Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Το Λονδρέζικο Savoy

Το θρυλικό Savoy του Λονδίνου, επαναλειτουργεί. Πίσω από την ακριβότερη ανακαίνιση μέχρι σήμερα, ύψους 250 εκ ευρώ, ο Αλ Ουαλίντ, ο Σαουδάραβας Πρίγκηπας και από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Η ακριβότερη ανακαίνιση στην Ιστορία...

Η βασιλική σουίτα του λονδρέζικου Savoy είναι ένα από τα 268 δωμάτια του ιστορικού ξενοδοχείου που κοσμεί το Στραντ, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1889 και το 2005 αγοράστηκε από τον Αλ Ουαλίντ. Το 2007 έκλεισε για να ανακαινιστεί. Το κόστος της ανακαίνισης έφτασε το αστρονομικό- για τέτοια δουλειά- ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ, που αναλογεί σε περίπου 900.000 ευρώ ανά δωμάτιο. Οπως εύστοχα σημείωσαν οι «Financial Τimes», με το κόστος ενός μόνο δωματίου ο περισσότερος κόσμος αγοράζει ολόκληρο σπίτι- και σε καλή γειτονιά μάλιστα!

Το υψηλό κόστος και οι καθυστερήσεις οφείλονται στην παλαιότητα του κτιρίου και στη ριζική ανακατασκευή του, αφού αλλάχτηκαν τα πάντα, από τους σωλήνες και τα καλώδια ως τη διακόσμηση και τα σκεύη, και πετάχτηκαν τα φύλλα αμιάντου που βρίσκονταν σε όλους τους τοίχους. Οι υπερβάσεις οφείλονται φυσικά και στην επιθυμία των ιδιοκτητών του να το επαναφέρουν στην αρχική αίγλη του και να του δώσουν αυτή τη διακριτική πολυτέλεια που ηρεμεί τον πελάτη και δεν κραυγάζει από μακριά το κόστος της.

Για ένα ξενοδοχείο με λαμπρό παρελθόν...

Το Savoy διαφημίστηκε από την αρχή ως το πρώτο ξενοδοχείο πολυτελείας στο Λονδίνο. Πράγματι, ήταν το πρώτο που είχε μπάνια μέσα στα δωμάτια, το πρώτο που είχε ηλεκτρικό και ασανσέρ για την εξυπηρέτηση των πελατών του. Πρώτος του διευθυντής ήταν ο περίφημος Σεζάρ Ριτζ, που έφυγε αργότερα για να δημιουργήσει τα δικά του ξενοδοχεία, και στις κουζίνες βασίλευε ο μέγας Εσκοφιέ, ο οποίος δημιούργησε για την διάσημη τότε σοπράνο Νέλι Μέλμπα δύο εδέσματα ειδικά για εκείνη: ένα για τις ημέρες που έκανε δίαιτα (τοστ Μέλμπα) και ένα για τις ημέρες που έτρωγε κανονικά (το ομώνυμο γλυκό με το ροδάκινο).

Από τα δωμάτια και τις σουίτες του Savoy έχουν περάσει οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Ο Γουίσλερ και ο Μονέ ζωγράφισαν το Λονδίνο από τα παράθυρά του. Ο Οσκαρ Γουάιλντ έμεινε εκεί με τον αγαπημένο του Αλφρεντ Ντάγκλας. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ σύχναζε εκεί και καλούσε τους υπουργούς του να φάνε μαζί. Η Βίβιαν Λι γνώρισε στο λόμπι του τον Λόρενς Ολίβιε, με τον οποίο έγιναν αργότερα ζευγάρι. Η βασίλισσα Ελισάβετ και η αδελφή της Μαργαρίτα πήγαιναν σε χορούς όταν ήταν μικρές και η Ελισάβετ φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά με τον μελλοντικό σύζυγό της Φίλιππο στις αίθουσες του Savoy. Η Μαρία Κάλλας, ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μάρλεν Ντίτριχ, όλοι οι μύθοι του περασμένου αιώνα κοιμήθηκαν στα δωμάτιά του. Που περιμένουν τώρα τους καινούργιους.

Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου