Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Δωρεάν έκδοση και χορήγηση των ενεργειακών πιστοποιητικών στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος, και όχι μόνον σε όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» και ετήσια αναβολή για την επισύναψη ενεργειακών πιστοποιητικών στις μισθώσεις, ζήτησε από την Πάτρα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των ιδιοκτητών ακινήτων του Νομού Αχαΐας.

Ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε επίσης υπερβολικό το τιμολόγιο κατώτατων αμοιβών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και ζητά την κατάργησή του. Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι το τιμολόγιο αυτό είναι έως και 150% υψηλότερο από το ποσό του ενός 1 ευρώ ανά τ.μ. που είχε εξαγγελθεί ως ανώτατη αμοιβή από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «σε μια καθημαγμένη κτηματαγορά χωρίς αγοραστές ή ενοικιαστές, επιβάλλεται όχι μόνον να μην αυξηθούν, αλλά και να μειωθούν οι συντελεστές εμπορικότητας των πάλαι ποτέ εμπορικών και ήδη ξενοίκιαστων κτιρίων και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας».

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι «η ισχύουσα ρύθμιση οδηγείται σε ένα δημοσιονομικό ‘Βατερλώ’ σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες» και προτείνει έξι αλλαγές ώστε να προσέλθουν μαζικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης χώρων και να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα:

1. Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου.
2. Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού, και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων
3. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα «αντικειμενικών αξιών»
4. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμα ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο
5. Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικροπαραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα το φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.
ΒΗΜΑ-ΠΟΜΙΔΑ

ΜΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου