Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Aντικειμενικές σε 4.458 περιοχές

Σε όλη την Ελλάδα, σε 4.458 περιοχές 26 νομών που είχαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να «συλληφθούν» εκατοντάδες εκατομμύρια φόροι που ως σήμερα αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εφόρων με τους μεσίτες, τους κατασκευαστές και τους αγοραστές.

Με το μέτρο αυτό μπαίνει τέλος από 1ης Ιανουαρίου στο όποιο «αλισβερίσι» υπάρχει μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων κατά τη μεταβίβαση με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά. Πλέον οι αξίες των ακινήτων δεν θα προκύπτουν με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών αλλά με το αντικειμενικό σύστημα.

Στους νομούς Ιωαννίνων, Χανίων, Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας θα ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών (κατά μέσο όρο) 400 περιοχές. Στην Αττική τιμές ζώνης θα καθοριστούν σε τρεις περιοχές (επέκταση Κηφισιάς, Πετρούπολης και Μάνδρα Αττικής).

Οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα βρίσκονται σε 26 νομούς. Στον Νομό Ιωαννίνων θα ενταχθούν οι περισσότερες περιοχές (449) και ακολουθούν ο Νομός Χανίων με 424 περιοχές, ο Νομός Λακωνίας με 397 περιοχές, ο Νομός Αρκαδίας με 376 περιοχές, ο Νομός Μεσσηνίας με 341 περιοχές κτλ.

Ετσι από 1ης Ιανουαρίου 2011 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το επόμενο έτος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης, ενώ και οι μεταβιβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας, αφού τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών θα καταργηθούν αυτόματα.

Δύο σενάρια για τον ΦΠΑ

Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται να εξεταστεί πρόταση να «παγώσει» η αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για μια σειρά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 11%. Τα σενάρια που μελετώνται είναι δύο:

-Να μην υπάρξει καμία αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και το βάρος να πέσει στους ελέγχους από την πλευρά του ΣΔΟΕ, ώστε να εισπραχθεί το 1 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού.

-Να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής από 11% σήμερα σε 13%. Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα» αναφέρει ότι τελικά είναι πολύ πιθανόν η τρόικα να δεχθεί να μην αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, καθώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η πρόσθετη φορολογία που επιβλήθηκε με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών οδήγησε σε πε ραιτέρω ύφεση της αγοράς. Ωστόσο απομένει να αποδειχθεί αν το «πάγωμα» των συντελεστών ΦΠΑ αποτελέσει «προεκλογικό πυροτέχνημα» ή έχει βάση και τελικά ισχύσει για το 2011. Αλλωστε οι όποιες αλλαγές επέλθουν στη φορολογία για το επόμενο έτος θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου μαζί με τον προϋπολογισμό.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς σε καθημερινή βάση συγκεντρώνει στοιχεία από τις εφορίες ολόκληρης της επικράτειας για την πορεία των εσόδων από ΦΠΑ, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχει εικόνα στον προσωπικό του υπολογιστή για την πορεία της περαίωσης και των ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Ο ίδιος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του εισπρακτικού μηχανισμού με καταργήσεις εφοριών, συγχωνεύσεις τμημάτων και διευθύνσεων, και δημιουργία πιο ευέλικτων υπηρεσιών ώστε να αποδώσουν στην είσπραξη εσόδων. Αν τα στοιχεία που λαμβάνει είναι θετικά, ο ΦΠΑ μπορεί να παραμείνει αμετάβλητος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν αυξήσεις συντελεστών.

TO BHMA

MK

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ηλιακά Καύσιμα

Με το ποσό των 1.750.000 ευρώ θα επιχορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με στόχο την ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων».

Το έργο είναι πρόταση του διευθυντή του Ινστιτούτου Αθανάσιου Γ. Κωνσταντόπουλου και έχει τίτλο «ARMOS-Προηγμένοι πολύ-λειτουργικοί αντιδραστήρες για πράσινη κινητικότητα και ηλιακά καύσιμα».

Θέμα του είναι η ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων» με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακή ενέργεια.

Η ερευνητική προσέγγιση βασίζεται σε επιστήμες και τεχνολογίες υλικών, αντιδραστήρων και προσομοίωσης που έχει αναπτύξει ο δρ. Κωνσταντόπουλος τα τελευταία 20 χρόνια στην επιστημονική περιοχή των καταλυτικών αντιδραστήρων για την αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων κινητήρων, η οποία τώρα επεκτείνεται γόνιμα στον τομέα των ηλιοθερμοχημικών αντιδραστήρων, που αποτελούν μία αναδυόμενη και ιδιαίτερα σημαντική περιοχή της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πράσινη ανάπτυξη.


Η Επιτροπή Αξιολόγησης του ERC χαρακτήρισε το ερευνητικό έργο ARMOS « πολύ φιλόδοξο έργο που συμβάλλει καθοριστικά στην άνοδο της ερευνητικής στάθμης και ανοίγει πραγματικά σπουδαίους τεχνολογικούς ορίζοντες, αγγίζοντας ταυτόχρονα θέματα που είναι σημαντικά για τη μελλοντική ανάπτυξη της κοινωνίας».

Ναυτεμπορική

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μ.Κ

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τα ελληνικά ακίνητα μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές

Η ελληνική κτηματαγορά διαθέτει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου οι ξένοι επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε αυτήν. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services, Δημήτρης Ανδρίτσος, απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί η Ελλάδα φιλική προς τους επενδυτές είναι να δημιουργηθεί ένα σαφές φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο. O επικεφαλής του βραχίονα ακινήτων της Eurobank σημειώνει ότι η ελληνική αγορά ακινήτων δεν απειλείται με κραχ, ενώ προβλέπει αύξηση των λουκέτων στα εμπορικά καταστήματα.

Συνέντευξη στο Δημήτρη Δελεβέγκο

Κύριε Ανδρίτσο, μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει τους επενδυτές;

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα αποτελεί μία πραγματικά δύσκολη διαδικασία. Ωστόσο ο χώρος του real estate διαθέτει τα εχέγγυα για να δημιουργήσει ένα ελκυστικό προϊόν τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές. Επιλεγμένες επενδύσεις στον τουρισμό, στην εξοχική κατοικία ή ακόμη και στον κλάδο των logistics τεκμηριώνουν το παραπάνω.

Τι εμποδίζει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην χώρα μας;

Το ασαφές έως και ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις αυτές. Εάν δημιουργηθεί ένα σταθερό και διαφανές φορολογικό-θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναφέρουμε εδώ και πολλά χρόνια, το ελληνικό real estate θα μπορούσε να καταστεί αυτόματα πολύ πιο ελκυστικό.

Η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σε μία προσπάθεια προσέγγισης των εμπορικών, κατά πόσο θα συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή;

Θίγετε ένα ζήτημα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι εμπορικές αξίες και φορολόγηση είναι δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η κτηματαγορά ορθολογικά και χωρίς στρεβλώσεις είναι να υπάρχουν αξίες που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στην αγορά. Η φορολόγηση των ακινήτων από την άλλη θα μπορεί να στηρίζεται στις εμπορικές αξίες (με κατάλληλη προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών), θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να δημιουργεί ένα συνεπές και δίκαιο κοινωνικά πλαίσιο το οποίο θα εξαντλείται στη φορολόγηση και μόνο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το σύστημα των αντικειμενικών αξίων  όπως εφαρμόζεται σήμερα, συνδέεται και με μία σειρά από παράπλευρα κόστη όπως αμοιβές συμβολαιογράφων, μηχανικών κ.α. Συνεπώς, η όποια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που συνεχίζει να δημιουργεί  ανάμεσα στους αγοραστές-επενδυτές που μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στις  αντικειμενικές αξίες και σε αυτούς που δεν μπορούν, οδηγεί σε σημαντική αύξηση των εξόδων απόκτησης και διατήρησης των ακινήτων καθιστώντας τα όλο και λιγότερο ελκυστικά.

Εκτιμάτε ότι το 2011 τα λουκέτα στα εμπορικά ακίνητα θα πολλαπλασιαστούν;

Από το 2009 εκδηλώθηκε στα εμπορικά ακίνητα μία τάση επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων που προκλήθηκε από την υποχώρηση του τζίρου στον κλάδο του εμπορίου. Η τάση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο το παραγόμενο από τα ακίνητα εισόδημα έχει υποχωρήσει, αλλά και ότι η αξία τους έχει συρρικνωθεί.

Επομένως, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων προβλέπεται ότι θα καταγράψουν περαιτέρω πτώση, το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί, επειδή κάθε ακίνητο και κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Επίσης, αναμένεται, ότι σχεδόν σε όλες τις αγορές θα δημιουργηθούν κενοί χώροι. Ήδη αυτό διαπιστώνεται ακόμη και σε παραδοσιακές εμπορικές οδούς ή συνοικίες, όπως είναι η οδός Ερμού ή το Κολωνάκι, όπου αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ξενοίκιαστων καταστημάτων.

Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα κραχ στην κτηματαγορά;

Η κτηματαγορά, ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής οικονομίας, έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας. Ήδη από τα τέλη του 2008  βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης με τα οικιστικά ακίνητα να επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σχέση με τα καταστήματα και τα κτήρια γραφείων. Σήμερα η αγορά κινείται σε προ του 2006 επίπεδα έχοντας κατά μέσο όρο σημειώσει, αναλόγως του κλάδου, της περιοχής και του ακινήτου, από 15% έως 30% μείωση.

Παράλληλα, διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία τόσο τα διαθέσιμα εισοδήματα των αγοραστών-επενδυτών όσο και τα συνολικά προς επένδυση κεφάλαια, επαναπροσδιορίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα ενώ βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την επιτυχή έκβαση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ρευστότητας που θα διοχετευθεί στην αγορά.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τη μικρή έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό των developers -κατασκευαστών και την ύπαρξη έστω και ενός περιορισμένου αριθμού αγορών- επενδύσεων, θα κάναμε λόγο για περαιτέρω διόρθωση παρά για κραχ στα οικιστικά και εμπορικά ακίνητα εντός του 2011.


Πηγή:www.capital.gr

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Κτηματολόγιο ΑΕ

Αναζητεί κονδύλια η Κτηματολόγιο Α.Ε.

Νέα κοινοτικά κονδύλια θα επιχειρήσει να προσελκύσει η Κτηματολόγιο Α.Ε., καθώς η εταιρεία επεξεργάζεται ήδη προτάσεις προς κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία απηύθυνε πρόσφατα πρόσκληση στην Κτηματολόγιο Α.Ε. για τον προσδιορισμό δράσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007–2013. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αναμένεται να καταθέσει εντός του μήνα μια σειρά από έργα που θα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και τα οποία θα αφορούν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών με το Κτηματολόγιο. Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται η κατάρτιση δασικών χαρτών σε 11 νομούς της χώρας και η ανάπτυξη απαραίτητου σχετικού πληροφοριακού συστήματος, η ανανέωση των ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων της χώρας.

Μ.Κ

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας

Μπορεί τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να απηύθυνε «ανοιχτή πρόσκληση» από τη Νέα Υόρκη προς τους ξένους επενδυτές για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αξίας άνω των 270 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο το εγχείρημα αυτό εκ των πραγμάτων κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν χθες κοινή διαπίστωση κορυφαίων στελεχών της κτηματαγοράς στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo «Η δημόσια ακίνητη περιουσία ως μέσο αντιμετώπισης του δημοσιονομικού χρέους», ενώ δεν είναι τυχαίο που εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία ο «θησαυρός» των κρατικών ακινήτων παραμένει καλά «κρυμμένος».

«Η ελληνική δημόσια ακίνητη περιουσία είναι πολύ μεγάλη και πράγματι θα μπορούσε να είναι κρυμμένος θησαυρός. Απαιτείται όμως, πολύ ΄σκάψιμο΄ για να αναδειχθεί το κομμάτι αυτό της περιουσίας που μπορεί να αξιοποιηθεί. Έχει αποδειχθεί ότι ένας πολύ μικρός αριθμός ακινήτων είναι κατάλληλος. Ωστόσο, εάν γίνει σοβαρή προσπάθεια, θα μπορούσε να εντοπιστεί μία υπολογίσιμη μάζα ακινήτων που να αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα συγκεκριμένο ύψος εσόδων σε ορατό χρόνο» σημειώνει στο Capital.gr, ο Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της ΕΤΕ, Άρης Καρυτινός.

Προϋπόθεση για να μην «βαλτώσει» και αυτή τη φορά το εγχείρημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας; Να μην τεθεί ως προϋπόθεση της διαδικασίας, η καταγραφή του συνόλου της κρατικής ακίνητης περιουσίας, κάτι που αποτελεί «εθνικό project», κατά τον κ. Καρυτινό.

«Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής των ακινήτων του Δημοσίου, αλλά εάν επιζητούμε άμεσα αποτελέσματα πρέπει να εντοπίσουμε το κομμάτι της κρατικής περιουσίας που μπορεί σήμερα να αξιοποιηθεί» σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του βραχίονα ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, Εθνική Πανγαία.

Λίγα τα αξιοποιήσιμα κρατικά ακίνητα


Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η πραγματική αξία του αξιοποιήσιμου τμήματος της δημόσιας περιουσίας είναι υποπολλαπλάσια του ποσού των 270 δισ. ευρώ που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10%-15% της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) είναι εκμεταλλεύσιμα, ενώ το υπόλοιπο 80% (περίπου 60.000 ακίνητα) δεν μπορεί να αξιοποιηθεί είτε επειδή είναι καταπατημένα είτε επειδή υπάρχουν διεκδικήσεις από διάφορους φορείς.


«Υπάρχουν ίσως ελάχιστα ΄πλήρη΄ ακίνητα από τεχνικής ή νομικής πλευράς, τα οποία θα μπορούσαν να εκποιηθούν άμεσα. Εάν δεν στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτού του είδους τα ακίνητα, η προσπάθεια δεν θα τελεσφορήσει και θα οδηγηθούμε σε γραφειοκρατικό αδιέξοδο» σημειώνει ο κ. Καρυτινός.

Προς στιγμήν, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την ανεύρεση εταιρείας που θα αναλάβει την άμεση αξιοποίηση και εκμετάλλευση ακινήτων του Δημοσίου, ενώ κατά πληροφορίες, ήδη έχουν ομαδοποιηθεί περί τα 100 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Από αυτά εκτιμάται πως τα 50 «μπορούν να πουληθούν ακόμη και αύριο σε έλληνες ή ξένους developers και επενδυτές», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή του ΥΠΟΙΚ που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα ακίνητα αυτά επιλέχθηκαν από την ΚΕΔ, η οποία και προσκάλεσε εξειδικευμένες εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων για να αναλάβουν το project. Ήδη έχουν κατατεθεί προσφορές, βάσει των οποίων επενδυτικός βραχίονας στα ακίνητα μεγάλης τράπεζας φαίνεται να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναλάβει το έργο.

Στη «λίστα» των προς αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου, συγκαταλέγονται εκτάσεις στην Ανάβυσσο στην Αττική (1.200 στρέμματα στο κτήμα των Αλυκών), στο Ηράκλειο Κρήτης (738 στρέμματα στη Βάση Γουρνών), στο Ρίο Αντίρριο (200 στρέμματα που ελευθερώθηκαν όταν έφυγε το εργοτάξιο της γέφυρας), στην Αφάντου της Ρόδου (1.300 στρέμματα) καθώς και εκτάσεις στο Μαρούσι, το Λαύριο και τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα έχει αποφασιστεί η αξιοποίηση και ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρρα - Καϊμάκτσαλαν μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωσή του και τμημάτων παραλίμνιων εκτάσεων στη Λίμνη Βεγορίτιδα για τη δημιουργία ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής.

Capital.gr

MK

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πάρκο Ηλιακής Ενέργειας

Το πράσινο φως για τη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το έργο, το οποίο θα στοιχίσει 6 δισ. δολάρια θα κατασκευαστεί στην έρημο Μοχάβε, κοντά στο Μπλάιθ της Καλιφόρνια και θα διπλασιάσει την ηλιακή ενέργεια που παράγουν οι ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση χαιρέτισε ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ κάνοντας λόγο για ένα έργο που του προκαλεί «ενθουσιασμό για το μέλλον του έθνους. Το σχέδιο δείχνει πώς, δράττοντας τους δικούς μας ανανεώσιμους πόρους, μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη χώρα μας».

Το πάρκο, η ανέγερση του οποίου έχει ανατεθεί στη γερμανική Solar Millennium, θα καλύπτει πάνω από 28.000 στρέμματα, κοντά στα σύνορα με την Αριζόνα. Θα αποτελείται από τέσσερις τομείς συνολικής ισχύος 1.000 MW και θα τροφοδοτεί πάνω από 300.000 νοικοκυριά ή ακόμη και 750.000, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Πρόκειται για το έκτο τέτοιο έργο που εγκρίνεται αυτό το μήνα από την κυβέρνηση Ομπάμα, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθούν τα σχέδια για έβδομο ηλιακό πάρκο, επίσης στην Καλιφόρνια. Όλα θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία έως τις αρχές του 2012 και από κοινού θα παράγουν ενέργεια ισχύος πάνω από 3.000 MW, καλύπτοντας τις ανάγκες έως και δύο εκατομμυρίων νοικοκυριών. Στην κατασκευή των επτά εγκαταστάσεων θα απασχοληθούν περίπου 3.000 άτομα. Οι μόνιμες θέσεις εργασίας θα ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Η Νότιος Αφρική διεκδικεί τα πρωτεία;

Μέσα στην εβδομάδα και η Νότιος Αφρική –όπου ένας στους έξι κατοίκους δεν έχουν καν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια- αναμένεται να προαναγγείλει την κατασκευή του «μεγαλύτερου», σύμφωνα με αξιωματούχους, ηλιακού πάρκου στον κόσμο. Το έργο που θα στοιχίσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται πως, στα τέλη της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας του, θα παράγει 5 GW ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως – ποσότητα που ισοδυναμεί με το εν δέκατο των σημερινών ενεργειακών αναγκών της χώρας. Γιγαντιαίοι καθρέπτες και ηλιακοί συλλέκτες θα τοποθετηθούν σε μια τεράστια έκταση στην επαρχία του Βορείου Ακρωτηρίου που, κατά την κυβέρνηση, συγκαταλέγεται στο 3% των περιοχών με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια παγκοσμίως.

Βασικός στόχος του σχεδίου είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα, που καλύπτει το 90% και πλέον των ενεργειακών αναγκών της από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από λιγνίτη, λιθάνθρακα κ.λπ. Να σημειωθεί ότι στα τέλη του απαρτχάιντ, ούτε τέσσερα στα δέκα σπίτια δεν διέθεταν ηλεκτρικό ρεύμα. Μέσα σε 16 χρόνια το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε, όμως ακόμη και σήμερα οι διακοπές ρεύματος είναι σχεδόν καθημερινές σε κάποιες περιοχές.

Πρόσφατη έκθεση της Πρωτοβουλίας Κλίντον για το Κλίμα συγκαταλέγει τους «ηλιακούς πόρους» της Νοτίου Αφρικής στους πλουσιότερους παγκοσμίως. Τις επόμενες ημέρες, δεκάδες επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο θα συναντηθούν στη χώρα προκειμένου να συζητήσουν τη χρηματοδότηση του έργου που, κατά τον επικεφαλής του θα παράγει σε πρώτη φάση ενέργεια ισχύος 1 GW, κάνοντας χρήση των τελευταίων τεχνολογικών επιτευγμάτων στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας. «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να γίνω υπερβολικός, όμως ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο», δήλωσε ο Τζόναθαν Ντε Βρις.

Η Νότιος Αφρική καταναλώνει 45-48 GW ενέργειας ετησίως, ποσότητα που εκτιμάται πως θα διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη εικοσιπενταετία. Εάν το φιλόδοξο σχέδιο κριθεί επιτυχές, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανέγερση περισσότερων ηλιακών πάρκων. Κατά τον Ντε Βρις, «η ηλιακή ενέργεια δεν είναι πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα, είναι όμως μέρος της λύσης- ένα πολύ σημαντικό μέρος».

Ναυτεμπορική

ΜΚ

Ιρλανδία και Οικοδομή

Θυμίζοντας έντονα τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά κατοικίας, εκείνη της Ιρλανδίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, μιας και ο δείκτης της κατασκευαστικής δραστηριότητας υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για 40ό διαδοχικό μήνα, δηλαδή για πάνω από 3,5 χρόνια. Οσον αφορά τις τιμές των κατοικιών, σημείωσαν πτώση της τάξεως του 3,9% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους η υποχώρηση να διαμορφώνεται σε 11%. Συνολικά δε από τα τέλη του 2006, όταν κι έγιναν ορατά τα πρώτα σημάδια κόπωσης της αγοράς, οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 32,4%.
Πλέον, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 280.000 ευρώ από 291.000 ευρώ πριν από τρεις μήνες και 323.000 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Μεγαλύτερη είναι η κάμψη στο Δουβλίνο, όπου η πτώση του τρίτου τριμήνου άγγιξε το 4,3%, ενώ από τις αρχές του έτους διαμορφώνεται σε σχεδόν 16%. Από την έναρξη της κρίσης, η μείωση των τιμών στην ιρλανδική πρωτεύουσα έχει προσεγγίσει το 40%, δείγμα της έντασης της «φούσκας» που έσπασε στο νησί. Η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στο Δουβλίνο διαμορφώνεται σήμερα σε 325.000 ευρώ από 386.000 ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών είναι χαμηλότερες από τα μεταχειρισμένα (255.000 ευρώ έναντι 283.000 ευρώ αντίστοιχα), δείγμα των εκπτώσεων στις οποίες προχώρησαν οι τοπικοί κατασκευαστές.

Καθημερινή

ΜΚ

Ακίνητα και Δημόσια Περιουσία

Σε πρωτόγνωρα «βάθη» υποχωρεί σε μηνιαία βάση η οικοδομική δραστηριότητα, οδηγώντας σε μαρασμό έναν από τους πλέον παραδοσιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την όλο και δυσκολότερη πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζική χρηματοδότηση, έχουν περιορίσει δραματικά τη ζήτηση κατοικιών, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στις νεόδμητες κατοικίες, που είναι και ακριβότερες.

Τη στιγμή λοιπόν που το κλίμα στην αγορά είναι τέτοιο σήμερα, ώστε να υπάρχουν κατασκευαστές που προτιμούν να μην πωλήσουν καν τις ολοκληρωμένες κατοικίες τους, παρά να τις διαθέσουν με σαφώς μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις προσφερόμενες, θα ήταν δύσκολο να ανεγείρονται νέες κατοικίες. Το «πάγωμα» αντικατοπτρίζεται όλο και εμφανέστερα στα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

 Με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, η πτώση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας άγγιξε το 29,1% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009. Οσον αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, η υποχώρηση με βάση τον όγκο αγγίζει το 24,8%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις 13 περιφέρειες της χώρας παρατηρείται μείωση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται στην Αττική με -35,6%. Ακολουθούν η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας με πτώση κατά 33% και αυτή της Θεσσαλίας με -24,5%.

Το μέγεθος της μείωσης καθίσταται ακόμα πιο ξεκάθαρο αν υπολογίσει κανείς ότι και το 2009 ήταν έτος ύφεσης για την αγορά κατοικίας και βέβαια και τότε η οικοδομική δραστηριότητα υποχωρούσε με διψήφια ποσοστά έναντι του 2008. Είναι λοιπόν προφανές πως οι κατασκευαστές αντιδρούν στην κρίση, μέσω του κατακόρυφου περιορισμού των επενδύσεών τους, ιδίως από τη στιγμή που το απόθεμα των απούλητων κατοικιών εξακολουθεί να είναι μεγάλο, καθώς υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 150.000 κατοικίες.

ELSTAT

Prodexpo: Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για έξοδο από την κρίση


Η αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου και όχι το ξεπούλημα τους, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση στην προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και το χρέος της, επισήμανε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο συνέδριο Prodexpo, που διοργανώνει η εταιρία Σ. Τσομώκος υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η δημόσια ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει περισσότερα από 71.000 ακίνητα αξίας 300 δισ. ευρώ που αποδίδουν έσοδα στο προϋπολογισμό μόλις 30 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα το Δημόσιο εισπράττει από μισθώματα μόλις 18 εκατ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή δαπανά περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ για νοίκια. Οι ΔΕΚΟ έχουν ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ.

Η ΝΔ στο πρόγραμμα της, είπε ο κ.Μηταράκης, προτείνει την δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας που θα αναλάβει σε κεντρικό επίπεδο την πλήρη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες και με απόλυτη διαφάνεια. Έδωσε επίσης έμφαση στο θεσμό των ΣΔΙΤ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας καθώς και στο θεσμό των μακροχρόνιων μισθώσεων.
Μιλώντας στην ίδια ενότητα ο γενικός γραμματέας πολιτιστικής και τουριστικής υποδομής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Γιάννης Πυργιώτης, είπε ότι θα απαιτηθούν δύο χρόνια προκειμένου να καταγραφεί σε ένα αξιόπιστο βαθμό η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ο κ.Πυργιώτης αναφέρθηκε γενικότερα στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ταχύτερη και με διαφάνεια αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου καθώς και στις χρόνιες αγκυλώσεις που υπάρχουν.

Ο Γιάννος Γραμματίδης, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην εισαγωγική του ομιλία έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική κοινωνία που πλήττει με πολλούς τρόπους την οικονομική δραστηριότητα. Ο κύριος Γραμματίδης τοποθέτησε την δράση που πρέπει να αναληφθεί σε δύο άξονες, τη δημοσιονομική εξισορρόπηση και τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του κράτους. Η βασική δράση συνδέεται με την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου αλλά και την απλοποίηση της ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας ως εθνικό σχέδιο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Αρης Καρυτινος, Γενικός Διευθυντής Ακίνητης περιουσίας στην Εθνική τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος έκανε λόγο για ‘’κατανόηση’’ της αξιοποιήσιμης δημόσιας περιουσίας, απλοποίηση των διαδικασιών αλλά τόνισε την επιτακτική ανάγκη για γενικό χωροταξικό σχεδιασμό.

Η επόμενη θεματική ενότητα του συνεδρίου αναφέρονταν στη δημόσια ακίνητη περιουσία ως μέσο αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους με τον πρώην υπουργό οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, νυν Πρόεδρο του Κέντρου ερευνών Προοδευτικής πολιτικής να επισημαίνει την σπουδαιότητα της ύπαρξης του ευρώ στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που οφείλεται σε χαλάρωση της οικονομίας, την πελατειακή πολιτική και την κακοδιαχείριση των προηγούμενων ετών. Ο πρώην υπουργός εξέφρασε την ανάγκη για πτώση των spreads ενώ τόνισε την βαρύνουσα σημασία επαναδόμησης του οικονομικού συστήματος σε στέρεες βάσεις, προσπάθεια που συνοψίζεται σε μείωση φόρων, ελάττωση της γραφειοκρατίας, απελευθέρωση της αγοράς και λήψη αποφάσεων πολιτικής βούλησης.

Στην ακόλουθη θεματική ενότητα η οποία αφορούσε στις νέες συνθήκες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και στην στάση των επενδυτών εν μέσα χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής, αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ και επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών μίλησε για την ανάγκη βαθιών τομών στην ελληνική αγορά επενδύσεων με την προσέλκυση ξένων επενδυτών και καίρια παρέμβαση της πολιτείας. Αναφέρθηκε, δε, στην σημασία άμεσων δράσεων όπως ο συγκερασμός πολιτικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και στις θαρραλέες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Secure Management επεσήμανε την αναγκαιότητα επανεκκίνησης του συστήματος που φέρει η οικονομική κρίση, την οποία χαρακτήρισε «κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές». Επεσήμανε, δε, ως προβλήματα του ελληνικού κράτους που συμβάλλουν στη διόγκωση της κρίσης τη χαμηλή παραγωγικότητα, την φορολογία και την έλλειψη χρήσεων γης.

Στην δική του ομιλία ο Τiago Eiro, γενικός διευθυντής της Sonae Sierra για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αναφέρθηκε στη μείωση οικονομικής δράσης σε όλους τους τομείς ως αποτέλεσμα της κρίσης. Την ίδια στιγμή, όμως, τόνισε ότι η παρούσα οικονομική ύφεση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια σχέδια.

Ο Γιώργος Χρυσικός, γενικός διευθυντής EFG Eurobank Properties προέβλεψε ότι τα δάνεια δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την οικονομική κρίση ενώ προσέθεσε ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία, η πιο συμφέρουσα επένδυση είναι η μορφή έμμεσης επένδυσης. Αναφέρθηκε, επιπλέον, στην ύπαρξη αξιόλογων «developers» που ξεπερνούν τα οικονομικά προβλήματα και δίνουν υπεραξίες στο μέλλον.

Για τα εμπορικά κέντρα στην εποχή της κρίσης μίλησε ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος LAMDA Development, ο οποίος στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για πλήξη της ψυχολογίας του καταναλωτή και για μια γενικότερη ύφεση στις αγορές, στοιχεία αρνητικά που οφείλουν να αντιμετωπιστούν με τη λήψη μακροχρόνιων μέτρων όπως την επικοινωνία των κέντρων στους πελάτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τη δημιουργία ευχάριστου περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τις αγορές. Παρόλαυτα, εξέφρασε αισιοδοξία και πίστη στο μέλλον των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, αναφερόμενος σε πρόσφατη μεγάλη επένδυση της εταιρείας του.

Η επόμενη θεματική ενότητα αφορούσε στα προβλήματα και προκλήσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων καθώς και στις τάσεις που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές με τον Παναγιώτη Μίχαλο, CEO του Southeast Group να μιλά για μια κακή συγκυρία με έλλειψη έργων και απομάκρυνση επενδυτών από την ελληνική αγορά ακινήτων. Ωστόσο, αναφέρθηκε και σε κατηγορίες ακινήτων που έχουν αντισταθεί στις πιέσεις, προσθέτοντας ότι η κρίση θα κλιμακωθεί μέσα στο 2011.

Για τον Δημήτρη Ανδρίτσο, διευθύνοντα Σύμβουλο της EFG Eurobank Property Services, το γενικότερο «πάγωμα» της οικονομίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την κτηματαγορά, παρά το γεγονός ότι το real estate συνιστά μια απτή μορφή επενδύσεων. Από την πλευρά του, επεσήμανε την πτώση του τζίρου στην παρούσα χρονική συγκυρία αν και τόνισε ότι τα καλά εμπορικά ακίνητα έχουν επιδείξει αντοχή
Παραμένοντας στην ίδια θεματική, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός Διευθυντής της Danos PNB Paribas Real Estate αναφέρθηκε στην κατακόρυφη πτώση των μεγάλων έργων, με μια εξαίρεση στα εταιρικά ακίνητα που διατηρούν μια κάποια δυναμική. Συμπλήρωσε, δε, ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον, στόχο, σημαντικών επενδυτών.

Καθημερινή-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μ.Κ

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Κατάργηση Πόθεν Έσχες για Πρώτη Κατοικία

Στην κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα προχωρήσει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μαζί με τον προϋπολογισμό του 2011, προκειμένου να αναθερμάνει την κτηματαγορά και να διευκολύνει τα νοικοκυριά να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη.

Τα μέτρα αυτά συζητήθηκαν την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο για την αύξηση των εσόδων, αλλά κυρίως για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αποφασίστηκε να αναβληθούν οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων από 24% σε 20% και να θεσπιστούν ισχυρές φοροαπαλλαγές για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Τα κίνητρα για νέες επενδύσεις θα περιληφθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί κατά προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Η κατάργηση της απαλλαγής του «πόθεν έσχες» επηρεάζει αναδρομικά και χιλιάδες δανειολήπτες που είχαν συνάψει δάνεια όχι μόνο το τρέχον έτος αλλά και τα προηγούμενα και πρέπει να δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους το σύνολο της τοκοχρεολυτικής δόσης στεγαστικού δανείου και όχι μόνο των τόκων, όπως προέβλεπε ο νόμος προτού αλλάξει.

Απελευθέρωση αμοιβών για να πέσουν οι τιμές

Διπλή παρέμβαση με στόχο τη μείωση των τιμών στα ακίνητα κατά μέσον όρο 5% και την αναθέρμανση της αγοράς επιχειρεί αυτή την περίοδο η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Στις 2 Νοεμβρίου η ανεξάρτητη αρχή αναμένεται να επικυρώσει την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, βάσει της οποίας θεωρείται παράνομη η απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ για τον καθορισμό κατώτατων ορίων αμοιβών μελέτης και επίβλεψης οικοδομών από τους μηχανικούς.

BHMA

MK

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Πράσινες Υποδομές

Επενδύσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ σε πράσινες υποδομές αναμένονται στη χώρα μας έως το 2015, δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων και χαρακτήρισε την προοπτική αυτή «ελπίδα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης».

«Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο», πρόσθεσε και αναφέροντας πως «το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. Ευρώ», εκτίμησε ότι το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούν σε 1.2 δισ..

«Πριν από ένα χρόνο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Συμπλήρωσε ότι πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν αναγκαστικά, εφαρμόζονται ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η οικονομία να γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμη και ανταγωνιστική.

«Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών. αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας», ξεκαθάρισε.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Υπστήριξε ότι και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις και ότι αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη.

Αφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη χθες, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε μια περιοχή με έντονες αντιπαραθέσεις, πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις, «καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από έναν κοινό σκοπό».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «δεν ενεργεί μεμονωμένα αλλά προωθεί προτάσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η επιβολή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης των πράσινων υποδομών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομία χαμηλών εκπομπών, όπως η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά, η κατασκευή των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο για την απορρόφηση της ενέργειας, που θα συγχρηματοδοτηθεί από τους ιδιώτες, η θέσπιση νέων κανόνων ενεργειακής απόδοσης για όλα τα δημόσια κτίρια, η εφαρμογή προγραμμάτων ύψους 9,5 δις. Ευρώ για αστικές αναπλάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, τέλος, ότι η Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης, ενώ υπενθύμισε ότι την τελευταία διετία πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα προγράμματα στήριξης που διοχετεύθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, αφορούσαν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ναυτεμπορική

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου για τα offshore ακίνητα

Στα γκισέ της εφορίας σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλον, οι ιδιοκτήτες
off shore εταιρειών οι οποίοι απέφευγαν τα προηγούμενα χρόνια
τη φορολόγηση των ακινήτων τους.

Η προθεσμία για τη «φιλική» μεταβίβαση
έληξε σήμερα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση με
την οποία δίνεται παράταση έως το τέλος του έτους είναι έτοιμη με
ανοιχτή προς το παρόν ημερομηνία και πιθανότερη την 31η Δεκεμβρίου.

Το δέλεαρ για να σπεύσουν στις εφορίες είναι σημαντικό. Οι
φορολογούμενοι που θα αναλάβουν τα ακίνητα αυτά θα απαλλαγούν από το
50% του φόρου δωρεάς ή φόρου μεταβίβασης.

Μάλιστα, εφόσον η
μεταβίβαση γίνει σε φυσικό πρόσωπο που είναι ο πραγματικός κύριος
του ακινήτου, τότε παρέχεται απαλλαγή και από το τεκμήριο αγοράς.

Παράλληλα οι offshore θα γλιτώσουν από το ειδικό φόρο για το 2010, ο
οποίος αυξήθηκε από 3% σε 15% και επιβάλλεται στην αντικειμενική
αξία των ακινήτων, καθώς και από τον φόρο υπεραξίας.

Σημειώνεται, ότι οι εφορίες θα ελέγχουν εάν οι υπεράκτιες
εταιρείες που θα μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα
υπόκεινται στον ειδικό φόρο ακινήτων 15%.

Ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τις 1.251 offshore εταιρείες,  που πέρυσι
υπέβαλαν δήλωση και πλήρωσαν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας
του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Οι εφορίες και το ΣΔΟΕ θα ελέγξουν πόσες από τις συγκεκριμένες
εταιρίες μεταβίβασαν σε φυσικά πρόσωπα τα ακίνητά τους για να
γλιτώσουν το φόρο 15%.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ακόμη 2.000 εξωχώριες εταιρείες
οι οποίες, ενώ έχουν στην ελληνική επικράτεια κάποιο ακίνητο, δεν το
έχουν δηλώσει μέσω του ειδικού εντύπου για την καταβολή της ειδικής
φορολογίας του 3%. Για τον λόγο αυτό το ΣΔΟΕ έχει εγκαταστήσει
μόνιμα συνεργεία ελέγχου σε νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές και
παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής, αλλά και όπου
έχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν σε
υπεράκτιες εταιρείες.

Euro2day.gr

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Χωρίς σημαντικές αλλαγές το 2011 για την αγορά ακινήτων

Του Λευτέρη Τασσούλα *
Η χώρα μας βιώνει μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική κρίση, η οποία έχει επηρεάσει δραματικά την επιχειρηματική δραστηριότητα συνολικά και φυσικά και την αγορά ακινήτων. Τα μηνύματα δημιουργούν προβληματισμό. Η ζήτηση είναι περιορισμένη, ο δανεισμός ακριβός και με αυστηρότερα κριτήρια, η δε έλλειψη ρευστότητας στην αγορά πλέον είναι εμφανέστατη. Δεν νομίζουμε ότι οι παράγοντες αυτοί θα διαφοροποιηθούν σημαντικά το 2011.

Σήμερα, η αγορά κατοικίας μέσης και χαμηλής αξίας είναι παγωμένη, με μεγάλη προσφορά ακινήτων, ενώ αυτή της μέσης-υψηλής αξίας, με σαφώς λιγότερη προσφορά, παρουσιάζει μια σχετική κινητικότητα, κυρίως στις κλειστές αγορές. Παρά τη συγκεκριμένη εικόνα οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν υποχωρήσει περισσότερο από ένα 7%-10% σε σχέση με το 2009. Η εξοχική κατοικία, παρότι εδώ διόρθωσαν αισθητά οι τιμές, δεν ανέκαμψε ούτε το 2010. Οι τιμές είναι πλέον ενδιαφέρουσες και εκτιμούμε ότι το 2011 θα αλλάξει η εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς.

Στα επαγγελματικά ακίνητα, έχουμε κάποια κινητικότητα στα γραφεία, κυρίως όμως για relocation η downsizing εταιρειών αλλά και στα επενδυτικά ακίνητα, όπου υπάρχουν κεφάλαια (ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών) που αναζητούν τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η εποχή... Όχι μόνο μισθωμένα ακίνητα (yield properties) αλλά και κάθε είδους ακίνητα με καλό value for money η μοναδικότητα. Ο χάρτης του retail ξανασχεδιάζεται, με τους εμπόρους να είναι πολύ διστακτικοί (έως αρνητικοί) σε αναπτυξιακές κινήσεις. Κακή εικόνα, με ελαχίστη ζήτηση παρουσιάζει και ο χώρος των logistics/βιομηχανικών ακινήτων.

Εκτιμούμε ότι το 2011 δεν θα δούμε κάποια σημαντική αλλαγή στην κτηματαγορά, σε σχέση με το πως είναι διαμορφωμένη σήμερα και πως φαίνεται ότι θα κυλήσει μέχρι το τέλος του έτους. Η ελληνική αγορά ακινήτων, έχει ανάγκη, πιο έντονα από ποτέ, για βαθιές τομές, σχεδιασμό με στόχους, σταθερούς κανόνες και φορολογικό καθεστώς, προσέλκυση (με χαρακτήρα επείγοντος…) ξένων επενδύσεων και βέβαια επιτάχυνση των δεκάδων μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων (χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου) που είναι κολλημένες στη γραφειοκρατία…

* Ο κ. Τασσούλας είναι Διευθυντής του Brokerage Department της Eurobank EFG Property Services

Πηγή:www.capital.gr

Μ.Κ

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Πράσινη Ενέργεια κατ΄ οίκον

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων πρόκειται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον», όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Η πράσινη ατζέντα μετά την Κοπεγχάγη», ο κ. Μανιάτης ανέφερε έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και σήμερα ή αύριο θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ΤΕΜΠΜΕ για τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει έως και το 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το ΕΣΠΑ και έως και 800 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το πρόγραμμα θα αφορά περίπου 100.000 σπίτια, ενώ θα δημιουργηθούν έως και 20.000 θέσεις εργασίας.

O κ. Μανιάτης τόνισε ότι το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης διατρέχει οριζόντια τις πολιτικές όλων των Υπουργείων.

M.K

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ και Φωτοβολταικά

Ως το τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρώσει η ΔΕΗ [DEHr.AT]  την καταγραφή των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα από τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν, δεδομένης της χωρητικότητας των δικτύων.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προβλέπει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ ως το 2020 σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα (μεταξύ αυτών για τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου), ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπεται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι θα τεθούν σε λειτουργία περί τα 500 μεγαβάτ αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από 140 εφέτος.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη η οποία, παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, επανέλαβε ότι τα φωτοβολταϊκά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση και όχι ως «κότα που γεννά χρυσά αυγά».
Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ υπολογίζονται σε 20.000 και θα ξεκαθαριστούν ως το Νοέμβριο αφού αποτυπωθεί το δυναμικό απορρόφησης των δικτύων ανά νομό και περιφέρεια. Προτεραιότητα, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, θα έχουν οι αγρότες και οι υπόλοιπες αιτήσεις θα εξεταστούν με σειρά προτεραιότητας.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ο τομέας των ΑΠΕ θα φέρει επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, άλλα 4 - 5 δισ. για κατασκευή διασυνδέσεων ενώ θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2020, οπότε το 20 % της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.
Στο Αιγαίο οι διασυνδέσεις που προωθούνται αφορούν:

-Κυκλάδες (Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο), έργο που είναι σε φάση διακήρυξης από τη ΔΕΗ.
-ΝΑ Αιγαίο (Καβάλα-Λήμνο-Λέσβο-Χίο-Εύβοια)
-Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Ήδη για τη διασύνδεση της Κρήτης θα εξετασθεί αύριο από την Ολομέλεια της ΡΑΕ πρόταση ιδιωτικού ομίλου για κατασκευή αιολικών ισχύος 1000 MW που συνοδεύεται από πρόταση για διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, ενώ έχει κατατεθεί και δεύτερη αίτηση για την ίδια ισχύ από άλλο όμιλο. Οι διασυνδέσεις θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Διαχειριστή του Συστήματος, με συμμετοχή στο κόστος των ιδιωτών που θα τις χρησιμοποιούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κόστος των επενδύσεων σε ΑΠΕ, δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια επιδοτείται από τους καταναλωτές μέσω του τέλους Ανανεώσιμων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το τέλος ΑΠΕ στη χώρα μας είναι χαμηλό, αλλά στόχος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ή αυτή να είναι οριακή. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο θα δημοπρατήσει το 2011 τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της περιόδου 2010 - 2013 και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν (εκτιμώνται σε 120 - 150 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στο λογαριασμό των ΑΠΕ.

Εξάλλου, ο υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεσμεύθηκε ότι ως το τέλος του χρόνου θα λυθούν όλες οι εκκρεμότητες, προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του από 1- 1- 2011.

Κάλεσε τους δικαιούχους (υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. πελάτες) να υποβάλουν αιτήσεις στη ΔΕΗ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι καταναλωτές στο ΚΟΤ. Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό τιμολόγιο είναι 10 - 20% φθηνότερο από το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και απευθύνεται σε άνεργους, πολύτεκνους και νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

M.K

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αντικειμενικές

Εξάμηνη ανάσα στην αγορά ακινήτων που πλήττεται από την κρίση φέρνει
η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της αύξησης των
αντικειμενικών αξιών, που είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου
2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών 
μετατίθεται για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους 
εξαιτίας της καθίζησης της αγοράς αλλά και των καθυστερήσεων στη
συγκρότηση των επιτροπών που προσδιορίζουν τις νέες τιμές.

Ο ετεροχρονισμός όμως δεν αγγίζει τα σχέδια για ένταξη στο σύστημα 
6.000 οικισμών που βρίσκονται σήμερα εκτός συστήματος αντικειμενικού
προσδιορισμού.
ΜΚ

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι απειλούν την οικονομία

Tου Πλούταρχου Σακελλάρη


Η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν την οικονομία λόγω της αλλαγής του κλίματος έχει πλέον αναγνωριστεί παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποτελεί τον χρηματοδοτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο: να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις της για έργα που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της, ώστε το 2012 να ανέρχονται στο 25% της ετήσιας δραστηριότητάς της. Πέρυσι, η Τράπεζα χορήγησε συνολικά 17 δισ. ευρώ για επενδύσεις που συμβάλλουν στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος.

Στην Ελλάδα, τον Ιούλιο 2010 η ΕΤΕπ χορήγησε 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση βιώσιμων υποδομών και έργων καίριας σημασίας στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την έναρξη των δραστηριοτήτων της στη χώρα, η ΕΤΕπ έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αστική ανάπτυξη, στις μεταφορές και στο περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, έχει χρηματοδοτήσει τα μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Τα έργα αυτά αναβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Η ΕΤΕπ χρηματοδότησε επίσης ένα εμβληματικό έργο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο: το αιολικό πάρκο στους Ορείτες, ένα έργο υψηλής σημασίας για την Κύπρο.

Οι χώρες της Μεσογείου, και ιδιαίτερα των νότιων και ανατολικών ακτών της, πλήττονται από την κλιματική αλλαγή πιο σοβαρά από ό,τι οι περισσότερες άλλες χώρες του πλανήτη. Οι επιπτώσεις από φαινόμενα όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κινδυνεύουν να επηρεάσουν σημαντικά τις ανθρώπινες και οικονομικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις χώρες αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν πρωτοφανείς πιέσεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο ρυθμός αύξησης της ενεργειακής τους ζήτησης προβλέπεται να είναι το 2020 τετραπλάσιος από εκείνον των ευρωπαϊκών χωρών.

Τι είδους δράση μπορεί να αναληφθεί στη Μεσόγειο; Η απάντηση της ΕΤΕπ είναι η δραστηριοποίησή της, μέσω του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης, με βάση τρεις προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες αυτές είναι: η απορρύπανση της Μεσογείου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ορίζοντας 2020», το πρόγραμμα για τους θαλάσσιους και χερσαίους αυτοκινητοδρόμους, και το πολύ γνωστό πλέον Μεσογειακό Σχέδιο Ηλιακής Ενέργειας.

Tο Μεσογειακό Σχέδιο Ηλιακής Ενέργεια είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς προβλέπει την αξιοποίηση όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Μεσογείου μέσω της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων παραγωγής με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, συνολικής ισχύος 20 GW, στον ορίζοντα 2020.

Από το 2002 η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει συνολικά 3,7 δισ. ευρώ για τον τομέα της ενέργειας στη Μεσόγειο. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα. Η ΕΤΕπ είναι πρόθυμη να συμβάλει, ως κορυφαίος Eυρωπαίος χρηματοπιστωτικός εταίρος, στην προώθηση μιας ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανθεκτικής στην κλιματική αλλαγή. Σε λίγες ημέρες θα θεσπιστεί στην Αθήνα η Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή.

Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία, την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, την Κύπρο, τη Μάλτα και το Μαυροβούνιο, θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα την υπογράψουν, προωθώντας έτσι την «πράσινη» οικονομία για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στις 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί, επίσης στην Αθήνα, το Επενδυτικό Φόρουμ για την Πράσινη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο, στο οποίο θα συμμετάσχουν κορυφαίοι επιχειρηματίες από το σύνολο της περιοχής της Μεσογείου. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η αειφόρος, πράσινη ανάπτυξη πρέπει να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα και στις μεσογειακές χώρες.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι απλώς μια εναλλακτική λύση. Είναι επιτακτική ανάγκη. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα θέσει τα θεμέλια για τις οικονομίες του μέλλοντος, στις οποίες η πρόοδος και ο εθνικός πλούτος δεν θα εξαρτώνται πλέον από τις πηγές και τη χρήση της ενέργειας, και στις οποίες κινητήριος μοχλός της απασχόλησης θα είναι οι καινοτόμοι επιχειρήσεις.

* Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Δωρεάν έκδοση και χορήγηση των ενεργειακών πιστοποιητικών στους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος, και όχι μόνον σε όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον» και ετήσια αναβολή για την επισύναψη ενεργειακών πιστοποιητικών στις μισθώσεις, ζήτησε από την Πάτρα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των ιδιοκτητών ακινήτων του Νομού Αχαΐας.

Ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε επίσης υπερβολικό το τιμολόγιο κατώτατων αμοιβών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και ζητά την κατάργησή του. Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι το τιμολόγιο αυτό είναι έως και 150% υψηλότερο από το ποσό του ενός 1 ευρώ ανά τ.μ. που είχε εξαγγελθεί ως ανώτατη αμοιβή από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, η Ομοσπονδία τονίζει ότι «σε μια καθημαγμένη κτηματαγορά χωρίς αγοραστές ή ενοικιαστές, επιβάλλεται όχι μόνον να μην αυξηθούν, αλλά και να μειωθούν οι συντελεστές εμπορικότητας των πάλαι ποτέ εμπορικών και ήδη ξενοίκιαστων κτιρίων και να αυξηθούν οι συντελεστές παλαιότητας».

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι «η ισχύουσα ρύθμιση οδηγείται σε ένα δημοσιονομικό ‘Βατερλώ’ σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες» και προτείνει έξι αλλαγές ώστε να προσέλθουν μαζικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης χώρων και να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα:

1. Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου.
2. Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού, και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων
3. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα «αντικειμενικών αξιών»
4. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμα ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο
5. Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικροπαραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα το φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.
ΒΗΜΑ-ΠΟΜΙΔΑ

ΜΚ

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Κρίση στα Φωτοβολταικά;

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι υπηρεσίες της ΔΕΗ καθώς καλούνται να διαχειριστούν μια φωτοβολταϊκή «τρέλα» με πολλαπλές επιπτώσεις για την οικονομία, τους επενδυτές, τις καλλιέργειες αλλά και τους καταναλωτές που θα δουν να εκτινάσσεται το Τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς τους.

Εκτός από τις περίπου 6.000 αγροτικές αιτήσεις που έχουν πια σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα, στα γραφεία της συνωστίζονται 9.000 αιτήματα εταιρειών για μικρά ή μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά, πλέον 2.000 αιτήσεων από νοικοκυριά για φωτοβολταϊκά σε στέγες. Πρόκειται για ένα σύνολο 17.000, που κατατέθηκαν στις υπηρεσίες της μόνο μέσα στους 5 τελευταίους μήνες, έπειτα από την ψήφιση του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τον Ιούνιο. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν τα αιτήματα αυτά σε κόστος, ισοδυναμούν με 2.700 μεγαβάτ ο εξοπλισμός των οποίων σε σημερινές τιμές στοιχίζει συνολικά 8,1 δισ. ευρώ. Δηλαδή λίγο κάτω από τις ανάγκες της ΔΕΗ για επενδύσεις σε νέες μονάδες ηλεκτρισμού και δίκτυα κατά την επόμενη 5ετία!

Εκκρεμούν από το 2006

Εκκρεμούν επιπλέον 7.500 παλαιά αιτήματα κάποια εκ των οποίων από το 2006, από το πρώτο τότε κύμα των φωτοβολταϊκών, που περιήλθαν με τον νέο νόμο από την αρμοδιότητά της ΡΑΕ, σε εκείνη της ΔΕΗ. Το καλοκαίρι οι φάκελοι έφτασαν στην επιχείρηση φορτωμένοι σε φορτηγάκια και από τότε συνωστίζονται σε ντάνες στα γραφεία της. Τις άδειες αυτές προσπαθεί τώρα να κατατάξει η ΔΕΗ σε κατηγορίες, αλλά επειδή αναλόγως του πότε είχαν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή δεν διέπονται όλες από το ίδιο νομικό καθεστώς, δεν είναι σαφές πόσες έχουν γίνει έργα, πόσες είναι υπό εξέταση και πόσες εκκρεμούν.

Αθροίζοντας παλαιά και νέα αιτήματα έχουμε το νούμερο των 25.000 ή 4.300 μεγαβάτ, δηλαδή... δύο φορές όσα έχει ανακοινώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι πρόκειται να εγκατασταθούν στη χώρα μας μέχρι το 2020 (2.200 μεγαβάτ). Και παρ΄ ότι είναι «φως φανάρι» ότι τα μισά εξ αυτών δεν θα γίνουν ποτέ έργα, το υπουργείο δεν έχει δώσει κάποια κατεύθυνση στη ΔΕΗ να σταματήσει να παραλαμβάνει αιτήσεις, οι οποίες, πλην των αγροτικών που έχουν κοπάσει, συνεχίζουν να καταφτάνουν κανονικά. Σιωπή που πολλοί ερμηνεύουν ως καλλιέργεια προσδοκιών ενόψει και των επικείμενων εκλογών, αλλά που στην ουσία διογκώνει μία «φούσκα» που όταν σκάσει οι επιπτώσεις θα πλήξουν πολλούς.

Το αγροτικό χάος

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με τις 6.000 αιτήσεις των αγροτών (των 100 κιλοβάτ έκαστη) που ισοδυναμούν ήδη με 600 μεγαβάτ, και ενώ όλα τα «κλειδωμένα» αγροτικά μεγαβάτ για μέχρι το 2020 είναι 750. Τη στιγμή αυτή γίνεται η καταγραφή και μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρική τους «αποτύπωση», ώστε να διαπιστωθεί σε ποια γραμμή γεωγραφικά αντιστοιχεί η κάθε μία και τι διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος υπάρχει.

Αμέσως μετά αρχίζει η αξιολόγησή τους και η υποβολή από τη ΔΕΗ προσφορών σύνδεσης στους ενδιαφερόμενους, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι για κάποιους η χωρητικότητα του τοπικού δικτύου δεν θα επαρκεί. Στο Αγρίνιο για παράδειγμα, όπου εξαιτίας των καπνοπαραγωγών που εγκατέλειψαν τις καλλιέργειές τους είχαμε ρεκόρ χώρας, με 750 αιτήσεις ίσες με 75 μεγαβάτ, εννοείται ότι κάποιοι θα μείνουν εκτός. Αλλωστε πόσοι από τους αγρότες διαθέτουν ή μπορούν να δανειοδοτηθούν για τα 300.000 ευρώ που κοστίζει ο εξοπλισμός για ένα φωτοβολταϊκό 100 κιλοβάτ; Το ίδιο ρητορικό ερώτημα αφορά και τις μικρές εταιρείες. Μόνο ο εξοπλισμός για μια εγκατάσταση των 500 κιλοβάτ, όπως τα περισσότερα από τα 3.000 αιτήματα μικρών κυρίως εταιρειών, κοστίζει 1,5 εκατ. ευρώ. Πόσες απ΄ αυτές έχουν ή θα βρουν τα χρήματα;

Τα σχεδόν 25.000 αιτήματα αντιστοιχούν σε 4.300 μεγαβάτ, τα διπλάσια από αυτά που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν μέχρι το 2020.

Αποκλείουν τα ελληνικά συστήματα σε όφελος των ξένων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική βιομηχανία φωτοβολταϊκών πάνελ, ένας δυναμικά ανερχόμενος κλάδος, με αφορμή μια «αμφιλεγόμενη» απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών. Η απόφαση απαγορεύει στην ουσία σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα την εγκατάσταση συστημάτων ύψους άνω των 2,5 μέτρων, ενώ στα άρτια και οικοδομήσιμα επιβάλλει να μένει ανεκμετάλλευτη γύρω γύρω στο οικόπεδο, έκταση διπλάσια από το μέγιστο ύψος της εγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) με μέλη που απασχολούν σήμερα 2.000 ανθρώπους, η υπουργική απόφαση βγάζει εκτός αγοράς το σύνολο σχεδόν των εγχωρίως παραγόμενων συστημάτων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια ύψους, σε όφελος των ξένων. Διότι η συντριπτική πλειονότητα των σταθερών βάσεων και πολύ περισσότερο των ηλιοστατών που κατασκευάζονται από τις ελληνικές βιομηχανίες, υπερβαίνουν το υψομετρικό κριτήριο των 2,5 μέτρων. Υψος που στις συνθήκες της Ελλάδας είναι απαραίτητο για να μη θερμαίνονται τα συστήματα και πέφτει η απόδοσή τους.


Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τον ΠΑΣΥΦ, το κριτήριο αυτό «ταιριάζει γάντι» σε συγκεκριμένα εισαγόμενα συστήματα στήριξης που πολιορκούν επίμονα την ελληνική αγορά. Το οξύμωρο, λέει ο πρόεδρός του Νίκος Καλογεράκης, είναι ότι στην Κρήτη, οι περιβαλλοντικοί όροι που απαίτησε η Περιφέρεια είναι οι άδειες να έχουν ύψος από το έδαφος άνω... των 2,5 μέτρων, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα καλλιέργειας της γης!

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, η απάντηση που έχουν πάρει από το υπουργείο είναι ότι θα επανεξετάσει το θέμα, καθώς 2.500 επενδύσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, έχουν σχεδιαστεί και προχωρήσει σε παραγγελία υλικού με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σημειωτέον ότι η ελληνική βιομηχανία συστημάτων στήριξης φωτοβολταϊκών τόσο στον χώρο των ηλιοστατών όσο και στον χώρο των σταθερών βάσεων, σε αντίθεση με την αποβιομηχάνιση και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας που χαρακτηρίζει άλλους κλάδους, έχει ενσωματώσει στα προϊόντα της πρωτοποριακή έρευνα και καινοτομικές λύσεις, με θεαματικά αποτελέσματα, γεγονός που αναγνωρίζεται από τις αγορές του εξωτερικού και αποδεικνύεται από τις εξαγωγές που πραγματοποιεί.
Τα ΝΕΑ

ΜΚ

Επιτροπή Ανταγωνισμού VS Μεσιτών

Φρένο στο «καρτέλ» των μεσιτών βάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού που παραπέμπει την Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος καθώς και τέσσερις συλλόγους μεσιτών σε όλη την Ελλάδα, με την κατηγορία της εναρμονισμένης πρακτικής στον καθορισμό κατώτατων αμοιβών στις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους πελάτες τους κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η παραπομπή αφορά την Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος καθώς και τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών- Αττικής, τον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας και τον Σύλλογο Μεσιτών Νομού Χανίων, με την κατηγορία ότι καθόριζαν το ύψους των μεσιτικών αμοιβών στην Ελλάδα και απαγόρευαν τη διαφήμιση μικρότερης μεσιτικής αμοιβής από το οριζόμενο ως κατώτατο όριο του 2%.

Ερευνα δύο ετών

Η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οδηγήθηκε στην εισήγησή της έπειτα από ενδελεχή αυτεπάγγελτη έρευνα που κράτησε για περισσότερο από 2 χρόνια. Οπως αναφέρει μάλιστα στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η υπόθεση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή για τις επιπτώσεις της στη λειτουργία του ανταγωνισμού «διότι ο άμεσος ή έμμεσος ορισμός κατωτάτων αμοιβών υπηρεσιών ή προϊόντων αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού που βλάπτει τους καταναλωτές».

Συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι παραπέμπονται καθώς η Γενική Διεύθυνση στις έρευνές της εντόπισε στοιχεία για μία σειρά πρακτικών και αποφάσεών τους, σύμφωνα με τα οποία είτε όριζαν ρητά στο Καταστατικό τους ή σε άλλα έγγραφά τους το ποσοστό 2% επί της αξίας του ακινήτου ως ελάχιστη αμοιβή παροχής μεσιτικών υπηρεσιών είτε προέβησαν σε συστάσεις προς τα μέλη τους και υιοθέτησαν οδηγίες και αποφάσεις με στόχο την παγίωση πρακτικής, κατά την οποία οι μεσίτες θα λαμβάνουν κατώτατη μεσιτική αμοιβή 2% επί της αξίας του ακινήτου. Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας φέρονται να απαγόρευαν στα μέλη τους τη διαφήμιση μειωμένης αμοιβής κάτω του 2% ή ακόμα και μηδενικής αμοιβής.

Μάλιστα, η Γενική Διεύθυνση που παρέδωσε την εισήγησή της στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρότεινε και την επιβολή προστίμων.

Η συγκεκριμένη επιβάρυνση του 2% είχε θεσμοθετηθεί με νόμο του 1931, ο οποίος όμως καταργήθηκε το 1993. Ωστόσο, η κατάργηση φαίνεται ότι ήταν μόνο στα χαρτιά και όχι στην πράξη καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές αναγκάζονταν να επιβαρύνονται με το ποσοστό του 2% έχοντας την εντύπωση ότι αυτό το ποσοστό καθορίζεται βάσει νόμου.

Ολομέλεια στις 20 Δεκεμβρίου

Η υπόθεση κρίνεται ιδιαιτέρα σημαντική από τα στελέχη της ανεξάρτητης αρχής, καθώς από την άρση των περιορισμών θα προκύψουν οφέλη στην τσέπη των πολιτών ενώ σημειώνουν ότι οι προκαθορισμένες, οι μέγιστες ή οι ελάχιστες τιμές αποτελούν τα κανονιστικά μέτρα με τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η εισήγηση δεν προδικάζει την ύπαρξη παράβασης και δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών. Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομελείας έχει οριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου, όποτε οι εμπλεκόμενοι στην παραπομπή σύλλογοι μεσιτών θα κληθούν να υποστηρίξουν τις θέσεις τους ενώπιον της Επιτροπής.

Πάντως ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει παραπέμψει στην Ολομέλεια ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για καθορισμό ελάχιστων αμοιβών για τους πολιτικούς μηχανικούς, κάτι που σύμφωνα με την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης συνιστά σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού.

«Τα ΝΈΑ»

ΜΚ

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Προβληματικά Ακίνητα

Η κρίση έχει χτυπήσει κυρίως τα προβληματικά ακίνητα, απαξιώνοντας κατά κύριο λόγο δικαιώματα σε ιδιοκτησίες τα οποία μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποτελούσαν ένα περιουσιακό στοιχείο με κάποια αξία, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Παράλληλα, έχει επηρεάσει κατηγορίες ακινήτων λόγω κυρίως της θέσης τους αλλά και της αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να αλλάξουν την ήδη υφιστάμενη χρήση τους. Σύμφωνα επίσης με πρόσφατη έρευνα, που αφορούσε την καταγραφή της «ψαλίδας» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση έχουν υποστεί:

• Τα δικαιώματα που έχουν ιδιοκτήτες σε ακίνητα. Συγκεκριμένα, εάν ένας ιδιοκτήτης κατέχει εξ αδιαιρέτου ένα ακίνητο και θελήσει να πουλήσει το δικαίωμα αυτό τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να ψάχνει ακόμα και για χρόνια αγοραστή. Ανάλογη είναι και η εικόνα για εκείνους που κατέχουν ποσοστά της ψιλής κυριότητας ενός ακινήτου ή και της επικαρπίας. Τα ακίνητα που έχουν περάσει στα χέρια νέων ιδιοκτητών από κληρονομιές και υπάρχουν πολλά κληρονομικά μερίδια.

• Ημιτελείς οικοδομές, οι οποίες βρίσκονται σε σημεία που δεν χαρακτηρίζονται ως εμπορικά. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εμπορικές αξίες έχουν καταβαραθρωθεί. Δεν ισχύει το ίδιο για ημιτελείς οικοδομές που βρίσκονται σε «καλά» σημεία, αλλά και για τις περιπτώσεις οικοπέδων που διατίθενται με άδειες οικοδομής. Σε ορισμένες μάλιστα εκτός σχεδίου περιοχές η ύπαρξη οικοδομικής άδειας είναι ένα στοιχείο που μπορεί να κάνει το ακίνητο πιο εμπορεύσιμο σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Στις περιπτώσεις όμως αυτές ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τον υποψήφιο αγοραστή στον χρόνο λήξης της άδειας.

• Υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα. Η εμπορική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων έχει υποστεί καθίζηση καθώς η αλλαγή του αγοραστικού μοντέλου έχει απομακρύνει τη ζήτηση από τις συγκεκριμένες κατοικίες. Από την άλλη πλευρά τα συγκεκριμένα ακίνητα βρίσκονται κυρίως σε πολυκατοικίες μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Δηλαδή στα ακίνητα αυτά συγκεντρώνονται δύο χαρακτηριστικά: προβληματικό ακίνητο σε προβληματική περιοχή.

• Καταστήματα που βρίσκονται σε προβληματικές περιοχές (εγκληματικότητα, περιορισμένη αγοραστική ζήτηση κ.ά.), στα οποία λόγω των ιδιαιτεροτήτων δεν είναι εφικτή η αλλαγή χρήσης. Στις συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων οι τιμές έχουν καταγράψει σημαντική υποχώρηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα σε περιοχές που αλλάζουν χρήση, τα συγκεκριμένα ακίνητα μπορεί να αποδειχθούν «χρυσοφόρα». Παράδειγμα, το κέντρο της Αθήνας όπου πολλοί εμπορικοί χώροι που βρίσκονται σε παράπλευρους δρόμους σημείων υψηλής προβολής μετατράπηκαν σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, αποφέροντας στους ιδιοκτήτες τους υψηλότερα μισθώματα και υψηλές υπεραξίες.

• Γραφεία τα οποία δεν έχουν στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής, είναι μεγάλης ηλικίας και βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με μεσίτες το πρότυπο των γραφειακών χώρων των 30 τετραγωνικών μέτρων με κοινόχρηστους χώρους υγιεινής έχει εκλείψει από την αγορά πολλά χρόνια και αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση είναι από υποτονική έως ανύπαρκτη. Αν εξαιρέσει κανείς τις περιπτώσεις αγορών με στόχο τη συνένωση σε ένα ενιαίο χώρο μεγαλύτερων τετραγωνικών μέτρων, τα συγκεκριμένα ακίνητα βρίσκονται στην κυριολεξία στα αζήτητα. Αυτή είναι και η αιτία της μεγάλης προσφοράς χώρων με αυτά τα χαρακτηριστικά στην αγορά.

«Η αγορά ακινήτων τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει άρδην. Τα αγοραστικά πρότυπα αλλά και οι απαιτήσεις αγοραστών και ενοικιαστών έχουν διαφοροποιηθεί και αυτό αντανακλάται στη ζήτηση και στο επίπεδο των τιμών. Οσοι ιδιοκτήτες δεν προσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους στα νέα δεδομένα κινδυνεύουν να βλέπουν το ακίνητό τους αναξιοποίητο για πολύ καιρό. Δυστυχώς η κρίση ανέδειξε προβλήματα τα οποία ήταν καμουφλαρισμένα τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η πολιτεία δεν λαμβάνει υπόψη αυτές τις αλλαγές και απαιτεί από τους ιδιοκτήτες τους φόρους και άλλες επιβαρύνσεις υπέρογκες με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, τόνιζε χαρακτηριστικά μεσίτης.

Μ.Κ

Κραχ στην αγορά κατοικίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», πάνω από 150.000 σπίτια είναι απούλητα για 4 χρόνια σε όλη την Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 30,5% στην επιφάνεια με πτώση-ρεκόρ 47,6% στην Αττική, 950-1.000 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο από την αρχή του χρόνου, ενώ έχουν χάσει τη δουλειά τους περί τους 100.000 εργαζομένους και βρίσκονται στο «κόκκινο» άλλοι 300.000 οικοδόμοι.

Μέσα σε μία πενταετία η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 80%, ενώ μόνο φέτος οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες θα είναι μειωμένες κατά 40%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου έχουν καταγραφεί μόλις 12.000 συναλλαγές μέσω των τραπεζών, όταν προ κρίσης μέσα σε έναν χρόνο καταγράφονταν πάνω από 70.000.

Αυτό που καταγράφουν οι ειδικοί της αγοράς είναι μια μεικτή τάση. Από τη μια οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν ρίχνουν τις τιμές σε επίπεδα που θα προσελκύσουν αγοραστές κι από την άλλη υπάρχουν ορισμένες εταιρείες με μεγάλο απόθεμα κατοικιών που κάνουν γενναίες εκπτώσεις, ακόμη και πάνω από 30%.

Κραχ τιμών καταγράφεται κυρίως στην Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα σε Γέρακα, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Αρτέμιδα. Η υπερπροσφορά μεζονετών και μονοκατοικιών έχει ρίξει τις τιμές σε διψήφιο ποσοστό, ειδικά σε όσα σπίτια έχουν επιφάνεια πάνω από 150 τ.μ.
Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις πώλησης σπιτιών 4-10 ετών σε εξαιρετική κατάσταση που πωλούνται σε χαμηλές τιμές εξαιτίας οικονομικών δυσχερειών των ιδιοκτητών τους.

Για παράδειγμα, μεζονέτα 250 τ.μ. στον Γέρακα, η οποία πωλήθηκε 450.000 ευρώ το 2006, σήμερα πωλείται 300.000 ευρώ.

Μεγάλες προσφορές γίνονται και στις λεγόμενες φτηνές και μικρομεσαίες γειτονιές, διότι η κρίση χτύπησε περισσότερο τους κατοίκους αυτών των περιοχών και οι εργολάβοι έχουν πολλά απούλητα διαμερίσματα. Στα δυτικά προάστια οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών έχουν πέσει κάτω από το όριο των 2.000 ευρώ/τ.μ., το οποίο αποτελούσε κανόνα πριν από την κρίση.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι νομοί Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και η Κρήτη είδαν τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν ακόμη και 20% πέρυσι, ενώ η έντονα πτωτική τάση συνεχίζεται όλο το 2010.

Τέλος, μεγάλο «ψαλίδι» έχει πέσει στις τιμές των εξοχικών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, ειδικά σε Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ιόνια νησιά, παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως της Αττικής, αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο, όπου υπάρχουν μικρά και μεγάλα παραθεριστικά σπίτια σε τιμές έως 30% φτηνότερες.

Μ.Κ