Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Copenhagen Harbor

Three Copenhagen architects and a graduate student in Los Angeles have collaborated to create a new landmark for the Harbor of Copenhagen. A skyscraper that houses a mixture of uses, including, “public, private, pauses, passages and parks,” this tower, conceived by Mathias Juel Christensen, Neel Gøbel Andersen, Søren Hansen, and student Bjørk B. Christensen, serves as a lighthouse, a beacon that welcomes ships to the great city of Copenhagen, and simultaneously harkens to the harbor area’s rebirth from abandoned shipyards to thriving residential district.

The industrial shipping zone in Copenhagen’s northeast section that has been in a state of decay since the 1980s is experiencing a housing boom, and this skyscraper will cater to that need by housing units for all ages: families, students, the elderly. Not only will all be welcome, but all will also get to enjoy the stunning views the harbor location brings: the tower will be constructed as a stack of rings with dwellings attached to the façade so that all units can enjoy panorama views. This also allows the core of the building to stay more open, creating a common space, or “neighborhood.” Though the unit designs will be diverse, a sense of continuity will be maintained through the common core.
The skyscraper promises to be impressive to all the enter Copenhagen’s harbor, but also symbolize, and add to, the exciting new life growing in the harbor area.

e Volo

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Αξιοποίηση του Καιμακτσαλάν

Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας περνά για τους προσεχείς μήνες και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2011 η εκμετάλλευση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα-Καϊμακτσαλάν, έπειτα από απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Βάσει αυτής, προωθείται συνολικά η αξιοποίηση και ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου, με τη διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού. Στόχος αυτού θα είναι η μακροχρόνια μίσθωση του κέντρου και τμημάτων παραλίμνιων εκτάσεων στην λίμνη Βεγορίτιδα για τη δημιουργία ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής.

Επιπλέον, θα προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου. Από την εκμίσθωση του ακινήτου αναμένεται να εξασφαλιστούν σταθερά έσοδα, ενώ το κέντρο θα λειτουργεί σε 12μηνη βάση ως τουριστικός προορισμός.

kathimerini.gr

Η Διάσκεψη για το Κλίμα

Με βασικό στόχο τη λήψη αποφάσεων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αρχίζει στο Κανκούν του Μεξικού η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Σύμφωνα με τον Αχίμ Στάινερ, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εκτελεστικό διευθυντή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), ο στόχος που θα κρίνει κατά πόσον η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ θα είναι επιτυχημένη είναι η αποκατάσταση μιας δίκαιης και αμερόληπτης εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών, που χάθηκε κατά την περυσινή εμπειρία στην Κοπεγχάγη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Στάινερ, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ θα επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες, ωστόσο σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Χρειαζόμαστε να δούμε στο Κανκούν ακριβείς αριθμούς και δεσμεύσεις ότι αυτά τα 30 δισεκατομμύρια που οι χώρες υποσχέθηκαν στην περυσινή Σύνοδο Κορυφής στην Κοπεγχάγη έχουν μπει πραγματικά στο τραπέζι και είναι διαθέσιμα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Naftemporiki.Gr

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Το Λονδρέζικο Savoy

Το θρυλικό Savoy του Λονδίνου, επαναλειτουργεί. Πίσω από την ακριβότερη ανακαίνιση μέχρι σήμερα, ύψους 250 εκ ευρώ, ο Αλ Ουαλίντ, ο Σαουδάραβας Πρίγκηπας και από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Η ακριβότερη ανακαίνιση στην Ιστορία...

Η βασιλική σουίτα του λονδρέζικου Savoy είναι ένα από τα 268 δωμάτια του ιστορικού ξενοδοχείου που κοσμεί το Στραντ, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1889 και το 2005 αγοράστηκε από τον Αλ Ουαλίντ. Το 2007 έκλεισε για να ανακαινιστεί. Το κόστος της ανακαίνισης έφτασε το αστρονομικό- για τέτοια δουλειά- ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ, που αναλογεί σε περίπου 900.000 ευρώ ανά δωμάτιο. Οπως εύστοχα σημείωσαν οι «Financial Τimes», με το κόστος ενός μόνο δωματίου ο περισσότερος κόσμος αγοράζει ολόκληρο σπίτι- και σε καλή γειτονιά μάλιστα!

Το υψηλό κόστος και οι καθυστερήσεις οφείλονται στην παλαιότητα του κτιρίου και στη ριζική ανακατασκευή του, αφού αλλάχτηκαν τα πάντα, από τους σωλήνες και τα καλώδια ως τη διακόσμηση και τα σκεύη, και πετάχτηκαν τα φύλλα αμιάντου που βρίσκονταν σε όλους τους τοίχους. Οι υπερβάσεις οφείλονται φυσικά και στην επιθυμία των ιδιοκτητών του να το επαναφέρουν στην αρχική αίγλη του και να του δώσουν αυτή τη διακριτική πολυτέλεια που ηρεμεί τον πελάτη και δεν κραυγάζει από μακριά το κόστος της.

Για ένα ξενοδοχείο με λαμπρό παρελθόν...

Το Savoy διαφημίστηκε από την αρχή ως το πρώτο ξενοδοχείο πολυτελείας στο Λονδίνο. Πράγματι, ήταν το πρώτο που είχε μπάνια μέσα στα δωμάτια, το πρώτο που είχε ηλεκτρικό και ασανσέρ για την εξυπηρέτηση των πελατών του. Πρώτος του διευθυντής ήταν ο περίφημος Σεζάρ Ριτζ, που έφυγε αργότερα για να δημιουργήσει τα δικά του ξενοδοχεία, και στις κουζίνες βασίλευε ο μέγας Εσκοφιέ, ο οποίος δημιούργησε για την διάσημη τότε σοπράνο Νέλι Μέλμπα δύο εδέσματα ειδικά για εκείνη: ένα για τις ημέρες που έκανε δίαιτα (τοστ Μέλμπα) και ένα για τις ημέρες που έτρωγε κανονικά (το ομώνυμο γλυκό με το ροδάκινο).

Από τα δωμάτια και τις σουίτες του Savoy έχουν περάσει οι μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Ο Γουίσλερ και ο Μονέ ζωγράφισαν το Λονδίνο από τα παράθυρά του. Ο Οσκαρ Γουάιλντ έμεινε εκεί με τον αγαπημένο του Αλφρεντ Ντάγκλας. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ σύχναζε εκεί και καλούσε τους υπουργούς του να φάνε μαζί. Η Βίβιαν Λι γνώρισε στο λόμπι του τον Λόρενς Ολίβιε, με τον οποίο έγιναν αργότερα ζευγάρι. Η βασίλισσα Ελισάβετ και η αδελφή της Μαργαρίτα πήγαιναν σε χορούς όταν ήταν μικρές και η Ελισάβετ φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά με τον μελλοντικό σύζυγό της Φίλιππο στις αίθουσες του Savoy. Η Μαρία Κάλλας, ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Μάρλεν Ντίτριχ, όλοι οι μύθοι του περασμένου αιώνα κοιμήθηκαν στα δωμάτιά του. Που περιμένουν τώρα τους καινούργιους.

Βήμα

Ανάσα...η απαλλαγή από το Πόθεν Έσχες

Φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα» με 10 αλλαγές που έχουν στόχο να αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων και αυτοκινήτων και να κάνουν χειροπιαστές τις υποσχέσεις για μειώσεις φόρων από το 2011 στις επιχειρήσεις πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση των εσόδων, όπως οι αλλαγές στη φορολογία του καπνού και των τσιγάρων και το κυριότερο η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% για τα είδη καθημερινής κατανάλωσης και την παροχή υπηρεσιών.

Η  απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης κατοικίας θα ισχύσει για τα πρώτα 120 τ.μ. επιφανείας και αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Μάλιστα, η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» δεν θα αφορά μόνο την περίπτωση αγοράς ακινήτου με μετρητά, αλλά και την απόκτηση ακινήτου με στεγαστικό δάνειο, δηλαδή θα εξαιρούνται από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και τα χρεολύσια.

Η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» θα αφορά περιπτώσεις απόκτησης ακινήτων που πραγματοποιούνται μέσα στην επόμενη διετία, ενώ για τα χρεολυσία υπάρχει πρόταση να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 23 Απριλίου, οπότε ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και καταργήθηκε η απαλλαγή. Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το πώς θα επιβαρύνουν οι ημιυπαίθριοι χώροι τη φορολογητέα αξία του ακινήτου. Ειδικότερα, τα τετραγωνικά μέτρα των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιούνται θα εντάσσονται στο σύνολο των τετραγωνικών της κύριας κατοικίας και θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων, αλλά και την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες».

Ωστόσο, για τους χώρους που τακτοποιούνται δεν οφείλονται αναδρομικά οποιοιδήποτε φόροι, ενώ δεν υπάρχει μεταβολή των στοιχείων των δηλώσεων ακινήτων (Ε9) και δεν επηρεάζεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Επιπλέον, για τους χώρους αυτούς δεν τροποποιούνται τα δημοτικά τέλη.

Βήμα

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Cities of Tomorrow

The city of Jakarta, Indonesia, was originally designed in the confluence of thirteen rivers which were used for transportation and agriculture. The largest of its rivers is The Ciliwung River, which has been extremely polluted during the last couple of decades, characterizes by hundreds of slums inhabited by thousands of people in marginal conditions.

The Ciliwung Recovery Program (CRP) is a project that aims to collect the garbage of the riverbank and purify its water through an ingenious system of mega-filters that operate in three different phases. The first one separates the different types of garbage and utilizes the organic one to fertilize its soil. The second phase purifies the water by removing dangerous chemicals and adding important minerals to it. The clean water is then fed to the river and to the nearby agricultural fields through a system of capillary tubes.  Finally in the third phase all the recyclable waste is processed.

One of the most important aspects of this proposal is the elimination of the slums along the river. The majority of the people will live and work at the CRP which could be understood as new city within Jakarta. The CRP project will be a 100 percent sustainable building that will produce energy through wind, solar, and hydroelectric systems.

e Volo
M.K

Φορολογία στους ημιυπαίθριους

«Φοροδόκανο» στους ημιυπαίθριους χώρους μετά την τακτοποίησή τους θα είναι αν ισχύσουν τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προωθεί παράλληλα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων, εκτός από την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από το πόθεν έσχες. Στο τραπέζι των αποφάσεων για τη διαμόρφωση του φορολογικού νομοσχεδίου, που θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο στη Βουλή, έχουν τεθεί τόσο η εφεξής φορολογική μεταχείριση των ημιυπαίθριων χώρων σαν να ήταν απολύτως νόμιμο τμήμα της κατοικίας του φορολογουμένου όσο και η επέκταση της διετούς αναστολής του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία και στα χρεολύσια εξόφλησης στεγαστικού δανείου. Χθες πάντως διευκρινίστηκε ότι οι ημιυπαίθριοι δεν θα προσμετρούνται για τον υπολογισμό του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Αν περάσουν οι σχετικές προτάσεις, οι ημιυπαίθριοι θα συνυπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης και θα διευρύνουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά τον υπολογισμό τελών και φόρων, όπως, για παράδειγμα, σε μελλοντικές μεταβιβάσεις.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος κατέχει ακίνητο 120 τ.μ. με ημιυπαίθριο χώρο επιπλέον 50 τετραγωνικών. Η αντικειμενική αξία είναι 3.000 ευρώ το τετραγωνικό. Αν το ακίνητο μεταβιβαστεί σήμερα, ο φόρος είναι 35.600 ευρώ. Αν αποφασιστεί να συνυπολογίζεται και ο ημιυπαίθριος, τότε η συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου ανεβαίνει σε 510.000 και ο φόρος στα 50.600 ευρώ.

Επίσης αν σε ένα ακίνητο 70 τετραγωνικών μέτρων έχουν κλειστεί 15 τετραγωνικά ημιυπαίθριου και η αντικειμενική αξία στην περιοχή είναι 2.000 ευρώ, κατά τη μεταβίβαση ο φόρος 10% (με εξαίρεση τα πρώτα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής είναι 8%) θα είναι στην πρώτη περίπτωση 13.600 ευρώ και στη δεύτερη 16.600 ευρώ.

Η φορολογική μεταχείριση των ημιυπαίθριων χώρων βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία και η μόνη διαβεβαίωση που μπορούν να δώσουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι πως η όποια αλλαγή τυχόν αποφασιστεί δεν θα αφορά μεταβιβάσεις που έχουν ήδη γίνει.

Το θέμα τυχόν αναδρομικών επιβαρύνσεων ξεκαθαρίζει άλλωστε με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και η οποία ορίζει ότι για τους τακτοποιημένους χώρους «δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος και τυχόν ήδη καταβληθέντες φόροι δεν αναζητούνται». Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι οι ημιυπαίθριοι δεν δηλώνονται στο Ε9 και δεν επηρεάζουν τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, χωρίς να αναφέρεται το παραμικρό για τεκμήρια και φόρους μεταβίβασης. Δίνεται παράλληλα δίμηνη προθεσμία έως το τέλος του έτους για την ταχυδρομική υποβολή αίτησης τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων και αυξάνονται οι δόσεις καταβολής των προστίμων σε δέκα για κατοικίες και σε οκτώ για ακίνητα άλλης χρήσης.

Μέχρι 120 τ.μ. η απαλλαγή από το πόθεν έσχες

Αυτές τις ημέρες εξειδικεύονται οι νέες διατάξεις του πόθεν έσχες και συγκεκριμένα εξετάζεται αφενός να τεθεί πλαφόν 120 τετραγωνικών μέτρων και αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, προκειμένου η πρώτη κατοικία να τυγχάνει της απαλλαγής και αφετέρου η αναστολή να έχει αναδρομική ισχύ από τις 24 Απριλίου, όταν δηλαδή ετέθη σε πρώτη εφαρμογή το μέτρο. Επιπρόσθετα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει αναστολή εφαρμογής και του πόθεν έσχες για τα χρεολύσια στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας από την ίδια χρονική αφετηρία.

Εισήγηση στο ΣτΕ κατά έκτακτης εισφοράς

Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά υπολογίστηκε στο εισόδημα που αποκτήθηκε κατά τη χρήση 2007 και δηλώθηκε με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2008, αλλά θεσμοθετήθηκε ως υποχρέωση των φορολογουμένων το 2009, με τον Ν. 3758/2009, επί διακυβέρνησης Ν.Δ. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ωστόσο, με την υπ΄ αριθμ. 1123/ 2010 απόφασή του είχε ανατρέψει την πρωτόδικη απόφαση και υιοθετώντας τα επιχειρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, είχε κρίνει ως απολύτως συνταγματικές τις ρυθμίσεις του νόμου 3758/2009, εκτιμώντας ότι η έκτακτη εισφορά δεν αποτελεί φόρο, αλλά έκτακτη οικονομική επιβάρυνση αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τα Νέα

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μετάθεση των αντικειμενικών αξιών

Εξάμηνη «ανάσα» στην αγορά ακινήτων θα δώσει τελικά το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτοντας την αύξηση των αντικειμενικών αξιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αυτό όμως δεν ισχύει για τις περιοχές που σήμερα είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος και βασίζονται στα συγκριτικά στοιχεία. Οπως δήλωσε σήμερα στο Βήμα FM ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Δημ. Γεωργακόπουλο, «η αγορά των ακινήτων είναι τόσο πεσμένη που πιστεύω ότι μια αύξηση στα πλαίσια των αγοραίων αξίων αυτήν την στιγμή, θα δημιουργούσε πρόσθετο πρόβλημα και είναι σκόπιμο, το ξανασκεφτόμαστε αυτό, έτσι ώστε να πάνε λίγο πιο πίσω έτσι ώστε να προσαρμοστεί και η αγορά στα νέα δεδομένα και το σύστημα να είναι πιο ολοκληρωμένο, θα μπούνε όμως νέες περιοχές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου».

Το υπουργείο Οικονοµικών ρίχνει, πλέον, όλο το βάρος των προσπαθειών του ώστε να προλάβει την ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 6.000 οικισµών που βρίσκονται εκτός συστήµατος αντικειµενικού προσδιορισµού, για να µην πέσει έξω στους στόχους των εσόδων. Στο Μνηµόνιο είχαν εγγραφεί έσοδα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειµενικών αξιών, τα οποία και στο προσχέδιο προϋπολογισµού του 2011 αναπροσαρμόστηκαν σε 270 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα που θα χαθούν από τις καθυστερήσεις της γενικής αναπροσαρµογής, θα επιδιωχθεί να αντισταθµιστούν από την ένταξη των 6.000 οικισµών στο σύστηµα, αυστηρά από την 1η Ιανουαρίου. Η αξία των ακινήτων σε οικισµούς προσδιορίζεται µε βάση εκτιµήσεις της κατά τόπον Εφορίας. Έτσι, βίλες και παραθεριστικές κατοικίες σε τουριστικές περιοχές, κυρίως στα νησιά, αποφεύγουν, µεταξύ των άλλων, ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ ή έχουν πολύ μικρές επιβαρύνσεις.

Βήμα

Ελλάδα και Αίγυπτος στις Κατασκευές

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών Ελλάδας και Αιγύπτου, για την από κοινού ανάληψη έργων στις δυο χώρες, αλλά και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, υπογράφηκε στο πλαίσιο της 7ης Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) που συνεδρίασε στην Ελλάδα, υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη.

Εκ μέρους της Ελλάδας το Μνημόνιο υπέγραψε ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Γιώργος Βλάχος, ενώ από πλευράς Αιγύπτου, ο Υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, αρμόδιος για θέματα συνεργασίας με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και την Ε.Ε. Mustafa Abdou Mohamad Eissa.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο ο ΣΑΤΕ και η Αιγυπτιακή Ομοσπονδία Κατασκευαστών (Egyptian Federation for Building and Construction Contractors) της Αιγύπτου, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να φέρουν κοντά τους κατασκευαστές των δυο κρατών, διοργανώνοντας συναντήσεις, σεμινάρια και ημερίδες, όπως και κοινές επισκέψεις σε έργα που κατασκευάζονται στις δυο χώρες, με αντικειμενικό σκοπό την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας για την από κοινού ανάληψη έργων στο μέλλον, ιδίως στους τομείς της οικοδομής, των οδικών έργων, γενικότερων έργων υποδομής και έργων τηλεπικοινωνιών.

Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΑΤΕ και η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Αιγύπτου θα ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα μέλη τους και τις δυνατότητες προώθησης κοινών δράσεων.

Με την υπογραφή και αυτού του Μνημονίου ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες της 7ης ΜΔΕ, που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), των κατασκευών, των νέων τεχνολογιών (πληροφορική-τηλεπικοινωνίες), των τραπεζικών υπηρεσιών, των μεταφορών (οδικές, θαλάσσιες, αερομεταφορές), του περιβάλλοντος, της διαχείρισης υδάτινων πόρων και υγρών αποβλήτων και, τέλος, της μορφωτικής και επιστημονικής συνεργασίας.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μονόδρομος για την ανάπτυξη η οικοδομή

  
«Η οικοδοµή είναι µονόδροµος για την ανάπτυξη, αν δεν στηριχθεί, κινδυνεύουµε µε κατάρρευση», «...είναι ο µοχλός, η ατµοµηχανή της ελληνικής οικονοµίας», «...να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για να βγούµε από την οικονοµική κρίση», «οδηγούνται στην ανεργία 1 εκατοµµύριο εργατοτεχνίτες και θίγονται 160 επαγγελµατικοί κλάδοι».

Τα συνθήµατα που ακούγονται από εκπροσώπους έγκυρων φορέων προβάλλουν τηνεπαναφορά της κλασικής οικοδοµικής δραστηριότητας σαν µοναδική διέξοδο.

Πράγµατι υπάρχει πρόβληµα στην οικοδοµή. Ωστόσο, η τρέχουσα οικονοµική κατάσταση της χώρας θα ήταν λιγότερο δυσβάστακτη, αν η οικοδοµή δεν ήταν ο σκληρόςπυρήνας της στρεβλής ανάπτυξης που κυριάρχησε κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Στον βαθµό που η κρίση αποτελεί και ευκαιρία, µήπως χρειάζεται εξορθολογισµός του µοντέλου, εποµένως µια ανάπτυξη µε λιγότερη και διαφορετική οικοδοµική δραστηριότητα;

Κατ’ αρχήν, πόσο ακόµα πρέπει να χτιστεί η Ελλάδα; Ο αριθµός των κατοικιών υπερβαίνει τον πληθυσµό. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι κατ’ αναλογίαν περισσότεροιαπό τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εκατοντάδες χιλιάδες εξοχικά καταλαµβάνουν παράκτιεςαλλά και ορεινές εκτάσεις, νοθεύουν την αυθεντικότητα του ελληνικού φυσικού τοπίου και προκαλούν µη αναστρέψιµη ζηµιάσε έναν πολύτιµο αναπτυξιακό πόρο.Οι περισσότερες από αυτές τις κατασκευές είναιαυθαίρετες ή περιέχουν σηµαντικές αυθαιρεσίες, δεν υφίστανται αρχιτεκτονικό και πολεοδοµικό έλεγχο, προσβάλλουν την αισθητική και τηναίσθηση του µέτρου.

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι χρήσιµος ο οικονοµικός προβληµατισµός: πόσο συµβάλλει η άµετρη οικοδόµηση σε µιαστέρεη ανάπτυξη; Χιλιάδες απούλητα διαµερίσµατατα τελευταία χρόνια, ενώ σχεδόν όλα τα εξοχικά παλιώνουν ανεκµετάλλευτα,αφού δεν αξιοποιούνται πάνω από το 10% τωνηµερών του χρόνου. Πόσο χρησιµεύει όλο αυτό το ανενεργό κεφάλαιο; Σε τι βοηθούν την οικονοµία τόσα κλειστά σπίτια, εφοδιασµένασυνήθως µε ακριβό εισαγόµενο εξοπλισµό;

Αλλά και το κοινωνικόκέρδος από την έντονη οικοδοµική δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών είναι αµφίβολο. Μεγάλο µέρος των εργατικών αµοιβών από οικοδοµικές εργασίες έφυγαν έξω από τα σύνορα της χώρας και µάλιστα, ως επί το πλείστον, χωρίς να φορολογηθούν, ενώη είσπραξη εισφορών από ασφαλιστικά ταµεία ήταν δυσανάλογα µικρή. Η φοροδιαφυγή σταυλικά και στα κέρδη των εργολάβων είναι σηµαντική, ενώ µια ηµινόµιµη παρανοµία γίνεται ανεκτή κατά τις µεταβιβάσεις χάρηστη διαφορά µεταξύ πραγµατικών και αντικειµενικών αξιών.

Η οικοδοµική δραστηριότητα θαµπορούσε όντως να στηρίξει µια υγιή οικονοµική ανάπτυξη, αν στρεφόταν στη δηµιουργία παραθεριστικών κατοικιών για ξένους αγοραστές, σε πλαίσιο οριοθετηµένης οργανωµένης δόµησης. Αυτή θα εξασφάλιζε αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τα απόβλητα, την εξοικονόµηση νερού, τιςµονώσεις κ.λπ., καθώς και ουσιαστικό αρχιτεκτονικό έλεγχο για ένα καλαίσθητο αποτέλεσµα. Ετσι θα µπορούσε να αυξηθεί πραγµατικά ο εγχώριος πλούτος, χωρίς να υποβαθµιστεί το περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχουν µεγάλα περιθώρια αυστηρότερης εφαρµογής των νόµων για την εκτός σχεδίου δόµηση, δεδοµένου ότι ενδεχόµενοι επιπόλαιοι περιορισµοί της θα προκαλούσαν αδικίες και αναταραχή. Αλλη δυνατότητα είναι η αναβάθµιση των υπαρχόντων κτιρίων, κυρίως µε βελτίωση της ενεργειακής συµπεριφοράς, των µονώσεων κ.λπ. Εδώ προκύπτει αξιόλογο οικονοµικό αποτέλεσµα λόγω της εξοικονόµησης ενέργειας, η οποίαθα είναι ακριβότερηστο µέλλον. Γενικότερα, οι δραστηριότητες συντήρησης κτιρίων είναι µακροπρόθεσµα αποδοτικές για την οικονοµία και φυσικά για την ποιότητα ζωής. Οι φορείς που διαµαρτύρονται για την ύφεση στην οικοδοµή θα ήταν προτιµότερο να φροντίσουν για την ανάπτυξη διαδικασιών µετεκπαίδευσης µηχανικών και τεχνιτών, ώστε ένα µέρος της οικοδοµικής δραστηριότητας να στραφεί από την κατασκευή στη βελτίωση και συντήρηση κτιρίων. Τέλος, σηµαντικός είναι ο τοµέας των αστικών αναπλάσεων, οι οποίες, µεταξύ άλλων, κάνουν τις πόλεις ελκυστικές για την εγκατάσταση επιχειρήσεων.

Η κατεδάφιση και η αφαίρεση τσιµέντου αποτελούν τεχνικές δραστηριότητες συγγενείς µεν µε την οικοδοµή, σωτήριες όµως για την προσφορά πράσινων και ανοιχτών χώρων σε πυκνοδοµηµένες απωθητικές συνοικίες. Οταν, δε, συνδυάζονται µε αντιπαροχή επιλεγµένων δηµόσιων οικοπέδων, εξασφαλίζεται η χρηµατοδότηση και δηµιουργείται θετικό οικονοµικό αποτέλεσµα.

Το µοντέλο της οικοδοµής που γνωρίσαµε τις τελευταίες δεκαετίες είναι τελικά επιζήµιο, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονοµικά και κοινωνικά. Θα µπορούσε όµως µια εξορθολογισµένη οικοδοµική δραστηριότητα να γίνει αειφορική, έχοντας ταυτόχρονα σηµαντική συµβολή στο εγχώριο προϊόν. Είναι προφανές ότι µια τέτοια ανάπτυξη θα ήταν σε µεγάλο βαθµό πράσινη.

Ο Κίµων Χατζηµπίρος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Τα Νέα

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΟΗΕ: Η Ελλάδα διαθέτει πελώριο δυναμικό επενδύσεων σε ΑΠΕ

«Η Ελλάδα βρίσκεται, κατά κάποιον τρόπο, αντιμέτωπη με το πρόβλημα ότι έχει μια σχετικά μη αποδοτική ενεργειακή οικονομία, που εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα. Έχει ωστόσο τη δυνατότητα, στη μετάβαση προς μια πιο «πράσινη» οικονομία, να μετατρέψει την πρόκληση αυτή σε ευκαιρία: για νέες τεχνολογίες, για μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα, για νέες θέσεις εργασίας, για νέες αγορές».

Αυτά τόνισε, σε συνέντευξη, ο Αχίμ Στάινερ, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και Διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσει τη φετινή ετήσια ομιλία του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου με θέμα «Προς μία πράσινη οικονομία: ευκαιρίες για την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Σχολιάζοντας το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον», το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Στάινερ είπε ότι πρόκειται για ένα κλασικό παράδειγμα για το πώς μια κυβερνητική πολιτική μπορεί να τονώσει την συμπεριφορά αγορών και καταναλωτών.

«Αυτό το έχουμε δει με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες. Αναφέρω, απλά, ένα παράδειγμα στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, στη Τυνησία και σε άλλες χώρες κατά μήκος των βορειοαφρικανικών ακτών, όπου πολλές χώρες έφεραν σε επαφή μια επιχείρηση κοινής ωφελείας παραγωγής και διανομής ενέργειας, μια τράπεζα και τα νοικοκυριά για να αντικαταστήσουν τα τελευταία τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες με ηλιακούς. Στο παρελθόν, η επιχείρηση κοινής ωφελείας δεν έδειχνε κανένα ενδιαφέρον γιατί πουλούσε ηλεκτρική ενέργεια και άρα δεν είχε λόγο να επενδύσει σε ηλιακούς θερμοσίφωνες. Οι τράπεζες δεν ήθελαν να δανείσουν σε χιλιάδες νοικοκυριά γιατί το ρίσκο και το κόστος των συναλλαγών ήταν υψηλό. Και οι καταναλωτές δεν διέθεταν τα χρήματα να αγοράσουν ηλιακούς θερμοσίφωνες μιας και είχαν βραστήρες», είπε ο Διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

«Φέραμε τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές μαζί κι έτσι, σήμερα, η τράπεζα δανείζει τα χρήματα στην επιχείρηση κοινής ωφελείας, η επιχείρηση κοινής ωφελείας χρηματοδοτεί εκ των προτέρων τον ηλιακό θερμοσίφωνα για το νοικοκυριό και το νοικοκυριό αποπληρώνει το κόστος της επένδυσης της επιχείρησης κοινής ωφελείας σε μια περίοδο 2 έως 3 ετών, καθώς ο λογαριασμός του ρεύματος είναι χαμηλότερος και κατά συνέπεια δεν υπάρχει για τα νοικοκυριά επιπλέον κόστος. Η τράπεζα έχει σχεδόν μηδενικές επισφάλειες και μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 5% με 10%. Γιατί, για πολλά νοικοκυριά, το κόστος της θέρμανσης νερού αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο ή και ένα τέταρτο του λογαριασμού ρεύματος», πρόσθεσε.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο δυναμικό για ηλιακή και αιολική ενέργεια, υπογράμμισε ο κ. Στάινερ και συνέχισε λέγοντας ότι αυτό που παρατηρούμε σήμερα στην Ελλάδα επιτρέπει να κατανοήσουμε το πώς μια κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει τις επενδύσεις σε ενεργειακή αποδοτικότητα. «Θα έλεγα, όμως, ότι με μόνον το 4% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται, σήμερα, από ηλιακή και αιολική ενέργεια, η Ελλάδα διαθέτει ένα πελώριο δυναμικό επενδύσεων σε ανανεώσιμη ενέργεια. Και να το χρησιμοποιήσει επίσης για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και για να μειώσει την εξάρτησή της από τις αγορές ορυκτών καυσίμων που χαρακτηρίζονται από μεγάλες διακυμάνσεις και για να καταστεί ηγέτης στον συγκεκριμένο τεχνολογικό τομέα. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε μια κρίση αλλά και μπροστά σε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία», είπε ο Διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

«Στις αρχές του 21ου αιώνα τα κράτη σε όλον τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπα με μια απλή αλήθεια: ότι το σημερινό οικονομικό μοντέλο αντιμετωπίζει τη φύση και τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον εν γένει, ως έναν ανεξάντλητο πόρο. Αυτό, απλά, δεν αληθεύει πλέον. Η οικονομική ανάπτυξη και το βιώσιμο περιβάλλον δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν το ένα σε βάρος του άλλου», δήλωσε.

«Κατά συνέπεια, η μετάβαση προς μια «πράσινη» οικονομία, μια πιο αποδοτική ως προς τους πόρους οικονομία, μια οικονομία που ρυπαίνει λιγότερο, μια οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και τις αυριανές αγορές είναι ζωτικής σημασίας πλευρά για την κατανόηση ότι αυτές οι απειλές και αυτή η πρόκληση μπορεί να είναι και μια ευκαιρία», πρόσθεσε.

«Η δημιουργική σκέψη με τη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, το πώς οι κυβερνητικές πολιτικές και οι αγορές και οι καταναλωτές μπορούν να μετατρέψουν ένα πρόβλημα σε ευκαιρία για μια εθνική οικονομική στρατηγική είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις θεμελιώδεις προκλήσεις για την εποχή μας», επεσήμανε ο κ. Στάινερ και συνέχισε: «Πιστεύω ότι για την Ελλάδα, όπως και για κάθε άλλη χώρα σήμερα, θέτει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το πού θέλουμε να πάμε με τη χώρα μας, τη βιομηχανία μας, τους τομείς της οικονομίας μας. Σχετικά με το πώς θέλουμε να αφήσουμε τη χώρα μας στην επόμενη γενιά», κατέληξε ο Διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράταση για τις offshore

Με υπουργική απόφαση παρατείνεται ως τις 29 Δεκεμβρίου 2010 η προθεσμία της μεταβατικής διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 58 του Ν. 3842/2010 που αφορά τη μεταβίβαση ακινήτων εταιρειών που υπόκεινται στον ειδικό φόρο σε φυσικά πρόσωπα με ευεργετικές διατάξεις.

Με την ίδια απόφαση παρατείνεται ως τις 30 Δεκεμβρίου του 2010 η προθεσμία υποβολής της δήλωσης του ειδικού φόρου επί των ακινήτων.

Βήμα

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Real Estate in Turkey

Yeşil İnşaat, a Turkish construction company, fully merged with Y&Y Real Estate Investment Trust, or REIT, Friday, following the Capital Markets Board giving the merger the green light. Known for the massive Istanbul construction project of 14,000 residences named “Innovia,” Yeşil İnşaat announced the completion of the merger process with Y&Y REIT in statement sent by e-mail Friday. With the merger, Yeşil İnşaat’s “Innovia,” construction of which initially began in the Istanbul district of Beylikdüzü, was added to the portfolio of Y&Y REIT.

 “With this decision, I strongly believe that new opportunities are ahead of us,” said Engin Yeşil, chairman of the board at Yeşil İnşaat. According to terms of the Capital Markets Board approval, the merger ratio will be 10.27 percent and the combined company will raise capital to the tune of 211 million Turkish Liras. Y&Y REIT will provide 84.4 shares for each Yeşil İnşaat share. Y&Y REIT’s portfolio includes numerous kinds of real estate properties and real estate investment projects, including villas, apartments, time-share properties, land, business centers, shopping centers and a number of other assorted projects.

 The company’s “Güzelşehir” project sports 800 luxury villas and a shopping center in Istanbul. This project alone accounts for nearly 55 percent of Y&Y’s portfolio. Y&Y REIT has a free float rate of 68.86 percent, while 7.06 percent of it already belongs to Yeşil İnşaat. Around 7.23 percent is owned by Engin Yeşil, while Rudolph Younes has a share of 16.86 percent, according to the company.

Turkey Daily News

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κίνητρα για την κατοικία στη Βρετανία

Μονώστε τα σπίτια σας και μπείτε στο διαγωνισμό για να κερδίσετε... ρομαντικές κρουαζιέρες για δύο. Δεν πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ ιδιωτικής επιχείρησης, αλλά για μια πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης, που αναζητά πρωτότυπους τρόπους να πείσει τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει το λεγόμενο «Πράσινο Deal» για ενεργειακές βελτιώσεις στα σπίτια.

Ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε μέσω των Times ότι οι ιδιοκτήτες που θα παίρνουν δάνεια για να μονώσουν τα σπίτια τους θα ανταμείβονται μέσω μειώσεων στους λογαριασμούς τους και επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν δωρεάν διακοπές στα νορβηγικά φιορδ. «Θα προωθήσουμε νόμο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις του κλάδου της ενέργειας να παρέχουν κίνητρα σε ιδιοκτήτες και ενοίκους», δήλωσε ο Κρις Χιουν διευκρινίζοντας ότι «εάν θέλουν να τους προσφέρουν την ευκαιρία να κερδίσουν μια κρουαζιέρα για δύο στα φιορδ της Νορβηγίας, θα έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 16 εκατομμύρια σπίτια στη Βρετανία δεν έχουν μόνωση και διπλά τζάμια, γεγονός που τα καθιστά ενεργειακά μη αποδοτικά. Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, το δάνειο θα πρέπει να αποπληρώσει όποιος πληρώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που σημαίνει ότι εάν κάποιο σπίτι πωληθεί, οι νέοι ένοικοι θα κληθούν να καταβάλουν τα χρήματα για την αναβάθμισή του.

Κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών

Στις αρχές του μήνα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από το 2012 οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αναβαθμίζουν τα σπίτια τους χωρίς να δίνουν προκαταβολή. Υπάλληλοι εταιριών συμβεβλημένων με το σχετικό πρόγραμμα θα επισκέπτονται κατοικίες και επιχειρήσεις, θα τοποθετούν π.χ. μόνωση στους τοίχους ή στις σοφίτες και θα χρεώνουν κάποιο ποσό, το οποίο έπειτα οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι θα είναι σε θέση να καταβάλλουν σε δόσεις. Οι δόσεις αυτές θα αποπληρώνονται σταδιακά με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτυγχάνεται χάρη στην αναβάθμιση.

Η κυβέρνηση Κάμερον, που σχεδιάζει επέκταση του προγράμματος σε Σκοτία και Ουαλία - δύο περιοχές με δική τους νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας- υπολογίζει ότι χάρη στο «Πράσινο Deal» θα δημιουργηθούν 73.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και 250.000 μέχρι το 2030, εάν βέβαια τα κίνητρα πείσουν τους Βρετανούς να προχωρήσουν στις «πράσινες» βελτιώσεις.

naftemporiki.gr

Υψηλή ζήτηση εξοχικών στις Αλπεις

Πάνω από 1.000 νέες χειμερινές εξοχικές κατοικίες προγραμματίζεται να κατασκευαστούν στις Γαλλικές Αλπεις με το πέρας της φετινής σεζόν, σε μια προσπάθεια των κατασκευαστών να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Πρωταγωνίστρια εταιρεία είναι ο επενδυτικός όμιλος MGM Group, ο οποίος δρομολογεί 11 επιμέρους επενδύσεις στον κλάδο των εξοχικών κατοικιών. Η ζέση των εταιρειών για τέτοιες κινήσεις είναι μεγάλη και για τον πρόσθετο λόγο ότι τέτοιες κατοικίες συνήθως πωλούνται με τη μέθοδο της αντίστροφης χρηματοδοτικής μίσθωσης (sale and leaseback), καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν επιθυμούν να τις χρησιμοποιούν παρά για μερικές εβδομάδες τον χρόνο. Ετσι εισπράττουν σημαντικά έσοδα σε ετήσια βάση από την ενοικίαση των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με τη MGM, οι τιμές πώλησης έχουν ήδη ανακάμψει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, ενώ οι πωλήσεις που καταγράφηκαν τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων ετών. Ωστόσο, η ζήτηση -αν και σημαντική- δεν είναι τέτοια, που να δικαιολογεί προς το παρόν περαιτέρω άνοδο των τιμών. Μεταξύ των περιοχών όπου αναμένεται η ανάπτυξη νέων κατοικιών περιλαμβάνονται οι Tignes, Samoens και Cohennoz.

Καθημερινή

Αύξηση 4,7% στα ενοίκια γραφείων το 2011

Ανοδικά θα κινηθούν τα ενοίκια γραφείων στην Ευρώπη και κατά το 2011, σύμφωνα με νέα έκθεση της DTZ.

Στην έκθεση αναφέρεται η πρόβλεψη αύξησης των ενοικίων κατά 4,7% τον επόμενο χρόνο, ενώ για το τρέχον έτος οι εκτιμήσεις αναφέρουν άνοδο της τάξεως του 6,8%.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ανεπαρκή...τα νέα μέτρα για το Πόθεν Έσχες

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, την αναστολή του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, ενώ για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών υποστηρίζει ότι «αποτελεί την πιο σίγουρη συνταγή αυτοκτονίας».

«Αναγκαίο κακό η αναστολή του πόθες έσχες για αγορά πρώτης κατοικίας, ανεπαρκές όμως ως μέτρο. Θα έπρεπε να αφορά την αγορά κάθε είδους ακινήτου αξίας έως 500.000 ευρώ, αλλά και την ιδιωτική ανέγερση, η οποία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και επίδραση στην οικονομία», τονίζει ο κ. Παραδιάς σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως εκτιμά, «η αναστολή θα διευκολύνει ενοικιαστές να γίνουν ιδιοκτήτες και θα δώσει κίνηση και ελπίδα σε μια απόλυτα βαλτωμένη αγορά, ενώ η εφαρμογή του τεκμηρίου ουδέν θα απέδιδε δημοσιονομικά».

«Συνταγή αυτοκτονίας η αύξηση των αντικειμενικών»

Όσον αφορά τα περί αύξησης των αντικειμενικών τιμών ακινήτων από τα μέσα του 2011, ο κ. Παραδιάς επισημαίνει πως η αύξησή τους συμπαρασύρει 20 φόρους και τέλη και υπογραμμίζει: «Στη σημερινή απελπιστική κατάσταση για την οικοδομή και την αγορά ακινήτων και μισθώσεων, μόνον για μείωση θα μπορούσε κάθε λογικός άνθρωπος να μιλήσει, και ιδιαίτερα στα ξενοίκιαστα στην πλειοψηφία τους επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, βιοτεχνίες, καταστήματα κλπ.), αλλά και στα παλαιά όπου χρειάζονται μεγάλα ποσά για τον ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό τους». «Η αύξησή τους αποτελεί την πιο σίγουρη συνταγή αυτοκτονίας», τονίζει χαρακτηριστικά.


Προς δημοσιονομικό «Βατερλό» το μέτρο για τους ημιυπαίθριους

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, ο κ. Παραδιάς προειδοποιεί ότι «το μέτρο απειλείται με πραγματικό δημοσιονομικό "Βατερλό", αφού προσέρχονται μόνον κατασκευαστές και ιδιοκτήτες μικρών ημιυπαίθριων χώρων, αλλά απέχουν λόγω απρόσιτου ύψους προστίμων, όσοι έχουν αλλάξει τη χρήση χώρων μεγάλων εμβαδών». Όπως αναφέρει, «στον υπολογισμό των προστίμων πρέπει επειγόντως να προστεθούν τουλάχιστον οι εξής δύο αλλαγές: Μειωτικός συντελεστής 0,60 για τα υπόγεια και μειωτικός συντελεστής (παλαιότητας) 0,80 για χώρους που η άδειά τους εκδόθηκε μέχρι την 31.12.2003, οπότε τα πρόστιμα ήταν σημαντικά χαμηλότερα». «Μόνον έτσι», τονίζει, «θα εξασφαλιστεί μαζική προσέλευση των ενδιαφερομένων πολιτών και το μέτρο θα επιτύχει τους εισπρακτικούς στόχους του».

Προτάσεις για τα αυθαίρετα

Όσον για τα αυθαίρετα, ο κ.Παραδιάς σημειώνει ότι το Μνημόνιο προβλέπει είσπραξη σημαντικού ποσού από το μέτρο αυτό. «Όντες εξ ορισμού εναντίον της αυθαίρετης δόμησης, και γνωρίζοντας τις δυσκολίες του θέματος», αναφέρει, «προτείνουμε τα εξής ως εφικτή λύση, στην οποία θα υπάρξει προσέλευση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών:


- Επαναφορά του προστίμου ανέγερσης αυθαιρέτου στο ύψος που ίσχυσε μέχρι 31.12.2003, για όλα τα αυθαίρετα που θα υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι 31.12.2011.


- Το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου παραμένει στο 50% του ποσού αυτού. Επιτρέπεται όμως η εφάπαξ εξόφλησή του με καταβολή μόνον του τριπλασίου του προστίμου ανέγερσης εντός του 2011, ή του τετραπλασίου εντός του 2012».

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Τα εμπορικά κέντρα ανθούν...

Μέσα στο Νοέμβριο, και με στόχο να προλάβουν την χριστουγεννιάτικη αγορά, ανοίγουν τις πύλες του δύο νέα εμπορικά κέντρα ενώ μέχρι τον Μάρτιο άλλα δύο θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Αθήνα. Οσο για την επαρχία, αν και τα πράγματα πάνε πιο αργά, εντούτοις, στα σκαριά βρίσκονται εμπορικά κέντρα σε Λάρισα και Ιωάννινα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που βλέπουν πλέον όλοι οι έμποροι είναι ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν αν ενταχθούν σε ένα mall παρά αν μείνουν σε κάποιο δρόμο, ακόμη κι αν αυτός είναι η οδός Ερμού.

Στα εμπορικά κέντρα τα ενοίκια είναι κατά πολύ χαμηλότερα (προβλέπεται φυσικά και ποσοστό επί του τζίρου), υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, η επισκεψιμότητα είναι σημαντικά καλύτερη απ’ ότι στις άλλες αγορές ενώ και οι τζίροι, όπως δείχνουν και τα οικονομικά αποτελέσματα, είναι καλύτεροι.

Για τα projects του 2011, το στοίχημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις ότι, η επόμενη χρονιά θα είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία του λιανικού εμπορίου, δεδομένης της καταναλωτικής καθίζησης.


Στο κέντρο
Οι τέσσερις καινούργιες αφίξεις, οι ναοί της κατανάλωσης και διασκέδασης που προστίθενται στο Λεκανοπέδιο αφορούν σε επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ και είναι:

Στις 29 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου θα κόψει κορδέλες το εμπορικό κέντρο του ομίλου Χαραγκιώνη με την επωνυμία Athenian Capitol το οποίο βρίσκεται στην οδό 3η Σεπτεμβρίου και Ιουλιανού στο κέντρο της Αθήνας.

Το mall, συνολικής επιφάνειας 30.500 τ.μ. με εκμισθώμενους χώρους 13.000 τ.μ. και πάρκινγκ 800 θέσεων, κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμο και πλήρως εκμισθωμένο, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν κενά καταστήματα. Οι συμφωνίες που έχουν κλείσει είναι μεταξύ άλλων για τα καταστήματα Carrefour, Sprider, Prestige Cafe, Κρέπες Κηφισιάς, Hellenic Motor Museum Store, Imaginarium, Ferrari Store, Διεθνής Αθλητική Α.Ε. (Admiral, Robe di Kappa). Παράλληλα, θα λειτουργήσει και κινηματογράφος 3D που θα λειτουργήσει σε ένα αμφιθέατρο ειδικό για εκδηλώσεις και συνέδρια. Στόχος του ομίλου Χαραγκιώνη είναι η επισκεψιμότητα να φτάσει τα 3,6 εκατομμύρια το χρόνο. Το πιο εντυπωσιακό μέρος του νέου mall είναι το πρώτο Μουσείο Ιστορικού Αυτοκινήτου με εκπληκτικά αυτοκίνητα άλλων εποχών, το οποίο θα στεγαστεί σε τρεις ορόφους, ενώ θα περιλαμβάνει και κέντρο κυκλοφοριακής αγωγής, προσομοιωτές κ.λπ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500.000 επισκέπτες το χρόνο με έσοδα από τα εισιτήρια της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε τα 45 εκατ. ευρώ.


Πάμε με μετρό
Μία ημέρα αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα το Athens Metro Mall, το εμπορικό κέντρο της οικογένειας Κωνσταντίνου το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Talima Ventures Inc. Ο νέος ναός του εμπορίου βρίσκεται ακριβώς πάνω στο σταθμό του μετρό στον Αγιο Δημήτριο και πρόκειται στην ουσία για το πρώτο mall των νοτίων προαστίων.

Η επένδυση, συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, έγινε με ίδια κεφάλαια από την οικογένεια Κωνσταντίνου, η οποία έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες κυρίως στη Βενεζουέλα, αλλά και σε χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Θα έχει συνολική επιφάνειά 21.500 τ.μ στα οποία θα φιλοξενηθούν 85 καταστήματα, 18 χώροι εστίασης και πέντε κινηματογραφικές αίθουσες της Village ενώ έχουν δημιουργηθεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Το εμπορικό θα διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ 1.200 θέσεων και εκτείνεται σε 5 ορόφους. Μεταξύ των καταστημάτων που θα έχουν παρουσία στο κέντρο είναι: ΑΒ Βασιλόπουλος, Oktopus, Διάφανο, Imaginarium, Vodafone, Wind, Γερμανός, Benetton, Zara, H&M, Goody's, Pizza Fun, Everest, La Pasteria, Flocafe, Friday's καθώς κι ένας μεγάλο παιδότοπος Volta.

Tο εμπορικό ξεχωρίζει για τον αρχιτεκτονικό του σχεδιασμό ενώ εντάχθηκαν και βιοκλιματικά στοιχεία ώστε να εξοικονομείται ενέργεια έως και 30%.

Λίγους μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2011 θα είναι πλήρως έτοιμο το εμπορικό κέντρο που αναπτύσσει η ΒΙΟΧΑΛΚΟ του ομίλου Στασινόπουλου.

Το Kifissos Mall, επί της Λ. Κηφισού αναπτύσσεται εκεί που ήδη λειτουργεί πολυκατάστημα ΙΚΕΑ.

Με την ολοκλήρωσή του θα έχει συνολική επιφάνεια άνω των 59 χιλ. τ.μ. με το εμβαδόν του νέου εμπορικού να είναι γύρω στα 20.000 τ.μ. Carrefour, H&M, Nike, Sprider είναι μεταξύ των 75 καταστημάτων που θα ανοίξουν. Το Kifissos Mall διαθέτει περιοχή επιρροής 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μόνο σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου οι εν δυνάμει καταναλωτές-κάτοικοι είναι 500.000, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιδιοκτητών, θα λειτουργήσει θετικά ως προς την επισκεψιμότητα του νέου εμπορικού κέντρου.

Η συνολική επένδυση για το έργο φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.


Στα Σπάτα
Η τέταρτη επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, στον τομέα των εμπορικών κέντρων είναι το outlet village που αναπτύσσει ο όμιλος McArthour Glenn στα Σπάτα, ακριβώς δίπλα από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Πρόκειται στην ουσία για ένα χώρο όπου θα φιλοξενηθούν περισσότερες από 125 φίρμες του λιανεμπορίου, ένα εκπτωτικό χωριό συνολικής επιφάνειας 21.000 τ.μ. το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον ερχόμενο Μάιο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το εκπτωτικό χωριό θα έχει μεγάλη επιτυχία, τόσο γιατί είναι το πρώτο του είδους στην Ελλάδα, όσο και γιατί η οικονομική κρίση ευνοεί αναπτύξεις τύπου outlet αφού ο κόσμος στρέφεται στα επώνυμα αλλά φθηνά προϊόντα.



Παρά την πτώση του τζίρου η επισκεψιμότητα παραμένει υψηλή
Αντιστέκονται στην κρίση τα εμπορικά κέντρα


Τα malls αποδεικνύουν -έστω και με μικρή πτώση των εσόδων- ότι μπορούν ακόμη να προβάλλουν αντιστάσεις στην οικονομική κρίση. Ωστόσο, δεν φαίνεται πως την ίδια αντοχή θα επιδείξουν και τα μερίδια αγοράς τους στους επόμενους μήνες.

Περί το 10% χαμηλότερα πρόκειται να διαμορφωθεί ο κύκλος εργασιών των τριών εμπορικών κέντρων (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall), που διαχειρίζεται ο όμιλος Lamda Development.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του CEO της εταιρείας κ. Οδυσσέα Αθανασίου, η πτώση των εσόδων είναι απόρροια των μέτρων δημοσιονομικής σύσφιξης που περιορίζουν την κατανάλωση. Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι, τα φετινά νούμερα (δηλαδή οι πωλήσεις των εμπορικών κέντρων) αναμένεται να διαμορφωθούν πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ, περίπου 10% χαμηλότερα έναντι του περυσινού έτους.

Ειδικότερα, η ναυαρχίδα των εμπορικών κέντρων, το The Mall, αναμένεται να έχει τζίρο περίπου 350 εκατ. ευρώ και να προσελκύσει περίπου 12,5 εκατ. επισκέπτες φέτος. Περίπου 200 εκατ. ευρώ πωλήσεις αναμένονται στο Medi-terranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη και 155-160 εκατ. ευρώ στο Golden Hall. Επίσης, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) για το σύνολο του έτους αναμένονται στα επίπεδα των 42 εκατ. ευρώ, στο οποίο έφτασαν το 2009.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, ο τζίρος στο The Mall υποχώρησε 9%, ενώ η επισκεψιμότητα κατά 5%, εν μέρει εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Αντίθετα, στο Golden Hall ο τζίρος ανέβηκε 6%-6,5% την ίδια περίοδο, καθώς προσελκύει περισσότερους καταναλωτές, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου.

Σε κάθε περίπτωση η πορεία των εμπορικών κέντρων της χώρας θεωρείται σαφώς καλύτερη από το μέσο όρο της αγοράς. Σημειώνεται ότι η αγορά της λιανικής στο σύνολό της καταγράφει κάμψη που ξεπερνά ακόμη και το 50% σε κάποιες περιπτώσεις.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, οι συζητήσεις του επόμενου διαστήματος δεν θα αφορούν τόσο στα οικονομικά μεγέθη, αλλά στις ανατροπές των μεριδίων αγοράς που θα φέρει η πρεμιέρα των τεσσάρων νέων εμπορικών κέντρων μέσα στους επόμενους μήνες.
Ημερησία

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Επαγγελματικά Ακίνητα στις ΗΠΑ

Αύξηση των πωλήσεων επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία και εμπορικά καταστήματα) αναμένουν οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ κατά το 2011, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες επισπεύδουν τις διαδικασίες των κατασχέσεων, προκειμένου να ικανοποιήσουν την ζήτηση που υπάρχει αυτήν την περίοδο για αγορές τέτοιου είδους ακινήτων. Με βάση σχετική μελέτη της PricewaterhouseCoopers και του ULI (Urban Land Insitute), σε δείγμα 875 ιδιοκτητών, εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων, επενδυτών, συμβούλων και πιστωτών, όσοι εξετάζουν επενδυτικές επιλογές στην αγορά ακινήτων παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην αμερικανική οικονομία και συνεχίζουν να αναζητούν ακίνητα χαμηλού ρίσκου (επομένως υψηλών προδιαγραφών), των οποίων τα έσοδα από τις ενοικιάσεις να καλύπτουν το κόστος της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κύριοι αγοραστές θα είναι ασφαλιστικοί όμιλοι και επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, που διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε δανεισμό.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι στεγαστικά δάνεια ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων που αφορούν επαγγελματικά ακίνητα πρόκειται να «ωριμάσουν» από σήμερα και μέχρι το 2014, κάτι που σημαίνει ότι οι δανειστές θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τις υφιστάμενες οφειλές τους, πιθανώς απέναντι σε λιγότερο γενναιόδωρους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να προέλθουν είτε από άλλους επενδυτές είτε από υψηλότερα έσοδα από τα ακίνητα ή από τις ίδιες τις τσέπες των ιδιοκτητών, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, οι τελευταίοι θα βρεθούν ενώπιον του φάσματος της κατάσχεσης.

Ηδη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αρκετοί έχουν συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια για να αποκτήσουν ακίνητα σε ελκυστικές τιμές από ιδιοκτήτες που στερούνται ρευστότητας και δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές τους αυτές δεν έχουν αποφέρει καρπούς, λόγω των πιστωτών που προτιμούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων, προσφέροντας «ανάσες» στους δανειολήπτες, παρά να προχωρούν σε κατασχέσεις.

 Καθημερινή

Η Oliaros σε επενδύσεις ακινήτων

Tiς περιοχές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου έχει αναγνωρίσει ως έχουσες σημαντικές προοπτικές για την αγορά κατοικίας, εφόσον η προσέγγιση είναι η κατάλληλη, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Oliaros, η οποία δρομολογεί επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ τα προσεχή έξι χρόνια για την ανάπλαση παλαιών κτιρίων. Στόχος της εταιρείας, η οποία συνεργάζεται με γνωστούς Ελληνες και ξένους αρχιτέκτονες, είναι να διαφοροποιηθεί έναντι του ανταγωνισμού στην αγορά κατοικίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Η πρώτη φάση της επένδυσης, αξίας 6 εκατ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή και αρχιτεκτονική αναβάθμιση τεσσάρων κτιρίων της δεκαετίας του '70 στις οδούς Κεραμεικού και Λεωνίδου στον Κεραμεικό και Ιάσονος στο Μεταξουργείο. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τα δύο κτίρια της εταιρείας, ενώ για τα επόμενα δύο επιδιώκεται πρώτα να εξασφαλιστεί αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας φέρει την επωνυμία KM Properties και περιλαμβάνει συνολικά πέντε φάσεις σε πέντε χρόνια, για την ανάπτυξη και αναπαλαίωση δεκάδων ιδιόκτητων ακινήτων που έχουν αποκτηθεί στις εν λόγω περιοχές τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση αφορά ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τόσο ως προς τον τύπο όσο και ως προς τη χρήση, ανταποκρινόμενο στις σημερινές ανάγκες διαβίωσης και διαμόρφωσης ενός σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κατοικίες σε ποσοστό 43%, γραφεία 9%, εμπορικούς χώρους 21% και αποθηκευτικούς χώρους 8%. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δημιουργία 2.800 τ.μ. κήπων, 1.800 τ.μ. πράσινων ταρατσών, 1.500 τ.μ. φωτοβολταϊκών συστημάτων και 800 μέτρων κάθετων κήπων. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία 260 θέσεων πάρκινγκ ιδιωτικής χρήσης.

Η στόχευση της Oliaros είναι να συνεργαστεί και με ιδιοκτήτες στην περιοχή που ενδεχομένως θα ήθελαν να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους. Αλλωστε, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση, το 46% των ακινήτων της περιοχής (ορίζεται από τις οδούς Πειραιώς, Κωσταντινουπόλεως, Ιερά Οδός, Αχιλλέως και Δεληγιώργη), είναι ακατοίκητα, εγκαταλελειμμένα, ερειπωμένα ή αδόμητα.

Καθημερινή

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Θετικό βήμα η αναστολή «πόθεν έσχες» για πρώτη κατοικία

Θετικό βήμα για την άνοδο της κτηματαγοράς αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή του «πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας και δίνει αισιοδοξία σε ένα εκατομμύριο και πλέον εργατοτεχνίτες συνεργάτες (άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένους με την οικοδομική δραστηριότητα), σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ΟΜΚΟΕΕ.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Δυστυχώς όμως, την χρονική περίοδο που διανύουμε ευρισκόμενοι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των φορολογικών μέτρων που έχουν πλήξει τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, το μέτρο της αναστολής του «πόθεν έσχες» δεν αρκεί για να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι επιχειρήσεις μας. Mε το φορολογικό νόμο επεβλήθηκαν φόροι, οι οποίοι λειτουργούν ανασταλτικά για την ανέγερση νέων κτιρίων».

Σύμφωνα με την ΟΜΚΟΕΕ, οι φόροι αυτοί είναι: α) ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που καλούνται να καταβάλλουν οι κατασκευαστικές εταιρείες ως αυτοπαράδοση για τα ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει, πέντε χρόνια μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας και β) η φορολογική επιβάρυνση των οικοδομικών επιχειρήσεων για τα ακίνητα που δεν έχουν πουλήσει με φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, μετά τρία χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας (από επτά που ίσχυε).

«Για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα: α) ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) αυτοπαράδοσης να καταβάλλεται πέντε χρόνια μετά την ηλεκτροδότηση των κτιρίων και β) ο ΦΜΑΠ να ισχύει και για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις επτά χρόνια μετά την έκδοση των οικοδομικών αδειών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΜΚΟΕΕ.

http://www.kathimerini.gr/

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Αιολικά Πάρκα και ΑΠΕ

Έσπασε το φράγμα των 1000 μεγαβάτ η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ). Συγκεκριμένα, η ισχύς των ανεμογεννητριών που λειτουργούν ανά την Ελλάδα έφθασε τον περασμένο μήνα στα 1003,19 MW, από 983,19 τον προηγούμενο μήνα. Από την αρχή του χρόνου έχουν προστεθεί συνολικά 81 αιολικά μεγαβάτ - πάντως ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο και της προσπάθειας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι το 2014 να λειτουργούν 4000 MW αιολικών πάρκων και το 2020 να φθάσουν στα 7.500 MW.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, στον τομέα των φωτοβολταϊκών προστέθηκαν τον Οκτώβριο 14 MW ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ στα 127. Η εγκατεστημένη ισχύς όλων των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, υδροηλεκτρικά, βιομάζα, φωτοβολταϊκά) τον περασμένο μήνα έφθασε στα 1364,07 MW, έναντι 1199,71 τον Ιανουάριο.

Καθημερινή

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

China Invests in Greece...

In the framework of attracting investment and increasing investment interest from China, Invest in Greece participated in the international fair for investment attraction in Beijing, China Overseas Investment Fair 2010 (COIF), held on November 2 & 3, 2010. On November 2, 2010, Invest in Greece, with the support of the Greek Commercial and Economic Affairs Office in Beijing, hosted an investment seminar, presenting mature investment opportunities in Greece.

COIF is held annually under the auspices of the National Development and Reform Commission. This year, the fair attracted approximately 4.100 visitors who had the chance to visit more than 200 exhibitors from 103 countries, of which 17 hosted investment seminars. Invest in Greece’s pavilion, communicating the message: “Greece. Welcome to a New Investment Era,” successfully attracted the interest of Chinese investors, while Invest in Greece’s executives provided visitors with information regarding the recent progress on the institutional investment framework of Greece, and investment opportunities by sector. They also distributed information through printed and electronic material.

More than 100 representatives of Chinese institutions, companies and media attended the investment seminar of Invest in Greece. The seminar focused on promoting new investment opportunities in the framework of the privatisation programme of Greece, presenting attractive  investment sectors: Renewable Energy Sources (RES), Tourism, ICT, Food & Beverage, and Life Sciences. The Ambassador of Greece, H.E. Georgakelos, launched the seminar, and the General Secretary of the Ministry of Regional Development & Competitiveness, Mr. Drimousis, delivered the keynote speech, followed by Invest in Greece executive presentations. In the framework of his official visit to China for the closing ceremony of EXPO 2010, Mr. Drimousis highlighted the coordinated and intensive initiatives of the Greek Government to enhance business cooperation and investment synergies with China. The attendees of the seminar expressed their interest in investment opportunities in Greece, referred positively to economic developments, the new Bill on Strategic Investments, and the promotion of Greek-Chinese cooperation. They also expressed their strong interest in investment projects, especially in the RES sector.

On the sidelines of the Fair, Invest in Greece held scheduled meetings in Singapore and Beijing, with Chinese companies, in the sectors of innovation and technology, RES, Tourism, Real Estate and Construction. These companies expressed their interest in participating in projects of the Greek Government in broadband development; in the expansion of their existing investment activities in construction and real estate; as well as in Greece’s privitasation programme, especially in the development of ports and airports and in large water utility companies.

Equally important were the follow-up meetings held between Invest in Greece executives and representatives of Chinese companies in telecommunications and real estate, which have already signed business agreements with the Greek Government, during the two recent visits of the Chinese political leadership to Greece. These meetings resulted in these companies exploring the possibility to proceed – in addition to the projects agreed upon to date – with new projects in Greece related to their core business activity.

Invest In Greece

Τα ακίνητα χρειάζονται κίνητρα...

Τράπεζες επιλέγουν να μετεγκαθίστανται σε ακίνητα με φθηνότερα ενοίκια, ενώ ξενοδοχεία που απέχουν δύο λεπτά από την Ακρόπολη βάζουν «λουκέτο». Τα παραπάνω αποτελούν ένα μόνον δείγμα της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει εισέλθει η αγορά ακινήτων. Ο Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, ορκωτός εκτιμητής και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής εξηγεί στο Capital.gr γιατί τα εμπορικά κέντρα παρουσιάζουν προοπτικές και προβλέπει ότι το 2011 θα είναι δυσκολότερο από τη φετινή χρονιά. Σημειώνει ότι η δυσμενής συγκυρία δημιουργεί ευκαιρίες μόνο για λίγους και τονίζει ότι προϋπόθεση της εξόδου από την κρίση είναι η δημιουργία κινήτρων από την πολιτεία.

Συνέντευξη στο Δημήτρη Δελεβέγκο

- Κύριε Χαραλαμπόπουλε, τα πρόσφατα «λουκέτα» ξενοδοχείων στην Αθήνα αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αγορά. Ποια τα αίτια;

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Μάλιστα, ορισμένοι tour operators έχουν πάψει εδώ και πολύ καιρό να φέρνουν τουρίστες σε ξενοδοχεία του κέντρου – εάν επιλέξουν την Αθήνα ως προορισμό– υπό τον φόβο επεισοδίων εξαιτίας είτε κινητοποιήσεων είτε της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας.
Παράλληλα, όταν ο εκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το ενοίκιο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το αδιέξοδο λοιπόν, δημιουργήθηκε επειδή υποχώρησε ο τζίρος των ξενοδοχείων, χωρίς ταυτόχρονα να μειωθεί και το ύψος του ενοικίου. Και βέβαια η πιθανή αύξηση των αντικειμενικών θα επιτείνει την δύσκολη κατάσταση.

- Επομένως θα ήταν λανθασμένη στη σημερινή συγκυρία η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο;

Είναι αναγκαίο, όπου συναντώνται υπερβολές, να μειωθούν οι τιμές, όπως και να αλλάξουν οι συντελεστές εμπορικότητας βάσει των οποίων καθορίζεται η αξία των καταστημάτων και των οικοπέδων. Η αγορά των εμπορικών ακινήτων έχει πάψει να είναι ελκυστική και μάλιστα σε δευτερεύοντες οδικούς άξονες η εικόνα παραπέμπει σε «Βατερλώ.

Πρέπει επίσης, να υποχωρήσουν και οι συντελεστές εμπορικότητας. Για παράδειγμα, στην Αθήνα σε κτήρια μεγάλης παλαιότητας υπάρχουν μικρά γραφεία, των οποίων η αντικειμενική τιμή είναι μεγάλη, ενώ η πραγματική μικρή.

- Εξαιτίας της κρίσης, ο χάρτης των εμπορικών ακινήτων αλλάζει συνεχώς. Δημιουργούνται έτσι ευκαιρίες για είσοδο νέων παικτών στον χώρο;

Για ορισμένες μόνο πολυεθνικές εταιρείες που ενδεχομένως επιθυμούσαν στο παρελθόν να τοποθετηθούν σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν τα κατάφεραν επειδή τα ενοίκια βρίσκονταν στα ύψη. Σήμερα, η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων βρίσκεται σε θέση υπεροχής, έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν χαμηλότερα ενοίκια για τις άλλοτε ακριβές περιοχές.

- Σε αντίθεση με τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα φαίνεται να παρουσιάζουν καλύτερες προοπτικές. Γιατί;

Εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που παρουσιάζουν. Στα εμπορικά κέντρα υπάρχει ποικιλία καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά όλη την μέρα, ενώ ο επισκέπτης στον ίδιο χώρο έχει πολλές επιλογές διασκέδασης ή εστίασης.

- Το 2011 θα είναι δυσκολότερο της φετινής χρονιάς;

Βέβαια. Θεωρώ ότι για την ώρα δεν έχουμε δει τίποτα. Τα κενά καταστήματα είναι ήδη πολυάριθμα και προβλέπεται ότι θα πολλαπλασιαστούν. Αλυσίδες λιανικής στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης κλείνουν υποκαταστήματα, ενώ με στόχο την εξοικονόμηση κόστους τράπεζες επιλέγουν ακίνητα με χαμηλότερα ενοίκια.

- Πώς θα μπορούσαν τα εμπορικά ακίνητα να εξέλθουν της κρίσης;

Ο κλάδος των εμπορικών ή επαγγελματικών ακινήτων συνδέεται με την ευρύτερη κατάσταση της οικονομίας. Είναι απαραίτητο η πολιτεία να δώσει ορισμένα κίνητρα φορολογικά ή τόνωσης της ψυχολογίας του κόσμου. Και βέβαια να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμώ ότι μέσα στο επόμενο δεκαπεντάμηνο η πορεία θα είναι καθοδική.

capital.gr

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Χώρες για επενδύσεις

Ποιες χώρες διαθέτουν το ευνοϊκότερο περιβάλλον για να δηµιουργήσει ένας επενδυτής µια επιχείρηση; Η ∆ανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ. Σε ποια χώρα χρειάζονται γύρω στις 19 µέρες και 15 διαδικασίες για να ιδρυθεί µια επιχείρηση; Στην Ελλάδα.

Σε ποια χώρα ο αριθµός των ηµερών φτάνει τις 105; Στην Αϊτή. Αλλά στο Σουρινάµ η κατάσταση είναι χειρότερη. Εκεί ένας επενδυτής χρειάζεται694 ηµέρες για να στήσει µια επιχείριση. Αντίθετα, στη Νέα Ζηλανδία χρειάζεται µόλις µία ηµέρα και στο Βέλγιο – που διαθέτει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη – τέσσερις. Οι απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά, αλλά και σε ανάλογα, που περιλαµβάνονται σε σειρά µελετών, δίνουν µια εικόνα για την επιχειρηµατικότητα ανά τον κόσµο.

Στις κατατάξεις αυτές η Ελλάδα εµφανίζεται να υστερεί σηµαντικά.

Σύµφωνα µε µελέτη του Γραφείου ∆ιαχείρισης Μικρών Επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση µε κριτήριο τον δείκτη επιχειρηµατικότητας που διαµορφώνεται από το ευνοϊκό περιβάλλον για να ανοίξει και να δραστηριοποιηθεί στη χώρα µια επιχείρηση. Το ευνοϊκότερο περιβάλλον διαθέτει, σύµφωνα µε την έκθεση, η ∆ανία και ακολουθούν Καναδάς και ΗΠΑ.

Πέσαµε 12 θέσεις
Αντίθετα, κατά την πρόσφατη έκθεση «Doing Business 2011» της Παγκόσµιας Τράπεζας, το καλύτερο επιχειρηµατικό περιβάλλον διαθέτει η Σιγκαπούρη και ακολουθούν ΧονγκΚονγκ και Νέα Ζηλανδία. Στην αξιολόγηση αυτή η Ελλάδα κατρακύλησε 12 θέσεις την περασµένη χρονιά στην παγκόσµια κατάταξη διευκόλυνσης της επιχειρηµατικότητας, καταλαµβάνοντας µόλις την 109η θέση. Ακόµη χειρότερες είναι οι επιδόσεις της χώρας µας ως προς το ξεκίνηµα µιας εταιρείας, όπου καταλαµβάνει την 149η θέση, αν και ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού ο νόµος για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης µιας εταιρείας.

Ποιες προοδεύουν
Στις εκθέσεις καταγράφονται ακόµη οι περιοχές που προοδεύουν και λαµβάνουν µέτρα ώστε να διευκολύνουν την επιχειρηµατικότητα. Την περασµένη χρονιά, µέτρα έλαβαν ακόµη και χώρες µε υψηλές αποδόσεις, όπως είναι η ∆ανία, ο Καναδάς, αλλά και η Γεωργία, το Αζερµπαϊτζάν, το Βιετνάµ,η Ρουµανία. Ορισµένες βρέθηκαν σε καλύτερη κατάταξη, όπωςη ∆ηµοκρατία της Τσεχίας, η οποία κατέλαβε την 63η θέση στην έκθεση «Doing Business 2011», από 82η πέρυσι.

Συνήθως στις αναπτυσσόµενες χώρες οι επενδυτές συναντούν πολλά εµπόδια και υψηλό κόστος. Στη Ζιµπάµπουε, για παράδειγµα, οι επιχειρηµατίες πληρώνουν πάνω από 500% του κατά κεφαλήν εισοδήµατος, ενώ στις ΗΠΑ µόλις το 0,7%. Πάντως, οικονοµολόγοι υποστηρίζουν ότι χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία αναµένεται να προχωρήσουν σε σηµαντικές βελτιώσεις τα επόµενα χρόνια.

Οι µελέτες καταδεικνύουν ακόµη σε ποιες χώρες οι νεοσυσταθείσες εταιρείες ενισχύονται περισσότερο µέσω ιδιωτικών επιχειρηµατικών κεφαλαίων (venture capital). Το Ισραήλ φιγουράρει στην πρώτη θέση, ενώ ηΣλοβενία στην τελευταία.

∆ιαφορές καταγράφονται και ως προς το είδος των νέωνεπιχειρήσεων. Στις πλούσιες χώρες οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τοµέα των υπηρεσιών προς άλλες επιχειρήσεις.


ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
της Παγκόσµιας Τράπεζας «Doing Business 2011», η Ελλάδα καταλαµβάνει µόλις την 109η θέση.

Τα Νέα

Μ.Κ

Πολύμορφες Πόλεις

«Πολύμορφες Πόλεις» του Philippe Laferrière

Ο νέος Γάλλος καλλιτέχνης, ο οποίος επέλεξε να περάσει μέρος της ζωής του στη βόρεια Ελλάδα, Θα δείξει στους πολίτες αυτής της πόλης μερικά από τα τελευταία εικαστικά έργα του.

Εγκαίνια : Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στις 19.30
Διάρκεια : από 8 έως 28 Νοεμβρίου 2010
Γκαλερί Γαλλικού Ινστιτούτου

Ο Philippe Laferrière, εκ φύσεως εκλεκτικός και περίεργος, θα ολοκληρώσει το όραμά του προτείνοντας - με τη συνενοχή μιας ηθοποιού και μιας μουσικού - μια παράσταση στη γαλλική γλώσσα κατά την εγκαίνια στις 8 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας άλλη μια φορά την ορθότητα της υπέρβασης των ορίων που είναι συχνά τόσο άκαμπτα στις καλλιτεχνικές πρακτικές.

O Philippe Laferrière γεννήθηκε στην Τουλούζη της Νότιας Γαλλίας, όπου και φοίτησε στην École des Beaux Arts (1992-1995). Στην συνέχεια σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και έκανε Μεταπτυχιακό στην Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Aix-En-Provence (1995-1999). Η εκπόνηση μιας έρευνας πάνω στο θέμα της ζωγραφικής των Μακεδονικών Τάφων τον έφερε στη Θεσσαλονίκη, όπου για μεγάλο διάστημα εργάστηκε ως συντηρητής έργων τέχνης. Σήμερα, εξακολουθεί να ζει στη Θεσσαλονίκη και αφιερώνει το χρόνο του στη ζωγραφική και τη μουσική.

"Πολύμορφες Πόλεις" είναι η άλλη πτυχή του Τοπίου ως είδος, μια εναλλακτική λύση για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πόλη. Βρισκόμαστε στο εσωτερικό της αλλά και εκτός αυτής. Οι "Πολύμορφες Πόλεις» αποτελούν ένα άνοιγμα στην ποιητική διάσταση του αστικού τοπίου, στο οποίο αναπτύσεται άμεσα η φαντασία και η ανθρώπινη συμμετοχή σε παγκόσμια κλίμακα...

M.K

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Μεταφορά...Ενέργειας

Με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρη Κοπελούζο, συναντήθηκε σήμερα η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το έργο διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου που έχει προτείνει ο Όμιλος Κοπελούζου για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας, που παράγεται από αιολικά πάρκα στην Αίγυπτο, στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.

euro2day.gr

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Κινήσεις να κρατηθούν ζωντανές... οι Κατασκευαστικές

Σε κινήσεις που θα τις κρατήσουν «ζωντανές» μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες στον κατασκευαστικό κλάδο προχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες οι μικρότερες εταιρείες. Με την Εδραση Χ. Ψαλλίδας να αναμένει την απόφαση που θα επικυρώσει την ένταξή της στο άρθρο 99 και τη μεγαλύτερη σε μέγεθος ΑΤΤΙΚΑΤ να τελεί ήδη υπό το καθεστώς πτώχευσης (η σχετική δικαστική απόφαση δημοσιοποιήθηκε εντός της εβδομάδος), είναι σαφές ότι οι συνθήκες προδιαγράφονται λίαν ανησυχητικές για όσες τεχνικές εταιρείες δεν έχουν σήμερα την απαιτούμενη ρευστότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και του προσωπικού, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, η σύναψη νέων δανείων και η είσοδος σε νέες, προσοδοφόρες αγορές, με σημείο αναφοράς τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνιστούν τις βασικότερες ενέργειες στις οποίες προχωρούν αυτήν την περίοδο οι διοικήσεις των εταιρειών.

Η Βιοτέρ προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή με την Πειραιώς Leasing σύμβασης πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback) τριών κτιρίων (επί συνόλου πέντε κτιρίων) του υπό ανέγερση συγκροτήματος γραφείων της εταιρείας στον Αγιο Στέφανο. Η αξία της συμφωνίας ανήλθε σε 13,5 εκατ. ευρώ. Η «ασπίδα» των ακινήτων αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας στην παρούσα συγκυρία, επιτρέποντας στην εισηγμένη να διατηρείται στην αγορά.

Σημειωτέον ότι η Βιοτέρ έχει στην κατοχή της 30 ακίνητα, των οποίων η εμπορική αξία προσεγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση κινείται για την έκδοση ομολογιακού δανείου, που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μελλοντικών επενδυτικών αναγκών, όπως η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών. Πρόσφατα, μάλιστα, η εταιρεία έλαβε άδεια παραγωγής για σταθμό 4 MW στην περιοχή του Λαγκαδά.

Στα φωτοβολταϊκά επιχειρεί να επενδύσει και η Προοδευτική, η διοίκηση της οποίας ούτως ή άλλως είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να αποσυρθεί από τα δημόσια έργα. Η εισηγμένη κατέθεσε πρόσφατα μια σειρά από αιτήσεις αδειοδότησης φωτοβολταϊκών και αναμένει τις αποφάσεις της ΡΑΕ.

Η ΑΕΓΕΚ βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα λόγω του υψηλού ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων και του ελάχιστου δανεισμού, απόρροια της «διάσωσης» της εταιρείας λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Τα έργα που εκτελεί για τις ανάγκες του μετρό στην Αθήνα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι εργολαβίες της Εγνατίας Οδού, αποτελούν σήμερα τα ισχυρότερα «αναχώματα» της ΑΕΓΕΚ στην κρίση του κατασκευαστικού κλάδου.

Καθημερινή

Μ.Κ

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ανοδικά... στις στέγες τα φωτοβολταικά

Πέρυσι τέτοιο καιρό στην αρμόδια διεύθυνση διαχείρισης δικτύου της ΔΕΗ υπήρχε καταγεγραμμένο να λειτουργεί μόλις 1 φωτοβολταϊκό ανά στέγη. Την ίδια περίοδο εκκρεμούσαν 34 αιτήσεις, με τη συνολική ισχύ να αντιπροσωπεύει μόλις 525,4 kW.

Ένα χρόνο μετά, το τοπίο έχει ανατραπεί άρδην, το ενδιαφέρον του απλού κόσμου να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στη στέγη ή την ταράτσα του σπιτιού του είναι μεγάλο και η αγορά έχει πάρει φωτιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης της ΔΕΗ, οι προσφορές σύνδεσης που έχουν δοθεί φτάνουν τις 2.734 και αντιστοιχούν σε ισχύ 23MW, ενώ ήδη βρίσκονται σε λειτουργία 414 φωτοβολταϊκά σε στέγες με ισχύ 3,33MW. Δηλαδή από τον Αύγουστο (228 φ/β ισχύος 1,813MW) έχουμε 44,9% αύξηση του αριθμού των νέων εγκαταστάσεων και 45,5% αύξηση της ισχύος.

Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες με βάση την πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, εξαιρέθηκε από τα όρια της κατανομής των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να έρθουν πιο κοντά στις ΑΠΕ οι απλοί πολίτες.  Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θεωρούνται ως ο καλύτερος «πρεσβευτής» των ΑΠΕ καθώς βοηθούν τους πολίτες να νιώσουν ότι συνεισφέρουν στους στόχους της προστασίας του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα συνεισφέρουν ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα. Επίσης ενισχύουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς για να γίνει εγκατάσταση φ/β σε στέγη, πρέπει το κτίριο υποχρεωτικά να έχει εγκατάσταση ΑΠΕ για τις ανάγκες σε ζεστό νερό (ηλιακός θερμοσίφωνας, ηλιοθερμικό κλπ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρόσφατη εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «χτίζοντας το μέλλον», οι εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών, που κατά το παρελθόν είχαν έρθει για αρκετά ζητήματα σε ευθεία σύγκρουση με το ΥΠΕΚΑ, στην κυριολεξία εκθείασαν το ελληνικό πρόγραμμα φ/β στις στέγες, χαρακτηρίζοντάς το, ως πρόγραμμα «υπόδειγμα» σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ευνοϊκή τιμή (0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα) που υφίσταται σήμερα θα ισχύσει για τα φ/β που θα συνδεθούν σε όλη τη διάρκεια του 2011 και η τιμή αυτή κλειδώνει για όλη τη διάρκεια της 25ετούς σύμβασης.  Από το 2012 και μετά θα υπάρχουν μειώσεις 5% ανά έτος στην τιμή. Όπως τονίζουν στο Capital.gr ανώτατες πηγές του ΥΠΕΚΑ, το πρόγραμμα αυτό αλλά και τα όσα προβλέπει για την τιμολόγηση της ενέργειας, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να τροποποιηθούν καθώς ήδη κρίνονται ως εξαιρετικά επιτυχημένα.



Πηγή:www.capital.gr

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Παζάρι...για τις μονάδες της ΔΕΗ

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη «παζάρεψε» ισοδύναμες λύσεις σχετικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κατά τη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη «παζάρεψε» ισοδύναμες λύσεις σχετικά με την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κατά τη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια.

Η ενοικίαση λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος ή η ανταλλαγή παραγωγής απ΄ οποιαδήποτε μονάδα της ΔΕΗ με παραγωγή άλλης μονάδας είναι οι δύο λύσεις στις οποίες επέμεινε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη στις συνομιλίες της με τον επίτροπο Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια, αφήνοντας ως έσχατη λύση την πώληση δημόσιων λιγνιτικών πεδίων, όπως της Ελασσόνας και της Δράμας.

Στις τελευταίες επισκέψεις τους στην Αθήνα οι κοινοτικοί κομισάριοι ήταν ξεκάθαροι λέγοντας προς την ελληνική κυβέρνηση: «Αν δεν βρείτε κάποια άλλη ισοδύναμη λύση για τη ΔΕΗ,τότε η επιχείρηση θα πρέπει να πωλήσει σε διεθνή πλειστηριασμό το 40% των λιγνιτικών μονάδων της». Η διοίκηση της ΔΕΗ για να αποφύγει τις περιπέτειες έχει τη δυνατότητα να ενοικιάσει την παραγωγική δυναμικότητα των σταθμών, κάτι που δεν επιθυμεί ο πρόεδρός της κ. Α.Ζερβός . Εναλλακτικά μπορεί να προχωρήσει σε ανταλλαγή παραγωγικής δυναμικότητας προσφέροντας η ίδια λιγνιτική παραγωγή και αποδεχόμενη παραγωγή ρεύματος από λιγότερο ρυ πογόνες μορφές, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο. Τη λύση αυτή δεν θεωρούν όμως επαρκή οι κοινοτικοί που απαιτούν κάτι περισσότερο, όπως είπε στην ΥΠΕΚΑ και ο κ. Αλμούνια.

Το «κάτι παραπάνω» θα μπορούσε να είναι η πώληση των δημόσιων κοιτασμάτων λιγνίτη σε Ελασσόνα και Δράμα, στο πρότυπο της Βεύης στη Φλώρινα, το οποίο αποδέχεται και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, προκειμένου να αποφύγει πώληση μονάδων. Η λιγνιτική λύση πάντως δεν είναι και η πλέον πρόσφορη, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα τραπεζικά κεφάλαια πλέον, ενώ και η απόσβεση μιας λιγνιτικής μονάδας απαιτεί δύο δεκαετίες, που θεωρούνται μεγάλος χρόνος σήμερα για έναν επενδυτή. Ωστόσο, παρά τις ποινές από τους ρύπους από το 2013, μια μοντέρνα λιγνιτική μονάδα θα παραμένει κερδοφόρος τουλάχιστον ως το 2020.

Εν τω μεταξύ, επενδύσεις 1 τρισ. ευρώ σε νέες υποδομές μέσα στην ερχόμενη δεκαετία για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο επίτροπος Ενέργειας κ. Γκύντερ Ετινγκερ.

Η Επιτροπή προτείνει να επικεντρωθούν οι πρωτοβουλίες της στην εξοικονόμηση ενέργειας στους τομείς μεταφορών και κτιρίων. Επίσης θα υπάρξει ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας η οποία θα διαθέτει υποδομές. Ως το 2015 θα υπάρξει ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και δεν πρέπει να μείνει εκτός κανένα κράτος-μέλος.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει νέα μέτρα για τη σύγκριση τιμών, την αλλαγή προμηθευτή, τη σαφή και διαφανή τιμολόγηση.

Το Βήμα

Μ.Κ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ενεργειακό Πρόγραμμα της ΕΕ

Το δεκαετές ενεργειακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο καθ΄ ύλην αρμόδιος επίτροποςΓκύντερ Ετινγκερ(φωτογραφία). Κεντρικός άξονας του προγράμματος είναι η επένδυση 1 τρισ. ευρώ για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τη μόνωση των κτιρίων και βεβαίως για την προώθηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

Πρόκειται για πολιτικές που, όπως ομολόγησε ο Ετινγκερ, έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, αλλά«τις εμπόδισαν στενά εθνικά συμφέροντα που επί μακρόν κυριαρχούσαν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Ο γερμανός επίτροπος δεν εξήγησε γιατί θα πάψουν να υπερισχύουν τα«στενά εθνικά συμφέροντα»της κοινής ενεργειακής πολιτικής την επόμενη δεκαετία. Τόνισε ωστόσο ότι, αν δεν συνδεθούν τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού το συντομότερο δυνατόν και αν δεν ληφθούν οι προσήκουσες πολιτικές αποφάσεις για την ενέργεια,«το κοινωνικό κόστος για την Ευρώπη θα είναι απροσμέτρητο».

Βήμα

Μ.Κ

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Νέα Πτώση στην Οικοδομική Δραστηριότητα

Πτώση κατά 24,9% σημείωσε ο όγκος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότηταςτον Αύγουστο του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.       

Ειδικότερα, σύμφωνα  με τα προσωρινά  στοιχεία  της  Ελληνικής  Στατιστικής  Αρχής, κατά το μήνα Αύγουστο 2010 το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής -Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.716 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 529,3 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.846,0 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 5,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 23,1% στην επιφάνεια και κατά  24,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.       

Το μέγεθος της  Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 2.697 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 519,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.803,9 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 5,2%  στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 23,5% στην επιφάνεια και κατά 24,8%  στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο  μήνα του 2009.       

Αντίστοιχα το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Αύγουστο 2010, στο σύνολο της  Χώρας, ανήλθε σε 19 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 10,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 42,1 χιλιάδες m3 όγκου.       

Το ποσοστό συμμετοχής  της  Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Αύγουστο 2010, είναι 2,3%.       
      
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το   Σεπτέμβριο 2009  έως τον Αύγουστο 2010 ,  το μέγεθος της συνολικής Οικοδομικής  Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές  άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 52.352 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 11.193,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 40.695,5  χιλιάδες m3 όγκου.       

Παρατηρήθηκε δηλαδή, μείωση κατά 10,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 20,1% στην επιφάνεια και κατά 24,1% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2008 - Αυγούστου 2009.       

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Σεπτεμβρίου 2009  - Αυγούστου 2010  η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει  στο  σύνολο  της  Χώρας, μείωση κατά 10,5% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 20,1% στην επιφάνεια και κατά 24% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2008  - Αυγούστου 2009.       

Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,2%.       
      
Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, η συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 10,4% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 21,2% στην επιφάνεια  και κατά 26,0% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους  2009.       

Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 10,2% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 20,5% στην επιφάνεια και κατά 25,2% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2009.

Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η ΔΕΗ επί τάπητος...

Συνάντηση με τον επίτροπο Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, θα έχει αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το μοντέλο διάρθρωσης της αγοράς που θα επιλέξει η κυβέρνηση μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που δίνει η σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Προβλέπεται επίσης να συζητηθούν και ειδικότερα θέματα όπως η πρόσβαση παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή και τα υδροηλεκτρικά και οι εναλλακτικές επιλογές, που, επίσης, έχουν προταθεί στην κυβέρνηση και τη ΔΕΗ.

Μεταξύ αυτών, η μίσθωση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ή η ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα με αντίστοιχη ενέργεια στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Η συνάντηση με τον κ. Αλμούνια γίνεται σε συνέχεια των επαφών που είχε τους τελευταίους μήνες η υπουργός Περιβάλλοντος με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την κυρία Μπιρμπίλη θα συνοδεύσει ο γενικός γραμματέας  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, Κ. Μαθιουδάκης.

Το Βήμα

Μ.Κ

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Νωρίτερα οι αυξήσεις στις αντικειμενικές;

Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νωρίτερα και οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που τοποθετούνται πλέον στα μέσα του 2011.

Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά 570 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, καθώς αναμένει 270 εκατ. ευρώ το 2011, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και άλλα 100 εκατ. ευρώ το 2013, χωρίς όμως να υπολογίζει ότι ήδη η κτηματαγορά έχει "παγώσει", ενώ ταυτόχρονα αγνοεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που εμπλέκονται στο χώρο της οικοδομής.

Στόχος, πάντως, του οικονομικού επιτελείου, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αμβλύνει τις αντιδράσεις, θα είναι όπως ο μέσος όρος των αυξήσεων να μην υπερβεί κατά πολύ το 30%, αν και θα υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις που ξεπερνούν και το 100%. Από την άλλη πλευρά, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ανακοινωθεί η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε περίπου 5.000 περιοχές όπου σήμερα δεν ισχύει, με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή του σε όλη τη χώρα.

Επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι όπως στην επόμενη τριετία ισχύουν αντικειμενικές αξίες για όλα τα ακίνητα στην Ελλάδα ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή και το νέο σύστημα που επεξεργάζονται ήδη στο υπουργείο και το οποίο θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ανάλογα με τις αγοραίες αξίες.

Ναυτεμπορική

ΜΚ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Μεγάλη η κρίση στην Κτηματαγορά

Τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας δεκαετίας διέρχεται η κτηματαγορά και μαζί με αυτή οι χιλιάδες επαγγελματίες που εμπλέκονται σε έναν από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις ακινήτων πανελλαδικά έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση σε ποσοστό άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα τελευταία χρόνια όσες οικοδομικές άδειες είχαν εκδοθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Από την άλλη, στελέχη εταιρειών Real Εstate το τελευταίο διάστημα απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με επαναδιαπραγματεύσεις υφιστάμενων ενοικίων και όχι με νέες αναπτύξεις που βοηθούσαν την άνθηση της κτηματαγοράς και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Ολα αυτά συνθέτουν μια ζοφερή κατάσταση στον χώρο της αγοράς ακινήτων στην οποία παρατηρείται υπερπροσφορά νεόδμητων ακινήτων, περιορισμένη ζήτηση και πτώση των τιμών σε ποσοστό άνω του 15% από την αρχή του έτους σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κτηματομεσιτικών γραφείων, τα απούλητα διαμερίσματα πανελλαδικά ξεπερνούν σε αριθμό τις 150.000, ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τουριστικές περιοχές που δέχθηκαν αλόγιστη ανάπτυξη.

Παράλληλα, σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει και στα μισθωτήρια μεγάλων κατοικιών, καθώς τα ενοίκια διαμερισμάτων άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων καταγράφεται πτώση που ξεπερνάει το 30%. Σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα, την τελευταία πενταετία υποχώρησε κατά 80% ενώ μόνο εφέτος οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 40%.

Ενδεικτικό της κρίσης που διέρχεται η κτηματαγορά είναι ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου έχουν καταγραφεί μόλις 12.000 συναλλαγές μέσω των τραπεζών όταν προ κρίσης σε ένα χρόνο καταγράφονταν πάνω από 70.000. Μάλιστα, ούτε η εξαγγελία ότι θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες έχουν οδηγήσει τους πολίτες στο να επισπεύσουν την αγορά ενός ακινήτου ή τη μεταβίβαση κάποιου άλλου. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός ότι από την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά θα περίμενε κανείς ραγδαία πτώση των τιμών. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η πτώση κατά 15% θεωρείται ήπια από παράγοντες της αγοράς καθώς τα περισσότερα ακίνητα έχουν αγοραστεί από οικογενειάρχες οι οποίοι δεν έχουν σκοπό να τα πωλήσουν. Δεν αποτελούν, δηλαδή, γι΄ αυτούς επενδυτικό εργαλείο, αλλά μέσο για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Πάντως, όποιοι ενδιαφέρονται αυτή την περίοδο να αγοράσουν κάποιο ακίνητο και διαθέτουν ρευστό μπορούν να πετύχουν σημαντικές εκπτώσεις που πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατον να συμβούν. Μεγάλες προσφορές εντοπίζονται και στις λεγόμενες φθηνές και μικρομεσαίες γειτονιές, διότι η κρίση χτύπησε περισσότερο τους κατοίκους αυτών των περιοχών με τους εργολάβους να διαθέτουν σημαντικό αριθμό απούλητων διαμερισμάτων και μεζονετών. Η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ και της Ρropindex για το 2009 κατέγραψε τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών (ως 20%) σε περιοχές όπως Αγιοι Ανάργυροι, Ιλιον, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Ανω Λιόσια, Αχαρνών, Ζεφύρι, Καματερό, Νέα Πέραμο. Αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι νομοί Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και η Κρήτη είδαν τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν ακόμη και 20% πέρυσι ενώ η έντονα πτωτική τάση συνεχίζεται όλο το 2010.

Το Βήμα

Μ.Κ

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Εξ Οικονόμηση Κατ΄Οίκον

Πέντε τράπεζες- Πειραιώς, Εθνική, Εurobank, Αlpha και Εmporiki- θα αναλάβουν να «τρέξουν» το πρόγραμμα εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον, η εφαρμογή του οποίου θα αρχίσει εντός των προσεχών δεκαπέντε ημερών. Τα επιτόκια που προσέφεραν οι τέσσερις πρώτες τράπεζες στον διαγωνισμό που διεξήγαγε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) είναι 7,4% ενώ της Εmporiki κινείται σύμφωνα με τις πληροφορίες λίγο υψηλότερα, γύρω στο 8%.

Ωστόσο το τελικό επιτόκιο με το οποίο θα δανειστούν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ύστερα από την κρατική επιδότηση, «κλείδωσε» στο 4,95% όπως ανέφερε την Πέμπτη ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος Χτίζοντας το Μέλλον. Το βήμα που απομένει προκειμένου να προκηρυχθεί το Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον είναι η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των τραπεζών και του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο τοποθετείται εντός της προσεχούς εβδομάδας.


Ένα  δισ. ευρώ στον «κουμπαρά»

Στον «κουμπαρά» του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν μαζευτεί σύμφωνα με τις πληροφορίες πάνω από 1 δισ. ευρώ καλύπτοντας και με το παραπάνω το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που απαιτούσαν οι όροι του διαγωνισμού από τις τράπεζες (άλλα 200 εκατ. ευρώ προβλεπόταν ότι θα είναι η συμμετοχή μέσω ΕΣΠΑ). Τι σημαίνει όμως η συμφωνία αυτή για δάνεια με 4,95%; Μηδενικό επιτόκιο για την πρώτη κατηγορία δικαιούχων, δηλαδή τους χαμηλοεισοδηματίες που είναι όσοι δηλώνουν ατομικό εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 25.000. Επιτόκιο 4,95% τόσο για τη δεύτερη κατηγορία, με ατομικό εισόδημα 15.000-30.000 ευρώ και οικογενειακό 25.000-50.000 ευρώ (οι οποίοι δικαιούνται και επιδότηση 15%) όσο και για την τρίτη, με ατομικό 30.000-45.000 ευρώ και οικογενειακό 50.000-65.000. Σημειωτέον ότι τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, όπως αυτά που δίδονται από τράπεζες για παρόμοιες εργασίες σε σπίτια, χορηγούνται σήμερα με 8,5% επιτόκιο.

Τα Νέα

Μ.Κ

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Η αγορά των ακινήτων στην Κρήτη

Η προβολή της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί» έχει εκτοξεύσει τις αφίξεις των τουριστών σύμφωνα με τους ντόπιους, όχι μόνο στη Σπιναλόγκα, αλλά και στον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που γειτνιάζουν με το διάσημο πλέον νησί των χανσενικών. Έχει όμως, καταφέρει ο αντίκτυπος από το σήριαλ των περίπου τριών εκατομμυρίων τηλεθεατών να τονώσει την κρητική κτηματαγορά, η οποία κινδυνεύει να «βουλιάξει» εξαιτίας της κρίσης;

Κτηματομεσίτες που διαθέτουν προς πώληση ακίνητα με θέα τη Σπιναλόγκα δεν αμφισβητούν ότι δημιουργήθηκε φρενίτιδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως συνέβη στη Σκιάθο και την Κεφαλονιά, μετά την προβολή των κινηματογραφικών ταινιών “Mama Μia” και το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Υποστηρίζουν όμως, ότι αποτελεί αστικό μύθο -που αναπτύχθηκε αστραπιαία- ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ανατολική Κρήτη έχουν εκτοξευθεί.

«Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε λόγο για εκτόξευση τιμών των ακινήτων στην περιοχή εξαιτίας της προβολής της σειράς, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία όπου οι τράπεζες δεν χορηγούν δάνεια και η υπερφορολόγηση των μεγάλων ακινήτων αποθαρρύνει τους αγοραστές» σημειώνει στο Capital.gr η κ. Σοφία Χαρούλη, της κτηματομεσιτικής «Es Property».

Όσον αφορά τις τιμές, στο βουνό που βρίσκεται απέναντι από τη Σπιναλόγκα σήμερα πωλούνται οικόπεδα σε μεγάλο εύρος τιμών: Από 50.000 ευρώ για τα μικρά άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα έως αρκετά εκατομμύρια. Στην Ελούντα, από την οποία αναχωρούν καραβάκια με προορισμό τα ιστορικά κτήρια του διάσημου λεπροκομείου, το κόστος για την απόκτηση ακινήτων βρίσκεται στα ύψη. Για παράδειγμά, η αγορά βίλας περίπου 200 τ.μ. σε καλή τοποθεσία κοστίζει περίπου 450.000 ευρώ, ενώ η τιμή των παραθαλάσσιων ακινήτων κυμαίνεται μεταξύ 5.000 – 7.000 ευρώ ανά τ.μ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρης Μηλιαράκης του μεσιτικού γραφείου «Οίκημα», η «Ελούντα δεν περίμενε την προβολή της τηλεοπτικής σειράς για να γίνει γνωστή. Οι τιμές ήταν ανέκαθεν υψηλές στην Ελούντα, η οποία έχει καθιερωθεί ως υψηλών προδιαγραφών τουριστικός προορισμός και προσέλκυε πάντοτε ένα διεθνές jet set. Βέβαια εξαιτίας της δημοσιότητας που γνωρίζει η περιοχή, αυξήθηκε η προσφορά των προς πώληση ακινήτων» εξηγεί.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η γειτονική της Ελούντας, Πλάκα, όπου ύστερα από μία απότομη άνοδο, οι τιμές έχουν υποχωρήσει, σύμφωνα με την κ. Χαρούλη.

«Οι ξένοι γνώριζαν την ιστορία της Σπιναλόγκας εδώ και πολλά χρόνια. Θα έλεγα ότι σχεδόν μόνο οι Έλληνες ‘ανακάλυψαν’ τί συνέβαινε στο νησί μετά την έκδοση του βιβλίου της Victoria Hislop και την προβολή της γνωστής σειράς. Οι τιμές στην περιοχή υποχώρησαν, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, επειδή έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις και από Ρώσους στον τομέα του τουρισμού» σημειώνει η κτηματομεσίτρια.

Πέραν του Νομού Λασιθίου, όπου βρίσκεται η Σπιναλόγκα (επαρχία Μεραμπέλλου), στην υπόλοιπη Κρήτη η αγορά ακινήτων είναι «παγωμένη». Οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες, με την προσφορά να εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη της ζήτησης.

Capital.gr

ΜΚ

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

«Doing Business 2011»

Δώδεκα θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη του «Doing Business 2011», που καταρτίζει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας (βλ. αναλυτικά http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/greece ). Η χώρα μας κατατάσσεται στην 109η θέση, από την 97η την προηγούμενη χρονιά, ανάμεσα στις 183 χώρες που αξιολογούνται. Αξιοσημείωτο είναι η πτώση της Ελλάδας στους έξι από τους εννέα επιμέρους τομείς της αξιόλογησης (στους δύο έχει παραμείνει αμετάβλητη).

Ωστόσο, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του με αφορμή την εν λόγω αξιολόγηση, υποστηρίζει πως η δυσμενής καταταξη της Ελλάδας στην έκθεση Doing Business (...) σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Μάλιστα υπογραμμίζει δήλωση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Στοιχείων και Ανάλυσης της Παγκόσμιας Τράπεζας Neil Gregory World Bank - IFC), σύμφωνα με την οποία «η ομάδα του Doing Business έχει υπόψη της τα διάφορα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού πλαισίου που δρομολογούνται στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δεδομένα για τη χώρα στην ετήσια έκθεσή μας». «Ανυπομονούμε να τα ενσωματώσουμε στις μελλοντικές εκδόσεις του Doing Business καθώς θα υλοποιούνται», ανέφερε ο κ. Neil Gregory, με το υπουργείο να εκτιμά πως με τη δήλωση αυτή, «οι συντάκτες της έγκυρης ετήσιας έκθεσης για το επιχειρηματικό περιβάλλον αναγνωρίζουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και επισημαίνουν πως οι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις δεν έχουν ενσωματωθεί στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα».

Σύμφωνα με το «Doing Business 2011» η Ελλάδα χάνει 46 θέσεις εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας στη μεταβίβαση ακινήτων, κατρακυλώντας στην 153η θέση από την 107η πέρυσι, ενώ αξιοσημείωτο είναι επίσης πως υποχωρεί στην εν λόγω κατάταξη ακόμα και όσον αφορά τις διαδικασίες παύσης μίας επιχείρησης (49η θέση από 43η πέρυσι). Δύο θέσεις τέλος, υποχωρεί η χώρα μας σε ό,τι αφορά τον δείκτη δανειοδότησης μιας επιχείρησης, από την 87η στην 89η.
Πρώτη στη σχετική κατάταξη για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας κατατάσσεται η Σιγκαπούρη και τελευταίο το Τσαντ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίησή της, ενώ στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί στο μισό ή και ακόμη περισσότερο, ο αριθμός των 204 αδειών που απαιτούνται σήμερα. Εντός του Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί ο σχετικός νόμος στο υπουργικό συμβούλιο και τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Παράλληλα, σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει και η σύνταξη σχεδίου νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης της βιομηχανίας. Ήδη επίσης, έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί άμεσα, η υλοποίηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του Ν. 3853/2010. Συνεπώς, υπογραμμίζει το υπουργείο, τόσο το ΓΕΜΗ όσο και οι υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2011.

Στόχος, διευκρινίζει το υπουργείο, είναι η προώθηση αλλαγών σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την έναρξη και την αδειοδότηση μιας επιχείρησης μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας της και εκτίμησή του είναι ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί και με όσες θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα επιτύχει η χώρα μας «στην επόμενη έκθεση Doing Business, όπως και στην αξιολόγηση των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων, να βελτιώσει αισθητά τη θέση της».

Ναυτεμπορική

ΜΚ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η Deloitte για την Ενέργεια

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση αρχίζει να αμβλύνεται, ο τομέας της ενέργειας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προκλήσεις με το ξεκίνημα του 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deloitte για τον κλάδο Ενέργειας το επόμενο έτος.
 
«Η ενέργεια διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας», υποστηρίζει ο κ. Peter Bommel, Global Energy & Resources Industry Leader της Deloitte Touche Tohmatsu Limited. Όπως επισημαίνει, «Η πορεία του κλάδου ενέργειας και φυσικών πόρων τους επόμενους 12 μήνες δεν θα είναι εύκολη. Αλλά η αναφορά της Deloitte στοχεύει στο να προκαλέσει δημιουργική αντιπαράθεση πάνω στο θέμα, να ενημερώσει για τις πιθανές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο κλάδος και να βοηθήσει στον εντοπισμό ενδεχόμενων ευκαιριών και τρόπων δράσης».
 
Μεταξύ άλλων, η Deloitte εκτιμά πως οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για εξαγορές και συγχωνεύσεις.
 
Για την ηλιακή ενέργεια, η Deloitte σημειώνει πως οι προσδοκίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται, ενώ θεωρεί επιβεβλημένη την εκπαίδευση στις «πράσινες» θέσεις εργασίας.
 
Εκτιμά πως η σύνδεση υδάτινων πόρων-ενέργειας κερδίζει έδαφος και πως οι επιχειρήσεις Έρευνας και Εξόρυξης εξελίσσονται, χάρη στην τεχνολογία.
 
 Σε ό,τι αφορά τον τομέα της διύλισης, σημειώνει πως αυτός «κινείται Ανατολικά», ενώ «βλέπει» τάσεις αναγέννησης της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, θεωρεί πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίνουν ώθηση στην αγορά οχημάτων.
 
Ο κ. Άκης Γεωργόπουλος, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε., δήλωσε: «Κατά τη γνώμη μου κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική αγορά, δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου ανάλογες με εκείνες των ετών 2008 και 2009. Συνεπώς, θα πρέπει να αναπτυχθούν τέτοιες δικλείδες ασφαλείας από όλους τους φορείς (διεθνείς και τοπικούς), που θα αποτρέψουν τέτοιου είδους αυξομειώσεις, οι οποίες μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επιζήμιες για πολλές εταιρείες, ειδικά σε μια εποχή που η αγορά ταλαιπωρείται από έλλειψη ρευστότητας».
 
Ο κ. Γεωργόπουλος συμπεραίνοντας ανέφερε: «Όπως φαίνεται, τα μηνύματα για το 2011 σχετικά με τον κλάδο της Ενέργειας είναι δισυπόστατα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το γενικότερο περιβάλλον δεν ευνοεί ιδιαίτερα θετικά σενάρια, το άνοιγμα των αναδυόμενων και ιδιαίτερα ‘διψασμένων’ –για καύσιμα- αγορών της Ασίας, καθώς και το γεγονός ότι οι διοικήσεις των εταιρειών του κλάδου έχουν συνειδητοποιήσει ότι η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι επιβεβλημένη, δίνουν το έναυσμα για μια νότα αισιοδοξίας».
 
euro2day.gr
 
M.K
 

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ανανεώσιμες Πηγές

Ενεργοποείται εντός των ημερών η πρόβλεψη του τελευταίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (3851/2010), σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι επενδυτές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (ή άλλης μορφής ανανεώσιμων πηγών) θα πρέπει να καταβάλουν χρηματική εγγύηση.

Στόχος της διάταξης, που θα ενεργοποιηθεί με την έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης, είναι να αποφορτισθεί η αγορά ΑΠΕ από όσους υποβάλουν αιτήσεις χωρίς να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επένδυση, με αποτέλεσμα αφενός να δεσμεύεται αναίτια χωρητικότητα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για «εμπόριο αδειών».

Οι εγγυήσεις, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του νόμου, θα αφορούν τα συστήματα ΑΠΕ που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, δηλαδή φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 1 MW, αιολικά μέχρι 100 KW, κλπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

- Δεν θα απαιτείται εγγύηση για τα συστήματα ΑΠΕ ανεξαρτήτως ισχύος που εγκαθίστανται σε κτίρια (στέγες, βεράντες, κλπ.)

- Το ύψος των εγγυήσεων θα κλιμακώνεται ανάλογα με την ισχύ των εγκαταστάσεων και σε περίπτωση κατάπτωσης (αν δηλαδή ο επενδυτής δεν είναι έτοιμος να υλοποιήσει τη σύνδεση με το δίκτυο στην προθεσμία που θα τίθεται στη συμφωνία σύνδεσης με το Διαχειριστή του δικτύου) τα έσοδα θα πηγαίνουν στο διαχειριστή.

ΒΗΜΑ

ΜΚ

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Καλπάζει η στεγαστική πίστη στη Ρωσική Αγορά

Περίοδο ακμής βιώνει εκ νέου, μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης, η αγορά ακινήτων της Ρωσίας. Οπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τους επτά μήνες του 2010, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων υπερδιπλασιάστηκε, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Συγκεκριμένα η αξία των χορηγήσεων στεγαστικής πίστης ανήλθε σε 6,3 δισ. δολάρια από 2,7 δισ. δολάρια το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, η ζήτηση δανείων συνεχίζει να αυξάνεται, δείγμα της ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας και της ανόδου των αγοραπωλησιών.

Καθημερινή

ΜΚ

Μεταλλεία Χαλκιδικής

Η  αντίστροφη μέτρηση φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει για την υλοποίηση του εργοστάσιου εκμετάλλευσης χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων που σχεδιάζει στη Χαλκιδική η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.».


Όπως αναφέρουν από την εταιρεία, η τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ αυτή την περίοδο το κείμενό της έχει τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης στην οποία μετέχουν και οι εμπλεκόμενοι φορείς στη Χαλκιδική. Μετά το πέρας της 30ημερης διαβούλευσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος θα αποφασίσουν για το εάν  θα εγκρίνουν ή όχι την ΜΠΕ.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια εμπλοκή, η κατασκευή των χρυσωρυχείων τοποθετείται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και θα σημάνει το τέλος μίας γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας που διήρκεσε περισσότερο από μία δεκαετία.

Κρυμμένος θησαυρός

Στα μεταλλεία (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Σκουριές) που βρίσκονται στο «τέταρτο πόδι» της Χαλκιδικής, μετά το Άγιο Όρος και έχει επικρατήσει να αποκαλούνται μεταλλεία της Κασσάνδρας έχουν ανακαλυφθεί εκατομμύρια τόνοι πολύτιμων μετάλλων.

Συγκεκριμένα στο ορυχείο της Ολυμπιάδας έχουν ανακαλυφθεί περίπου 3,3 εκατ. ουγκιές χρυσού, ενώ το ορυχείο στις Σκουριές διαθέτει χρυσό 3,91 εκατ. ουγκιών, αλλά και χαλκό συνολικής ποσότητας 800 χιλιάδων τόνων. Εξάλλου, περίπου 450 τόνοι κοιτάσματος χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων έχουν πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Εάν ληφθεί υπόψη το «ράλι» του χρυσού των τελευταίων ημερών, όπως και οι προβλέψεις διεθνών οίκων, βάσει των οποίων οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2011 θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γίνεται κατανοητό το μέγεθος της επένδυσης. Παράλληλα, η εκμετάλλευση των περίπου επτά εκατ. ουγκιών χρυσού, αλλά και των 800 χιλιάδων τόνων χαλκού εκτιμάται ότι θα αποφέρει στην "Ελληνικός Χρυσός" ετήσια έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Για τη συνολική διάρκεια λειτουργίας, η αξία της επένδυσης των μεταλλείων Κασσάνδρας υπολογίζεται στα 8-12 δισ. ευρώ (βάσει των χρηματιστηριακών τιμών των μετάλλων) από τα οποία 200-300 εκατ. ευρώ το χρόνο εκτιμάται ότι θα καταλήγουν στα κρατικά ταμεία μέσω φορολογίας ή ασφαλιστικών εισφορών.

Κατά την κατασκευή του έργου υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν πρωτογενώς 1.500 εργαζόμενοι και περίπου 5.000 άτομα δευτερογενώς.

Σημειώνεται ότι η Ελληνικός Χρυσός ελέγχεται κατά 5% από τον όμιλο Ελλάκτωρ και κατά 95% από την European Goldfields. Στην τελευταία, που είναι εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και στο χρηματιστήριο του Τορόντο, συμμετέχει η Ελλάκτωρ με 23%.


Πηγή:www.capital.gr

M.K