Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Εξ Οικονόμηση Κατ΄Οίκον

Πέντε τράπεζες- Πειραιώς, Εθνική, Εurobank, Αlpha και Εmporiki- θα αναλάβουν να «τρέξουν» το πρόγραμμα εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον, η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει εντός των προσεχών δεκαπέντε ημερών. Τα επιτόκια που προσέφεραν οι τέσσερις πρώτες τράπεζες στον διαγωνισμό που διεξήγαγε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) είναι 7,4% ενώ της Εmporiki κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες λίγο υψηλότερα, γύρω στο 8%.

Ωστόσο το τελικό επιτόκιο με το οποίο θα δανειστούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ύστερα από την κρατική επιδότηση, «κλείδωσε» στο 4,95% όπως ανέφερε την Πέμπτη ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος Χτίζοντας το Μέλλον. Το βήμα που απομένει προκειμένου να προκηρυχθεί το Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον είναι η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των τραπεζών και του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο τοποθετείται εντός της προσεχούς εβδομάδας.


Ένα  δισ. ευρώ στον «κουμπαρά»

Στον «κουμπαρά» του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν μαζευτεί σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω από 1 δισ. ευρώ καλύπτοντας και με το παραπάνω το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που απαιτούσαν οι όροι του διαγωνισμού από τις τράπεζες (άλλα 200 εκατ. ευρώ προβλεπόταν ότι θα είναι η συμμετοχή μέσω ΕΣΠΑ). Τι σημαίνει όμως η συμφωνία αυτή για δάνεια με 4,95%; Μηδενικό επιτόκιο για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων, δηλαδή τους χαμηλοεισοδηματίες που είναι όσοι δηλώνουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 25.000. Επιτόκιο 4,95% τόσο για τη δεύτερη κατηγορία, με ατομικό εισόδημα 15.000-30.000 ευρώ και οικογενειακό 25.000-50.000 ευρώ (οι οποίοι δικαιούνται και επιδότηση 15%) όσο και για την τρίτη, με ατομικό 30.000-45.000 ευρώ και οικογενειακό 50.000-65.000. Σημειωτέον ότι τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, όπως αυτά που δίδονται από τράπεζες για παρόμοιες εργασίες σε σπίτια, χορηγούνται σήμερα με 8,5% επιτόκιο.

Τα Νέα

Μ.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου