Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Επιτροπή Ανταγωνισμού VS Μεσιτών

Φρένο στο «καρτέλ» των μεσιτών βάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού που παραπέμπει την Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος καθώς και τέσσερις συλλόγους μεσιτών σε όλη την Ελλάδα, με την κατηγορία της εναρμονισμένης πρακτικής στον καθορισμό κατώτατων αμοιβών στις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους πελάτες τους κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η παραπομπή αφορά την Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος καθώς και τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών- Αττικής, τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας και τον Σύλλογο Μεσιτών Νομού Χανίων, με την κατηγορία ότι καθόριζαν το ύψους των μεσιτικών αμοιβών στην Ελλάδα και απαγόρευαν τη διαφήμιση μικρότερης μεσιτικής αμοιβής από το οριζόμενο ως κατώτατο όριο του 2%.

Ερευνα δύο ετών

Η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οδηγήθηκε στην εισήγησή της έπειτα από ενδελεχή αυτεπάγγελτη έρευνα που κράτησε για περισσότερο από 2 χρόνια. Οπως αναφέρει μάλιστα στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η υπόθεση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή για τις επιπτώσεις της στη λειτουργία του ανταγωνισμού «διότι ο άμεσος ή έμμεσος ορισμός κατωτάτων αμοιβών υπηρεσιών ή προϊόντων αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού που βλάπτει τους καταναλωτές».

Συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι παραπέμπονται καθώς η Γενική Διεύθυνση στις έρευνές της εντόπισε στοιχεία για μία σειρά πρακτικών και αποφάσεών τους, σύμφωνα με τα οποία είτε όριζαν ρητά στο Καταστατικό τους ή σε άλλα έγγραφά τους το ποσοστό 2% επί της αξίας του ακινήτου ως ελάχιστη αμοιβή παροχής μεσιτικών υπηρεσιών είτε προέβησαν σε συστάσεις προς τα μέλη τους και υιοθέτησαν οδηγίες και αποφάσεις με στόχο την παγίωση πρακτικής, κατά την οποία οι μεσίτες θα λαμβάνουν κατώτατη μεσιτική αμοιβή 2% επί της αξίας του ακινήτου. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας φέρονται να απαγόρευαν στα μέλη τους τη διαφήμιση μειωμένης αμοιβής κάτω του 2% ή ακόμα και μηδενικής αμοιβής.

Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση που παρέδωσε την εισήγησή της στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρότεινε και την επιβολή προστίμων.

Η συγκεκριμένη επιβάρυνση του 2% είχε θεσμοθετηθεί με νόμο του 1931, ο οποίος όμως καταργήθηκε το 1993. Ωστόσο, η κατάργηση φαίνεται ότι ήταν μόνο στα χαρτιά και όχι στην πράξη καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές αναγκάζονταν να επιβαρύνονται με το ποσοστό του 2% έχοντας την εντύπωση ότι αυτό το ποσοστό καθορίζεται βάσει νόμου.

Ολομέλεια στις 20 Δεκεμβρίου

Η υπόθεση κρίνεται ιδιαιτέρα σημαντική από τα στελέχη της ανεξάρτητης αρχής, καθώς από την άρση των περιορισμών θα προκύψουν οφέλη στην τσέπη των πολιτών ενώ σημειώνουν ότι οι προκαθορισμένες, οι μέγιστες ή οι ελάχιστες τιμές αποτελούν τα κανονιστικά μέτρα με τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η εισήγηση δεν προδικάζει την ύπαρξη παράβασης και δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών. Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομελείας έχει οριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου, όποτε οι εμπλεκόμενοι στην παραπομπή σύλλογοι μεσιτών θα κληθούν να υποστηρίξουν τις θέσεις τους ενώπιον της Επιτροπής.

Πάντως ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει παραπέμψει στην Ολομέλεια ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για καθορισμό ελάχιστων αμοιβών για τους πολιτικούς μηχανικούς, κάτι που σύμφωνα με την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης συνιστά σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.

«Τα ΝΈΑ»

ΜΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου