξείνιας Τράπεζας

Ισχυρά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας και την στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προκύπτουν από το νέο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο της Παρευξείνιας Τράπεζας για την περίοδο 2011-2014 που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη.

Στη Σύνοδο παρευρέθησαν ανώτατοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι των 11 χωρών-μελών της ευρύτερης περιοχής του Εύξεινου Πόντου που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Διοικητής στην Τράπεζα εκ μέρους της Ελλάδας, κ. Ι. Δρυμούσης.

Το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο της Τράπεζας (Business Plan) προβλέπει την αύξηση του δανειακού όγκου προς τις χώρες-μέλη από 600 εκατ. SDRs (Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης) ή 710 εκ. Ÿ σε 1 δις. SDRs ή 1.2 δις Ÿ (το SDR συνδέεται με «καλάθι» 4 νομισμάτων και αντιστοιχεί σε 17% του Euro). Προβλέπει επίσης τη σταδιακή μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας από SDRs σε ευρώ καθώς και τη συμμετοχή νέων μελών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Γερμανική Τράπεζα KfW και η Σκανδιναβική Αναπτυξιακή Τράπεζα Nordic Investment Bank.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο της Παρευξείνιας Τράπεζας έχουν συμπεριληφθεί προτάσεις της χώρας μας για σημαντική αύξηση του ενδιάμεσου δανεισμού μέσω Τραπεζών προς μικρομεσαίες εταιρείες, την αύξηση του δανεισμού για διασυνοριακά επενδυτικά προγράμματα και την ένταξη δράσεων πράσινης ανάπτυξης, γεγονός που θα έχει μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα στα επενδυτικά προγράμματα των χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Το νέο πρόγραμμα εργασιών της Τράπεζας έχει άμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα γιατί ενισχύει τα προγράμματα οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας μας σε αγορές όπου δραστηριοποιούνται παραδοσιακά πολλές ελληνικές εταιρείες. Επίσης, παρουσιάζει οικονομικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας το γεγονός ότι υιοθετείται πλέον από την Τράπεζα το ευρώ σαν λειτουργικό νόμισμα στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Τέλος, η Παρευξείνια Τράπεζα μέσω της στενής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποτελέσει κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής του Ευξείνου Πόντου. Με την ένταξη των τριών αναπτυξιακών τραπεζών ως μέλη της Τράπεζας, αναβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα και η ρευστότητα της Τράπεζας και θα τονωθεί ο ρόλος της στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Υπενθυμίζεται ότι η Παρευξείνια Τράπεζα είναι μία πολυμερής Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία χορηγεί αναπτυξιακά δάνεια στις χώρες-μέλη. Εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Οι τρεις μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία με ποσοστό 16,5% στο μετοχικό κεφάλαιο. Τα μέλη της Παρευξείνιας Τράπεζας είναι οι χώρες της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου, δηλαδή Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Αλβανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ουκρανία, Μολδαβία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου