Επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη διεθνών διασυνδέσεων φυσικού αερίου, την τροφοδοσία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περισσότερες αστικές περιοχές, κυρίως στην Πελοπόννησο αλλά και στην Κεντρική Ελλάδα καθώς και σε πόλεις της Β. Ελλάδος κατά μήκος της όδευσης του αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας προβλέπει το πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΦΑ) και εγκρίθηκε ήδη από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Το πενταετές δεν περιλαμβάνει τον αγωγό South Stream, καθώς το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε διαφορετική κατηγορία, εκτός Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, όντας αποτέλεσμα συνεργασίας με τη ρωσική Gazprom.
Με την ολοκλήρωση των έργων που περιλαμβάνονται στο πενταετές, (ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει ή / και ολοκληρωθεί καθώς η περίοδος εφαρμογής του είναι το διάστημα 2010 - 2014), θα διασφαλισθεί η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί πλήρως η παροχή από τις διασυνδέσεις στα βόρεια σύνορα, (όπως συνέβη τον Ιανουάριο του 2009 κατά τη διάρκεια της ρωσο - ουκρανικής κρίσης) με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.
Επίσης, θα τροφοδοτηθούν με αέριο 8 νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και ιδιωτών ενώ θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τροφοδοσία μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στους αγωγούς που θα κατασκευασθούν για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τις διεθνείς διασυνδέσεις. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η κεντρική Εύβοια, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Κόρινθος, η περιοχή Άργους - Ναυπλίου, Τρίπολης και Μεγαλόπολης (και, μελλοντικά, οι περιοχές Πάτρας, Καλαμάτας, Σπάρτης, Πύργου), καθώς και δεκάδες πόλεις κατά μήκος του αγωγού Κομοτηνή - Θεσπρωτία που είναι το χερσαίο τμήμα του ελληνοιταλικού αγωγού.
Ο ελληνοιταλικός αγωγός (ITGI) καλύπτει εξ άλλου τη μερίδα του λέοντος από το επενδυτικό πρόγραμμα 2010-2014, με περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,3 δις. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνολικά 15 έργα, τα οποία έχουν ως εξής:
1.Εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στον κεντρικό αγωγό του Συστήματος Μεταφοράς στη Ν. Μεσημβρία (61,2 εκατ.)
2.Επέκταση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) από τον κεντρικό αγωγό προς Αλιβέρι (74,4 εκατ.)
3.Αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της νήσου Ρεβυθούσας (159 εκατ. ευρώ)
4. Νέοι σταθμοί Μέτρησης ή και Ρύθμισης σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Κόρινθο (6,8 εκατ.)
5.Επέκταση του Συστήματος στην Πελοπόννησο μέχρι την Μεγαλόπολη (130 εκατ.)
6.Σύνδεση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ENDESA HELLAS στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας (έχει ολοκληρωθεί)
7.Επέκταση του ΕΣΜΦΑ από τον κεντρικό αγωγό προς Θίσβη για την σύνδεση της μονάδας ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΙ (14,1 εκατ.)
8. Σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα (8 εκατ.)
9. Σύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Corinthos Power στους Αγ. Θεοδώρους (3 εκατ.)
11. Τροφοδότηση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων «Αλουμίνιον Α.Ε.» από το ΕΣΦΑ (2,5 εκατ.)
12. Τεχνικές μελέτες για αγωγό Υψηλής Πίεσης Κομοτηνή-Θεσπρωτία (χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού, 6,5 εκατ.)
13. Αγωγός Κομοτηνή-Θεσπρωτία (κατασκευή του έργου): 800 εκατ.
14. Έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (2,59 εκατ.)
15. Έργα εκσυγχρονισμού του ΕΣΦΑ (25,54 εκατ.)
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου