Στην Ελλάδα παραδίδονται 0,7 δισ. κμ φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν κάθε χρόνο. Την απευθείας παράδοση 0,7 δισ. κυβικών μέτρων στην Ελλάδα ετησίως σχεδιάζει το Αζερμπαϊτζάν, παρακάμπτοντας τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της χώρας Νατίκ Αλίεφ. Η Ελλάδα προμηθεύεται εδώ και δύο χρόνια αζέρικο φυσικό αέριο από την Τουρκία στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για επανεξαγωγή φυσικού αερίου.
Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, που βρέθηκε χθες στο Μπακού για την επίτευξη της συμφωνίας έκανε λόγο για συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και το Αζερμπαϊτζάν για προμήθεια φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στην Κασπία.
Για το εν λόγω κοίτασμα ενδιαφέρονται η Ρωσία, οι συμμετέχοντες στον αγωγό Nabucco, καθώς και οι χώρες που εμπλέκονται στον Διασυνδετήριο αγωγό Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία (ITGI).
«Διεξάγονται τώρα συνομιλίες για τα νομικά ζητήματα. Ο όγκος θα είναι ο ίδιος, 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον» διευκρίνισε ο Νατίκ Αλίεφ, χωρίς να προσδιορίσει χρονικά την έναρξη των απευθείας πωλήσεων.
Η συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου, στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης.
«Πρόκειται, απλώς και μόνο, για το ξεκίνημα της διαδικασίας και αν έχουμε αποδείξεις για το ότι οι απευθείας αγορές έχουν νόημα από εμπορικής σκοπιάς, θα υπογράψουμε συμβόλαιο. Θα θέλαμε να προχωρήσουμε γρήγορα». Το ίδιο επιθυμούν και η κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και η τουρκική BOTAS, πρόσθεσε ο κ. Σαχίνης.
Είπε, επίσης, ότι «η ΔΕΠΑ συζητά με τη SOCAR και τους εταίρους της στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ την πιθανότητα αγοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου από τη δεύτερη φάση ανάπτυξής του, αλλά προς το παρόν δεν μπορώ να σας πω όγκους και τιμές». Τα αποθέματα του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και η δεύτερη φάση ανάπτυξής του αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου