Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Πράσινες Υποδομές

Επενδύσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ σε πράσινες υποδομές αναμένονται στη χώρα μας έως το 2015, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων και χαρακτήρισε την προοπτική αυτή «ελπίδα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης».

«Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο», πρόσθεσε και αναφέροντας πως «το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. Ευρώ», εκτίμησε ότι το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούν σε 1.2 δισ..

«Πριν από ένα χρόνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Συμπλήρωσε ότι πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν αναγκαστικά, εφαρμόζονται ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η οικονομία να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμη και ανταγωνιστική.

«Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών. αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας», ξεκαθάρισε.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Υπστήριξε ότι και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις και ότι αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη.

Αφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη χθες, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε μια περιοχή με έντονες αντιπαραθέσεις, πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις, «καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από έναν κοινό σκοπό».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «δεν ενεργεί μεμονωμένα αλλά προωθεί προτάσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η επιβολή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης των πράσινων υποδομών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομία χαμηλών εκπομπών, όπως η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά, η κατασκευή των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο για την απορρόφηση της ενέργειας, που θα συγχρηματοδοτηθεί από τους ιδιώτες, η θέσπιση νέων κανόνων ενεργειακής απόδοσης για όλα τα δημόσια κτίρια, η εφαρμογή προγραμμάτων ύψους 9,5 δις. Ευρώ για αστικές αναπλάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, τέλος, ότι η Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης, ενώ υπενθύμισε ότι την τελευταία διετία πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα προγράμματα στήριξης που διοχετεύθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, αφορούσαν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου