Η προβολή της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί» έχει εκτοξεύσει τις αφίξεις των τουριστών σύμφωνα με τους ντόπιους, όχι μόνο στη Σπιναλόγκα, αλλά και στον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που γειτνιάζουν με το διάσημο πλέον νησί των χανσενικών. Έχει όμως, καταφέρει ο αντίκτυπος από το σήριαλ των περίπου τριών εκατομμυρίων τηλεθεατών να τονώσει την κρητική κτηματαγορά, η οποία κινδυνεύει να «βουλιάξει» εξαιτίας της κρίσης;
Κτηματομεσίτες που διαθέτουν προς πώληση ακίνητα με θέα τη Σπιναλόγκα δεν αμφισβητούν ότι δημιουργήθηκε φρενίτιδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως συνέβη στη Σκιάθο και την Κεφαλονιά, μετά την προβολή των κινηματογραφικών ταινιών “Mama Μia” και το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Υποστηρίζουν όμως, ότι αποτελεί αστικό μύθο -που αναπτύχθηκε αστραπιαία- ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ανατολική Κρήτη έχουν εκτοξευθεί.
«Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε λόγο για εκτόξευση τιμών των ακινήτων στην περιοχή εξαιτίας της προβολής της σειράς, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία όπου οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια και η υπερφορολόγηση των μεγάλων ακινήτων αποθαρρύνει τους αγοραστές» σημειώνει στο Capital.gr η κ. Σοφία Χαρούλη, της κτηματομεσιτικής «Es Property».
Όσον αφορά τις τιμές, στο βουνό που βρίσκεται απέναντι από τη Σπιναλόγκα σήμερα πωλούνται οικόπεδα σε μεγάλο εύρος τιμών: Από 50.000 ευρώ για τα μικρά άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα έως αρκετά εκατομμύρια. Στην Ελούντα, από την οποία αναχωρούν καραβάκια με προορισμό τα ιστορικά κτήρια του διάσημου λεπροκομείου, το κόστος για την απόκτηση ακινήτων βρίσκεται στα ύψη. Για παράδειγμά, η αγορά βίλας περίπου 200 τ.μ. σε καλή τοποθεσία κοστίζει περίπου 450.000 ευρώ, ενώ η τιμή των παραθαλάσσιων ακινήτων κυμαίνεται μεταξύ 5.000 – 7.000 ευρώ ανά τ.μ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρης Μηλιαράκης του μεσιτικού γραφείου «Οίκημα», η «Ελούντα δεν περίμενε την προβολή της τηλεοπτικής σειράς για να γίνει γνωστή. Οι τιμές ήταν ανέκαθεν υψηλές στην Ελούντα, η οποία έχει καθιερωθεί ως υψηλών προδιαγραφών τουριστικός προορισμός και προσέλκυε πάντοτε ένα διεθνές jet set. Βέβαια εξαιτίας της δημοσιότητας που γνωρίζει η περιοχή, αυξήθηκε η προσφορά των προς πώληση ακινήτων» εξηγεί.
Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η γειτονική της Ελούντας, Πλάκα, όπου ύστερα από μία απότομη άνοδο, οι τιμές έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με την κ. Χαρούλη.
«Οι ξένοι γνώριζαν την ιστορία της Σπιναλόγκας εδώ και πολλά χρόνια. Θα έλεγα ότι σχεδόν μόνο οι Έλληνες ‘ανακάλυψαν’ τί συνέβαινε στο νησί μετά την έκδοση του βιβλίου της Victoria Hislop και την προβολή της γνωστής σειράς. Οι τιμές στην περιοχή υποχώρησαν, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, επειδή έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις και από Ρώσους στον τομέα του τουρισμού» σημειώνει η κτηματομεσίτρια.
Πέραν του Νομού Λασιθίου, όπου βρίσκεται η Σπιναλόγκα (επαρχία Μεραμπέλλου), στην υπόλοιπη Κρήτη η αγορά ακινήτων είναι «παγωμένη». Οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες, με την προσφορά να εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη της ζήτησης.
Capital.gr
ΜΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου