Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας

Μπορεί τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση» από τη Νέα Υόρκη προς τους ξένους επενδυτές για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αξίας άνω των 270 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο το εγχείρημα αυτό εκ των πραγμάτων κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν χθες κοινή διαπίστωση κορυφαίων στελεχών της κτηματαγοράς στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo «Η δημόσια ακίνητη περιουσία ως μέσο αντιμετώπισης του δημοσιονομικού χρέους», ενώ δεν είναι τυχαίο που εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία ο «θησαυρός» των κρατικών ακινήτων παραμένει καλά «κρυμμένος».

«Η ελληνική δημόσια ακίνητη περιουσία είναι πολύ μεγάλη και πράγματι θα μπορούσε να είναι κρυμμένος θησαυρός. Απαιτείται όμως, πολύ ΄σκάψιμο΄ για να αναδειχθεί το κομμάτι αυτό της περιουσίας που μπορεί να αξιοποιηθεί. Έχει αποδειχθεί ότι ένας πολύ μικρός αριθμός ακινήτων είναι κατάλληλος. Ωστόσο, εάν γίνει σοβαρή προσπάθεια, θα μπορούσε να εντοπιστεί μία υπολογίσιμη μάζα ακινήτων που να αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα συγκεκριμένο ύψος εσόδων σε ορατό χρόνο» σημειώνει στο Capital.gr, ο Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της ΕΤΕ, Άρης Καρυτινός.

Προϋπόθεση για να μην «βαλτώσει» και αυτή τη φορά το εγχείρημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας; Να μην τεθεί ως προϋπόθεση της διαδικασίας, η καταγραφή του συνόλου της κρατικής ακίνητης περιουσίας, κάτι που αποτελεί «εθνικό project», κατά τον κ. Καρυτινό.

«Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου, αλλά εάν επιζητούμε άμεσα αποτελέσματα πρέπει να εντοπίσουμε το κομμάτι της κρατικής περιουσίας που μπορεί σήμερα να αξιοποιηθεί» σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του βραχίονα ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, Εθνική Πανγαία.

Λίγα τα αξιοποιήσιμα κρατικά ακίνητα


Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η πραγματική αξία του αξιοποιήσιμου τμήματος της δημόσιας περιουσίας είναι υποπολλαπλάσια του ποσού των 270 δισ. ευρώ που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10%-15% της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) είναι εκμεταλλεύσιμα, ενώ το υπόλοιπο 80% (περίπου 60.000 ακίνητα) δεν μπορεί να αξιοποιηθεί είτε επειδή είναι καταπατημένα είτε επειδή υπάρχουν διεκδικήσεις από διάφορους φορείς.


«Υπάρχουν ίσως ελάχιστα ΄πλήρη΄ ακίνητα από τεχνικής ή νομικής πλευράς, τα οποία θα μπορούσαν να εκποιηθούν άμεσα. Εάν δεν στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτού του είδους τα ακίνητα, η προσπάθεια δεν θα τελεσφορήσει και θα οδηγηθούμε σε γραφειοκρατικό αδιέξοδο» σημειώνει ο κ. Καρυτινός.

Προς στιγμήν, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την ανεύρεση εταιρείας που θα αναλάβει την άμεση αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου, ενώ κατά πληροφορίες, ήδη έχουν ομαδοποιηθεί περί τα 100 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά εκτιμάται πως τα 50 «μπορούν να πουληθούν ακόμη και αύριο σε έλληνες ή ξένους developers και επενδυτές», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του ΥΠΟΙΚ που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα ακίνητα αυτά επιλέχθηκαν από την ΚΕΔ, η οποία και προσκάλεσε εξειδικευμένες εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων για να αναλάβουν το project. Ήδη έχουν κατατεθεί προσφορές, βάσει των οποίων επενδυτικός βραχίονας στα ακίνητα μεγάλης τράπεζας φαίνεται να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναλάβει το έργο.

Στη «λίστα» των προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, συγκαταλέγονται εκτάσεις στην Ανάβυσσο στην Αττική (1.200 στρέμματα στο κτήμα των Αλυκών), στο Ηράκλειο Κρήτης (738 στρέμματα στη Βάση Γουρνών), στο Ρίο Αντίρριο (200 στρέμματα που ελευθερώθηκαν όταν έφυγε το εργοτάξιο της γέφυρας), στην Αφάντου της Ρόδου (1.300 στρέμματα) καθώς και εκτάσεις στο Μαρούσι, το Λαύριο και τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα έχει αποφασιστεί η αξιοποίηση και ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρα - Καϊμάκτσαλαν μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωσή του και τμημάτων παραλίμνιων εκτάσεων στη Λίμνη Βεγορίτιδα για τη δημιουργία ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής.

Capital.gr

MK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου