Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Δεν έφτανε η επιβάρυνση της λειτουργίας των εφοριών από τους λάθος χειρισμούς του υπουργείου οικονομικών στο θέμα της περαίωσης, εν μέσω μάλιστα της αντίδρασης των εφοριακών στις μειώσεις των αποδοχών τους – που συχνά κάνει… βραδύτερη τη διεκπεραίωση πολλών διαδικασιών -, μια διάταξη του φορολογικού νόμου του περασμένου Απριλίου έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο το φόρτο εργασίας, τις ουρές και την ταλαιπωρία και για τους φορολογουμένους, λίγες ημέρες πριν τελειώσει η χρονιά.
Πρόκειται για την υποχρεωτική υποβολή μηδενικής δήλωσης ειδικού φόρου επί ακινήτων (15%) για όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και για αυτές που εξαιρούνται. Δείτε γιατί:
Πλέον, τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, καταβάλλουν ειδικό ετήσιο φόρο 15 % επί της αντικειμενικής αξίας αυτών, όπως ισχύει κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας. Αν και ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες περιπτώσεις εξαιρέσεως από τον ειδικό αυτό φόρο, υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί ακινήτων έχουν μεταξύ άλλων όλες οι ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων, ανεξαρτήτως του αν τυγχάνουν ή όχι απαλλαγής από την καταβολή του ειδικού φόρου 15% επί ακινήτων.
Δηλαδή, πλέον, στον ειδικό φόρο επί των ακινήτων υπάγονται – εκτός από τις offshore, που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα – και οι ανωτέρω επιχειρήσεις. Ακόμα και αν απαλλάσσονται αυτού, έχουν υποχρέωση να υποβάλουν μηδενική δήλωση!
Και δεν είναι μόνο αυτό. Το υπουργείο οικονομικών έχει δώσει – μέσω εγκυκλίων – διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά, που απαιτείται να συνυποβληθούν μαζί με τη δήλωση στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες από τις εξαιρούμενες της καταβολής του φόρου εταιρείες προκειμένου να τύχουν της σχετικής απαλλαγής. Σύμφωνα, όμως, με το φοροτεχνικό Αντώνη Μουζάκη, «από τη λεπτομερή εξέταση αυτών των εγκυκλίων και τις επισκέψεις που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Δ.Ο.Υ Φ.Α.Ε.Ε Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ασάφεια του περιεχομένου των εγκυκλίων, τόσο ως προς τα ακριβή δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ όσο και ως προς τους αλλοδαπούς φορείς έκδοσής αυτών (φορολογική αρχή, επιμελητήριο, Υπουργείο Εμπορίου κλπ).
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών μιλούν για δικαιολογητικά, που εκδίδονται από αλλοδαπή φορολογική αρχή, ενώ η διατύπωση της εγκυκλίου 1093/2010 κάνει λόγο για δικαιολογητικά, που εκδίδονται από αρμόδια αρχή και όχι περιοριστικά φορολογική αρχή !»
Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ένα νέο αλαλούμ στα λογιστήρια των επιχειρήσεων, οι υπεύθυνοι των οποίων προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος γύρω από αυτό το θέμα, ενώ η υποχρεωτική υποβολή ακόμα και μηδενικών δηλώσεων από όσους απαλλάσσονται, έχει δημιουργήσει και άλλες ουρές στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης ειδικού φόρου επί ακινήτου έχει παραταθεί παρατείνεται μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, ανεξαρτήτως ψηφίου Α.Φ.Μ.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου